Αυξάνεται η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ισπανία
Γιατί μας αφορούν οι εξελίξεις
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/2/2019
Αύξηση της κατανάλωσης για το έξτρα παρθένο και το κοινό ελαιόλαδο δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες η Εθνική Ένωση Συσκευαστών της Ισπανίας (Anierac). Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 77% της κατανάλωσης του έντονου ελαιολάδου, κατά 13,99% αυξήθηκε η κατανάλωση ήπιου ελαιολάδου (πρόκειται για δύο τύπου του κοινού ελαιολάδου). Η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 9,3%. Αντίθετα η κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου παρουσιάζει οριακή κάμψη 0,48%. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο Οκτωβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019 συγκρινόμενη με την κατανάλωση την περίοδο Οκτωβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018.
Εδώ και αρκετούς μήνες στην Ισπανία δημοσιεύονται στατιστικά στοιχεία που δείχνουν αύξηση των πωλήσεων ελαιολάδου στην εσωτερική αγορά της χώρας αλλά και μια τάση μεγάλης αύξησης των εξαγωγών ελαιολάδου. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου, το τρέχον έτος, κάνουν λόγο για 1.200.000 τόνους.
Όλοι οι αναλυτές συνδέουν την άνοδο της κατανάλωσης με την κάμψη των τιμών παραγωγού. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν πως η πτώση των τιμών παραγωγού οδήγησε σε μείωση των τιμών καταναλωτή κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στραφούν οι καταναλωτές να αγοράζουν περισσότερο ελαιόλαδο και λιγότερο άλλα φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο, βαμβακέλαιο). Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίμηνο Οκτωβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019 η κατανάλωση ηλιελαίου αυξήθηκε μόλις κατά 1,5%.
Αυτό που δεν αναφέρουν οι αναλυτές είναι αν συμπιέστηκαν τα περιθώρια κέρδους των τυποποιητών και των αλυσίδων λιανικής πώλησης του ελαιολάδου προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση του ελαιολάδου. Όλοι βέβαια γνωρίζουμε ότι τόσο η βιομηχανία της τυποποίησης όσο και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ σχεδόν ποτέ δεν μειώνουν τα περιθώρια κέρδους που έχουν. Κι αν κάποια περίοδο αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο φροντίζουν να αναπληρώσουν τις απώλειες κερδών σε επόμενη φάση.
Ένα ερώτημα που ζητά απάντηση είναι πόσο μπορούν να αντέξουν οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί την κάμψη των τιμών που υφίστανται εδώ και ένα χρόνο, κι οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη κάμψη το εισόδημα τους.
Κατά την άποψη μας με δεδομένες τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής που ακολουθούν (στην μεγάλη τους πλειοψηφία) και το χαμηλό κόστος παραγωγής που αυτές διαμορφώνουν έχουν σημαντικές δυνατότητες αντοχής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι για πολύ καιρό να πουλάνε στα 2,5 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (τιμή ανά κιλό παραγωγού στην Χαέν στις 14 Φεβρουαρίου), όταν στα τέλη του Ιανουαρίου η τιμή καταναλωτή για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανική αγορά κυμαίνονταν από τα 3,7 ευρώ το λίτρο ως τα 4,24 το λίτρο, οι τιμές αυτές αφορούν σήματα ιδιωτικής ετικέτας μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ (Carrefour, Lidl, Mercadona κλπ).
Γιατί μας ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στην Ισπανία
Η Ισπανία είναι η πρώτη σε παραγωγή ελαιολάδου στον κόσμο, παράγει άνω του 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι εξαγωγές ελαιολάδου που πραγματοποίησε το 2018 ανήλθαν σε 900.000 τόνους και το 2019, όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι εξαγωγές της αναμένεται να φθάσουν στους 1,2 εκατομμύρια τόνους αυτό σημαίνει ότι οι εξαγωγές της θα ξεπεράσουν το 1/3 της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Οι τάσεις που διαμορφώνονται στην Ισπανική αγορά δείχνουν και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στις άλλες μεγάλες ελαιοκομικές χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία κλπ). Άλλωστε η πλειοψηφία των ελλήνων τυποποιητών ελαιολάδου διαμορφώνουν τις τιμές αγοράς του ελαιολάδου από τους παραγωγούς λαμβάνοντας ως βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στην Ισπανία.