× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αφιέρωμα της Πλατείας στα λάδια και την ελαιοκομία της Λέσβου

Αναβαθμισμένη έκδοση του free press περιοδικού, σε ελληνικά και αγγλικά, ώστε ο πρωτογενής τομέας να βγει εκτός συνόρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2024

Αφιέρωμα της Πλατείας στα λάδια και την ελαιοκομία της Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Την Άνοιξη που διανύουμε, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ενημέρωση» που εκδίδει το περιοδικό «Πλατεία», που κρατάτε στα χέρια σας ή διαβάζετε online, αποφάσισε να παρέχει στο κοινό μια ειδική έκδοση για το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της ελιάς της Λέσβου τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Πρόθεση της συντακτικής μας ομάδας είναι η έκδοση αυτή να αποτελέσει σημείο αναφοράς των προϊόντων της ελαιοκομίας του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ακόμα έναν οδηγό για τον επισκέπτη και την επισκέπτρια της Λέσβου σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελαιοκομικών προϊόντων της Λέσβου, θα γνωρίσετε, άλλοι θα θυμηθείτε, τους ανθρώπους της και τον ρόλο τους στην ελαιοκομία, αλλά και τον πολιτισμό που γέννησε η παραγωγική αυτή δραστηριότητα.

Εκτός από τις τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ελαιοκομία, θα διαβάσετε ιστορικά στοιχεία και θα βρείτε επισκέψιμους χώρους και μουσεία ανάδειξης της παράδοσης της ελιάς, αλλά και νέους τρόπους για την αξιοποίησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου οι ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο δεν είναι τυχαίες. Οι ελαιώνες της Λέσβου μοσχοβολούν ρίγανη και θυμάρι. Μέσα τους μπορείς να μαζέψεις χαμόμηλο, φασκόμηλο και τσάι του βουνού μα και άγρια βρώσιμα χόρτα, όπως είναι οι καυκαλίθρες, τα λάπαθα, οι ζόχοι, τα πικροράδικα, το σταμναγκάθι, τα οποία συναντάμε και στην τοπική γαστρονομία.

Στους ελαιώνες της Λέσβου συναντούμε ανθρώπους που ως τις μέρες μας συνηθίζουν να δοκιμάζουν παλιές και νέες τεχνικές καλλιέργειας για να παράγουν όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Είναι οι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες συνηθίζουν να λένε «κέρδος ή ζημιά τις ελιές πρέπει να τις μαζέψουμε». Απέσπασαν δεκάδες βραβεία για την ποιότητα του ελαιολάδου σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως στην Λέσβο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ελαιοπαραγωγών που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ελαιοκαλλιέργεια. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης