× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αφιέρωμα της Πλατείας στα λάδια και την ελαιοκομία της Λέσβου

Αναβαθμισμένη έκδοση του free press περιοδικού, σε ελληνικά και αγγλικά, ώστε ο πρωτογενής τομέας να βγει εκτός συνόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2024

Αφιέρωμα της Πλατείας στα λάδια και την ελαιοκομία της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Την Άνοιξη που διανύουμε, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ενημέρωση» που εκδίδει το περιοδικό «Πλατεία», που κρατάτε στα χέρια σας ή διαβάζετε online, αποφάσισε να παρέχει στο κοινό μια ειδική έκδοση για το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της ελιάς της Λέσβου τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Πρόθεση της συντακτικής μας ομάδας είναι η έκδοση αυτή να αποτελέσει σημείο αναφοράς των προϊόντων της ελαιοκομίας του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ακόμα έναν οδηγό για τον επισκέπτη και την επισκέπτρια της Λέσβου σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελαιοκομικών προϊόντων της Λέσβου, θα γνωρίσετε, άλλοι θα θυμηθείτε, τους ανθρώπους της και τον ρόλο τους στην ελαιοκομία, αλλά και τον πολιτισμό που γέννησε η παραγωγική αυτή δραστηριότητα.

Εκτός από τις τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ελαιοκομία, θα διαβάσετε ιστορικά στοιχεία και θα βρείτε επισκέψιμους χώρους και μουσεία ανάδειξης της παράδοσης της ελιάς, αλλά και νέους τρόπους για την αξιοποίησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου οι ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο δεν είναι τυχαίες. Οι ελαιώνες της Λέσβου μοσχοβολούν ρίγανη και θυμάρι. Μέσα τους μπορείς να μαζέψεις χαμόμηλο, φασκόμηλο και τσάι του βουνού μα και άγρια βρώσιμα χόρτα, όπως είναι οι καυκαλίθρες, τα λάπαθα, οι ζόχοι, τα πικροράδικα, το σταμναγκάθι, τα οποία συναντάμε και στην τοπική γαστρονομία.

Στους ελαιώνες της Λέσβου συναντούμε ανθρώπους που ως τις μέρες μας συνηθίζουν να δοκιμάζουν παλιές και νέες τεχνικές καλλιέργειας για να παράγουν όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Είναι οι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες συνηθίζουν να λένε «κέρδος ή ζημιά τις ελιές πρέπει να τις μαζέψουμε». Απέσπασαν δεκάδες βραβεία για την ποιότητα του ελαιολάδου σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως στην Λέσβο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ελαιοπαραγωγών που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ελαιοκαλλιέργεια. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα