Αφιέρωμα της Πλατείας στα λάδια και την ελαιοκομία της Λέσβου
Αναβαθμισμένη έκδοση του free press περιοδικού, σε ελληνικά και αγγλικά, ώστε ο πρωτογενής τομέας να βγει εκτός συνόρων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2024
Την Άνοιξη που διανύουμε, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ενημέρωση» που εκδίδει το περιοδικό «Πλατεία», που κρατάτε στα χέρια σας ή διαβάζετε online, αποφάσισε να παρέχει στο κοινό μια ειδική έκδοση για το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της ελιάς της Λέσβου τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα.
Πρόθεση της συντακτικής μας ομάδας είναι η έκδοση αυτή να αποτελέσει σημείο αναφοράς των προϊόντων της ελαιοκομίας του νησιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ακόμα έναν οδηγό για τον επισκέπτη και την επισκέπτρια της Λέσβου σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής του νησιού.
Πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελαιοκομικών προϊόντων της Λέσβου, θα γνωρίσετε, άλλοι θα θυμηθείτε, τους ανθρώπους της και τον ρόλο τους στην ελαιοκομία, αλλά και τον πολιτισμό που γέννησε η παραγωγική αυτή δραστηριότητα.
Εκτός από τις τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ελαιοκομία, θα διαβάσετε ιστορικά στοιχεία και θα βρείτε επισκέψιμους χώρους και μουσεία ανάδειξης της παράδοσης της ελιάς, αλλά και νέους τρόπους για την αξιοποίησή της.
Εξάλλου οι ποικιλίες της ελιάς στη Λέσβο δεν είναι τυχαίες. Οι ελαιώνες της Λέσβου μοσχοβολούν ρίγανη και θυμάρι. Μέσα τους μπορείς να μαζέψεις χαμόμηλο, φασκόμηλο και τσάι του βουνού μα και άγρια βρώσιμα χόρτα, όπως είναι οι καυκαλίθρες, τα λάπαθα, οι ζόχοι, τα πικροράδικα, το σταμναγκάθι, τα οποία συναντάμε και στην τοπική γαστρονομία.
Στους ελαιώνες της Λέσβου συναντούμε ανθρώπους που ως τις μέρες μας συνηθίζουν να δοκιμάζουν παλιές και νέες τεχνικές καλλιέργειας για να παράγουν όσο γίνεται καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Είναι οι νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που παρά τις δυσκολίες συνηθίζουν να λένε «κέρδος ή ζημιά τις ελιές πρέπει να τις μαζέψουμε». Απέσπασαν δεκάδες βραβεία για την ποιότητα του ελαιολάδου σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως στην Λέσβο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός νέων ελαιοπαραγωγών που μπορεί να δώσει νέα πνοή στην ελαιοκαλλιέργεια.