× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όλοι κάνουν κατενάτσιο... στην αγορά του ελαιολάδου

Δείτε πως διαμορφώνονται οι τιμές σε Ισπανία και Ελλάδα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/3/2024

Όλοι κάνουν κατενάτσιο... στην αγορά του ελαιολάδου

Στα 8,69 ευρώ ανά κιλό διαμορφώθηκε η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία την Παρασκευή 1 Μαρτίου σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο Τιμών και Αγορών» της Ανδαλουσίας, η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 8,25 ευρώ ανά κιλό η τιμή του βιομηχανικού άσσου στα 8,22 ευρώ ανά κιλό. Οι παραπάνω τιμές δείχνουν ότι συνεχίζεται η ιδιότυπη αποχή από την αγορά των τυποποιητικών επιχειρήσεων αλλά και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα βέβαια οι Ισπανικοί συνεταιρισμοί αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν την προσφορά τους. Άλλωστε τα στοιχεία από την εξέλιξη των πωλήσεων ελαιολάδου, τόσο στην αγορά της Ισπανίας όσο και στις διεθνείς αγορές, δείχνουν πως η ζήτηση για ελαιόλαδο παραμένει ισχυρή παρά την μεγάλη αύξηση της τιμής του.
Τους επόμενους μήνες, παράγοντες της Ισπανικής αγοράς εκτιμούν, πως οι πωλήσεις ελαιολάδου θα αυξηθούν, για αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου η Ισπανική αγορά θα έχει στεγνώσει... από ελαιόλαδο. Βέβαια οι Ισπανοί τυποποιητές θα χτυπήσουν τις πόρτες των εμπόρων όλων των Μεσογειακών ελαιοπαραγωγικών κρατών, για να αγοράσουν όσες διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου θα υπάρχουν, για να στηρίξουν τις εξαγωγές τους.
Στην Ελλάδα οι χονδρικές τιμές του ελαιολάδου, δείχνουν πως στην αγορά κυριαρχεί η αναμονή τόσο από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών όσο και από την πλευρά των τυποποιητών – εμπόρων. Το «Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου» της Κρήτης καταγράφει (Σάββατο 2 Μαρτίου) τιμές παραγωγού από τα 9,20 ευρω ανά κιλό ως τα 8,50 ευρώ ανά κιλό. Με την επικρατούσα τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται στα 9,00 ευρώ ανά κιλό. Για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οι τιμές παραγωγού σε αυτά τα επίπεδα δείχνουν να μην είναι ικανοποιητικές. Καθώς οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί τους επιδιώκουν να κερδίσουν το κάτι παραπάνω.
Ωστόσο οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου, στην Ελληνική αγορά είναι ελάχιστες. Κι Ελληνικές τυποποιητικές επιχειρήσεις ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν ελαιόλαδο να αγοράσουν. Αρκετοί είναι βέβαιο πως για να καλύψουν τους πελάτες τους θα καταφύγουν στην αγορά Τυνησιακού ελαιολάδου ακολουθώντας την διαδικασία της ενεργητικής τελειοποίησης, δηλαδή την αδασμολόγητη εισαγωγή ποσοτήτων που μετά τυποποίηση θα οδηγηθούν στις εξαγωγές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων