× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρέχουν και δεν φτάνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι Ευρωεκλογές πιέζουν την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 5/4/2024

Τρέχουν και δεν φτάνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πως είναι εξαιρετικά μεγάλη η αγωνία που επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να «τρέξουν» πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα. Ώστε, ο οργανισμός και η κυβέρνηση, να μπορούν να υποστηρίξουν πως έδωσαν χρήματα στους αγρότες. Το βασικό στοιχείο που πιέζει αυτή την περίοδο την κυβέρνηση είναι οι Ευρωεκλογές και ο φόβος πως εκεί θα εκφραστεί η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της χώρας.

Όλοι στον Οργανισμό καταλαβαίνουν πως είναι πρακτικά αδύνατο να κλείσουν ως τον προσεχή Ιούνιο οι κύριες άμεσες επιδοτήσεις του 2023 (βασική ενίσχυση, αναδιανεμητική ενίσχυση, οικολογικά σχήματα, συνδεδεμένες επιδοτήσεις). Γνωρίζουν ότι θα μείνουν ανοιχτές πολλές, πάρα πολλές εκκρεμότητες, που θα προστεθούν στις εξίσου πολλές εκκρεμότητες του 2022.

Προκειμένου, λοιπόν, το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, έχουν ξεκινήσει την πληρωμή ήσσονος σημασίας επιδοτήσεων που είτε είναι εύκολο να πληρωθούν, είτε τα προβλήματα από την πληρωμή τους δεν θα είναι υπερβολικά πολλά.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί η πληρωμή της επιδότησης «κομφούζιο», της προκαταβολή του αγροτικού πετρελαίου και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πληρωμές και άλλων επιδοτήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων που αφορούν την φυτική παραγωγή των Μικρών Νησιών του Αιγαίου.

Τι θα γίνει με τα οικολογικά σχήματα

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιμένουν ότι θα καταφέρουν να πληρώσουν τις επιδοτήσεις που αφορούν τα οικολογικά σχήματα, ως το Πάσχα. Πρόκειται για ένα ποσό 425 εκατ. ευρώ και η σωστή πληρωμή του θα είναι πραγματική επιτυχία, δεδομένων των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο η πληρωμή των επιδοτήσεων αυτών ίσως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από αυτά που θα αντιμετωπίσει. Κι αυτό γιατί είναι βέβαιο η άδικη κατανομή των επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε νέα διαμαρτυρίες από την πλευρά των αδικημένων αγροτών.

Η άδικη κατανομή των επιδοτήσεων θα έρθει ως αποτέλεσμα των υπερβολικά πολλών αιτημάτων για την εφαρμογή οικολογικών σχημάτων δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ορισμένες εκτάσεις. Π.χ. είναι παρανοϊκό να υπάρχουν αιτήματα που αφορούν την διατήρηση αναβαθμίδων από εκτάσεις στον θεσσαλικό κάμπο. Εξίσου παρανοϊκές είναι οι υπερβολικά πολλές δηλώσεις για την καλλιέργεια βάμβακος σε εκτάσεις που πλημμύρισαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνουν πως θα γίνει προσπάθεια να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα. Ωστόσο φοβόμαστε πως χρειάζεται πολύ ισχυρή βούληση για να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα. Μόνο που τούτη την περίοδο η βούληση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε ανεπάρκεια.

Τέλος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, πως τα οικολογικά σχήματα θα οδηγήσουν σε νέα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θολό τοπίο για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις

Σε ότι αφορά τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό. Ο σχεδιασμός που έγινε από την αρχή ήταν προβληματικός για αυτό και η πληρωμή των συγκεκριμένων επιδοτήσεων δεν θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι έτοιμος να κάνει πληρωμές συνδεδεμένων επιδοτήσεων εντός του καλοκαιριού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη