× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λογοκρισία από την ΕΡΤ για τα γεγονότα της Μυτιλήνης

Καταγγελία της ΠΟΣΠΕΡΤ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/2/2020

Λογοκρισία από την ΕΡΤ για τα γεγονότα της Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αιγαίου ήταν έτοιμη να βγεί στον αέρα απ΄ευθείας από τη δυτική Λέσβο, έχοντας δίπλα της τον Δήμαρχο και 4.000 κατοίκους διαδηλωτές. Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων δεν ήθελε στο πλάνο ούτε τους κατοίκους ούτε να ακουστεί ο Δήμαρχος. Οταν η δημοσιογράφος απάντησε ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί, ο κ. Καφαράκης δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο, η εντολή στο control ήταν κοφτή: «δεν θα βγάλετε την Τζινέλη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας εναντίον της διορισμένης από τον πρωθυπουργό εντολοδόχου του διοίκησης της ΕΡΤ.
Σήμερα τα ξημερώματα η διοίκηση Ζούλα – Γαμπρίτσου, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή ειδήσεων Καφαράκη και άλλους «αρμόδιους», αφού απέτυχε να «συμμορφώσει προς τα υποδείξεις» αφ΄ ενός τη συνάδελφο δημοσιογράφο Σπυριδάκη, προϊσταμένη του σταθμού της ΕΡΤ Αιγαίου και αφετέρου τη συνάδελφό της δημοσιογράφο Τζινέλη , κατέβασαν το δυσάρεστο για την κυβέρνηση ρεπορτάζ στο οποίο περιγράφονταν τα τελευταία γεγονότα στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά φοβούμενοι και άλλες τέτοιες περιπτώσεις «ανυπακοής» στις …εντολές ,επέβαλλαν σε όλους τους συντάκτες της ΕΡΤ στην περιφέρεια μια ηλεκτρονικού τύπου λογοκρισία, μπλοκάροντάς τους τη δυνατότητα να δημοσιεύουν ειδήσεις από την περιφέρεια στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ ελεύθερα και χωρίς διευθυντικό «φιλτράρισμα» και …διορθώσεις.Η εντολή που δόθηκε στους προϊστάμενους των περιφερειακών σταθμών και στους συναδέλφους δημοσιογράφους ήταν ξεκάθαρη, «εάν έχετε οποιοδήποτε κείμενο προς δημοσίευση θα το στέλνετε στο email του προιστάμενου ενημέρωσης στην Αθήνα και αυτός θα κάνει τις ανάλογες ενέργειες».

Στο άμεσο μέλλον, ο ρόλος των περιφερειακών σταθμών θα συρρικνωθεί περισσότερο απ΄όσο προβλέπεται στο σκαρίφημα του νέου «οργανογράμματος» και οι αποστολές στην περιφέρεια με δημοσιογράφους «αλεξιπτωτιστές» τύπου Μάριου Κωνσταντινίδη ( από τη μεικτή παραγωγή της εκπομπής της Τρέμη) θα πληθύνουν .
Το επόμενο εξόφθαλμο δείγμα ακραίας λογοκρισίας που επέβαλλε η διοίκηση της ΕΡΤ, ήταν στο μεσημβρινό δελτίο της ΕΡΤ1 στις 15.ΟΟ. Η συνάδελφος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αιγαίου Τζινέλη ενώ ήταν έτοιμη να βγεί στον αέρα απ΄ευθείας από τη δυτική Λέσβο, έχοντας δίπλα της τον Δήμαρχο και 4.000 κατοίκους διαδηλωτές, απαντώντας στην off air παρέμβαση του παριστάμενου στο control του studio γεν. διευθυντή ειδήσεων Καφαράκη, ο οποίος δεν ήθελε στο πλάνο ούτε τους κατοίκους ούτε να ακουστεί ο Δήμαρχος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί.Ο κ. Καφαράκης δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο, η εντολή στο control ήταν κοφτή «δεν θα βγάλετε την Τζινέλη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοικοι της Λέσβου όπως μας πληροφόρησαν, είναι εξαγριωμένοι εναντίον της ΕΡΤ και για αυτή την πράξη λογοκρισίας που συνέβη μπροστά στα μάτια τους.Καθιστούμε υπεύθυνη τη διοίκηση και ηθική αυτουργό για ότι κακό συμβεί στους συναδέλφους μας, που κοπιάζουν για να είναι η ΕΡΤ κοντά στην επικαιρότητα μεταδίδοντας έγκυρα και έγκαιρα τις ειδήσεις, όπως απαιτεί η κοινωνία και η συνταγματική της αποστολή.

Είναι προφανές ότι για τον πρωθυπουργό που έχει υπό την άμεση εποπτεία του την ΕΡΤ, για τον πρώην διευθυντή του γραφείου του και νυν διορισμένο πρόεδρό της κ. Ζούλα, και για τους «εκ των αρίστων» επιλεχθέντες διευθ. σύμβουλο κ. Γαμπρίτσο και τον προϊστάμενο της γενικής διεύθυνσης ειδήσεων κ. Καφαράκη, η ελευθερία της έκφρασης και η προστασία της ελευθεροτυπίας είναι ψιλά γράμματα κι όχι θεμελιώδη δικαιώματα, χωρίς τα οποία η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως πρόσχημα. Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια το άρθρο 14 του Συντάγματος,το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, δίνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα «εμείς είμαστε υπεράνω όλων».

Η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, έχει υποχρέωση να καλέσει και να ζητήσει εξηγήσεις τώρα τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους …εποπτεύοντες την ΕΡΤ, δείχνοντας έτσι σε όλους ότι δεν είναι απλά ένα άδειο πουκάμισο αλλά μια επιτροπή με οντότητα και κύρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις ίδιες ευθύνες έχει βέβαια και το ΕΣΡ του οποίου τις ενέργειες αναμένουμε με ενδιαφέρον

Θα υπάρξει άραγε κάποια έγκληση στο πειθαρχικό ή έστω κάποια ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ , την ΠΟΕΣΥ, στην οποία θα καταγγέλλεται η λογοκρισία και η παραβίαση της ελευθερίας του τύπου εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ;

Γιατί εμείς πραγματικά πιστεύουμε ότι «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης»

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προσωρινή δικαίωση για τους εργαζόμενους του προγράμματος 55‑67

Παραμένουν στην εργασία τους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης το Νοέμβριο
Προσωρινή δικαίωση για τους εργαζόμενους του προγράμματος 55‑67
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αναβιώνουν τα «Κάψαλα» στα Πηγαδάκια Λέσβου

Η 3η Γιορτή Τοπικών Προϊόντων φέρνει τη λεσβιακή παράδοση στο προσκήνιο
Αναβιώνουν τα «Κάψαλα» στα Πηγαδάκια Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Προθεσμία 15 ημερών για κλάδεμα δέντρων δίπλα στους δρόμους της Λέσβου

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης η υπηρεσία της Περιφέρειας θα προχωρήσει σε εργασίες κοπής χωρίς περαιτέρω ειδοποίηση
Προθεσμία 15 ημερών για κλάδεμα δέντρων δίπλα στους δρόμους της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα φιλίας από Μυτιλήνη και Δικελί με συνάντηση Χριστόφα – Kırgöz

Οι δύο Δήμαρχοι επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για ενίσχυση της συνεργασίας και κοινές πρωτοβουλίες ανάμεσα στις δύο πόλεις
Μήνυμα φιλίας από Μυτιλήνη και Δικελί με συνάντηση Χριστόφα – Kırgöz
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμη;»

Καταγγελία κατοίκων για κόντρες δικύκλων στον δρόμο Μυτιλήνης – Αεροδρομίου
«Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμη;»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Στα 19 της χρόνια ζει χωρίς ταυτότητα και χωρίς μέλλον

Η απίστευτη περιπέτεια μιας νεαρής από τον Πολιχνίτo που γεννήθηκε, μεγάλωσε και φοίτησε στη Λέσβο, αλλά το κράτος αδυνατεί να αποφασίσει ποια είναι η ιθαγένειά της
Στα 19 της χρόνια ζει χωρίς ταυτότητα και χωρίς μέλλον
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή

Θα κυκλοφορούν στις αγορές της Ευρώπης χωρίς την σχετική επισήμανση στην ετικέτα τους
Πράσινο φως στο μεταλλαγμένα νέας γενιάς από την Ευρωβουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιλαϊκές αλλαγές στο σύνταγμα βλέπει η Κομνηνάκα

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τις διαδικασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, άσκησε κριτική στις κυβερνητικές προτάσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ΜΜΕ και ζήτησε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των γυναικών από τη βία.
Αντιλαϊκές αλλαγές στο σύνταγμα βλέπει η Κομνηνάκα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Δήμος Μυτιλήνης ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο Πόλεων «Διαδρομή του Αποστόλου Παύλου»

Συμμετοχή στη συγκρότηση πανελλαδικού δικτύου 14 Δήμων με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής του Αποστόλου Παύλου και την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού
Ο Δήμος Μυτιλήνης ιδρυτικό μέλος στο Δίκτυο Πόλεων «Διαδρομή του Αποστόλου Παύλου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση

Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΕΛΛΕΤ και Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ανέδειξαν την ανάγκη ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο
Θωρακίζοντας τα νησιά απέναντι στην κλιματική κρίση
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Δημοπρατήθηκαν τρεις παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο

Πλακόστρωτο στην Αγία Παρασκευή και ασφαλτοστρώσεις σε Πέτρα και Μετόχι Δαφίων περιλαμβάνει το έργο προϋπολογισμού 799.258 ευρώ
Δημοπρατήθηκαν τρεις παρεμβάσεις στη Δυτική Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής

Ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ για τον ορισμό του ο βουλευτής Επικρατείας και Συνταγματολόγος
Γενικός εισηγητής στην Αναθεώρηση του Συντάγματος ο Παναγιώτης Δουδωνής