× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μέτρα προστασίας του Κόλπου Καλλονής ζητούν οι ψαράδες

Καταστροφική η χρήση της λαγκάμνας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/3/2024

Μέτρα προστασίας του Κόλπου Καλλονής ζητούν οι ψαράδες

Ο Δημήτρης Μπίρης, επαγγελματίας ψαράς, στον Κόλπο Καλλονής περιέγραψε την μεγάλη καταστροφή που συντελείται στον Κόλπο από την χρήση ορισμένων αλιευτικών εργαλείων όπως η «λαγκάμνα».  Πρόκειται για ένα αλιευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την συλλογή των οστράκων από τον βυθό του Κόλπου. Το παράδοξο είναι πως στο παρελθόν η χρήση της «λαγκάμνας» είχε απαγορευτεί. Κάτω από άγνωστε συνθήκες η απαγόρευση ανακλήθηκε και έτσι επανήλθε η χρήση του και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο οικολογικά Κόλπο Καλλονής. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» ο κ. Μπίρης τονίζει πως  το συγκεκριμένο εργαλείο στην ουσία οργώνει το βυθό του Κόλπου με αποτέλεσμα να καταστρέφει την ζωή που έχει αναπτυχθεί. Η αποκατάσταση του βυθού απαιτεί να περάσουν πολλά χρόνια, κι αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο μειώνονται τα χάβαρα και άλλα όστρακα που υπάρχουν στο Κόλπο.

Τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης τις βιώνουν οι ψαράδες του Κόλπου που βλέπουν να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αποκόμιση εισοδήματος από την αλιεία των οστράκων.

Ο κ. Μπίρης  τόνισε πως είναι ανάγκη να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή περιορισμοί που θα σταματήσουν την ανεξέλεγκτη αλιεία. Ο ίδιος και άλλοι ψαράδες του Κόλπου ζητούν να τεθούν όρια και περιορισμένοι στις ποσότητες που αλιεύονται από τον Κόλπο,  στα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται αλλά και στις μεθόδους αλιείας που είναι επιτρεπτές για τον Κόλπο Καλλονής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μπίρης στην υπεραλίευση που γίνεται στον Κόλπο, αλλά και στις πολύ χαμηλές τιμές που πουλάνε τα χάβαρα οι ψαράδες, τα οποία εξάγονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στην Ιταλία. Την τρέχουσα αλιευτική περίοδο εκτιμάται πως έχουν αλιευθεί περισσότεροι από 500 τόνοι χάβαρων (ένα ιδιαίτερο είδος μυδιού που βρίσκεται στον Κόλπο Καλλονής).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από την μείωση των χάβαρων, οι ψαράδες διαπιστώνουν πως έχει μειωθεί δραστικά η παραγωγή πολλών αλιευμάτων όπως είναι η σουπιά και η αγριογαρίδα.

Δείτε το βίντεο με την όλη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα