× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που μιλούν για την δύναμη του έρωτα και της αγάπης

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 17/2/2024

Βιβλία που μιλούν για την δύναμη του έρωτα και της αγάπης

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ, της Πηνελόπης Σ. Δέλτα, σε διασκευή της Μαρίας Δασκαλάκη, και εικονογράφηση του Μιχάλη Κυλάκου, από την σειρά των εκδόσεων Μίνωας, κλασικοί θησαυροί. Είναι μια πρόταση κλασική! Πρόκειται άλλωστε για ένα βιβλίο ‘’μπεστ σέλερ ‘’, ένα εμβληματικό, διαχρονικό, πάντα επίκαιρο και πραγματικά πολύ αγαπημένο βιβλίο! Με ευτυχισμένο τέλος, διότι τι ωραιότερο από το να σμίγουν και να κυβερνούν, μετά από περιπέτειες πολλές, η Σύνεση, στο πρόσωπο πρίγκιπα του Συνετού Β’ και η Γνώση, στο πρόσωπο της κόρης, της κυρά-Φρόνησης.
Από την ίδια σειρά, μιας και ο λόγος σήμερα έχει να κάνει με τον έρωτα, κυκλοφορούν επίσης, ανάμεσα σε άλλα κλασσικά αριστουργήματα, ο «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Κορνάρου, καθώς και «ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ» του Σαίξπηρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Στο βασίλειο των Μοιρολατρών κυβερνούσε για πολλές δεκαετίες ο βασιλιάς Συνετός. Όταν παρέλαβε τον θρόνο ο γιος του, ο Αστόχαστος, σιγά σιγά τα πάντα ρήμαξαν, καθώς, ο ίδιος και η γυναίκα του η Παλάβω ενδιαφέρονταν μόνο για τους εαυτούς τους αντί να νοιάζονται για το καλό των κατοίκων του βασιλείου. Μέχρι και τα παιδιά του, ο Συνετός Β΄ και η Ειρηνούλα, έφυγαν επειδή δεν άντεχαν να ζουν έτσι και περιπλανήθηκαν ώσπου συνάντησαν τη κυρα-Φρόνηση και την κόρη της, τη Γνώση. Με τη βοήθειά τους ανέλαβαν να περισώσουν το βασίλειο και να αντιμετωπίσουν τον εχθρικό, γειτονικό στρατό που ετοιμαζόταν να τους επιτεθεί. Και κάπως έτσι, τα πράγματα στο ταλαίπωρο βασίλειο άρχισαν να αλλάζουν…
Το Παραμύθι χωρίς όνομα ήταν το τρίτο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Γράφτηκε το 1910 και παραμένει επίκαιρο ως τις μέρες μας.

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ 7 ιστορίες για την εβδομάδα Παραμύθια με ευτυχή κατάληξη είναι αυτά που μας έχει γνωρίσει η Disney, με πριγκίπισσες που μετά από απίθανες πλοκές γνωρίζουν την ευτυχία του αληθινού έρωτα! 7 πασίγνωστα παραμύθια, περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, ένα για κάθε μέρα! Πολύ πρακτικό το βρίσκω! Την μετάφραση έχει κάνει η Εύη Γεροκώστα, η εικονογράφηση είναι η γνωστή και αγαπημένη της Disney, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Περιγραφή: Μοιραστείτε τρυφερές στιγμές μαγείας με το παιδί σας κάθε βράδυ της εβδομάδας. Συνοδεύστε το στον κόσμο των ονείρων με 7 σύντομες ιστορίες γεμάτες δράση, λάμψη και παραμυθένια ατμόσφαιρα,με τις πολυαγαπημένες Πριγκίπισσες.

ΜΠΑΜΠΙ, το αγαπημένο μας ελαφάκι, από την Disney, λατρεμένο, από την σειρά Μεγάλα Κλασσικά, που μας ξανακάνουν παιδιά. Μετάφραση και διασκευή Τζένη Καρέτση, εκδόσεις Μίνωας, (και πάλι, συμπτωματικά, αφού επέλεξα τα βιβλία για το σημερινό αφιέρωμα το συνειδητοποίησα, είναι η μέρα τους). Κυριαρχεί η δύναμη της αγάπης σε τούτο το βιβλίο, των γονιών προς τα παιδία τους και των παιδιών προς τους γονείς, μα φυσικά ο και ο έρωτας των δύο νέων πλασμάτων, που έχει την ρίζα του όσον αφορά τα νεαρά ελαφάκια στην παιδική τους φιλία. Αγαπημένη μου φράση του βιβλίου: «Σχεδόν όλοι ερωτεύονται την Άνοιξη, εξήγησε η κουκουβάγια. Νιώθεις κάτι σαν αδυναμία στα γόνατα και αρχίζει να στριφογυρίζει το κεφάλι σου. Οι τρεις φίλοι συμφώνησαν ότι το να ερωτεύεται κανείς δεν ακουγόταν και τόσο ωραίο…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Περιγραφή: Ακολούθησε τον Μπάμπι το ελαφάκι, τον Θάμπερ το λαγουδάκι και τα άλλα ζωάκια στις περιπέτειές τους στο δάσος, με αρχηγό τον Μεγάλο Πρίγκιπα. ( Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Σ’ΑΓΑΠΩ παντοτινά, ένα μικρό τρυφερό βιβλίο, από αυτά τα μαγικά, με στιχάκια, (PIERCEY RACHEL), για τα πολύ μικρά παιδάκια, και την πολύ όμορφη και ιδιαίτερη εικονογράφηση (HARTAS FREYA), με τις 100 καρδιές ‘’κρυμμένες παιχνιδιάρικα’’ και χαρισμένες από τον μπαμπά αρκούδο στο μικρό του αρκουδάκι! Μετάφραση Αργυρό Πιπίνη, από την σειρά ‘’Το δάσος της καφέ αρκούδας’’, εκδόσεις Πατάκης.
Περιγραφή: Φοβερέ εξερευνητή, μικρό μου Αρκουδάκι, πόσο περίεργο είσαι, λαμπρό μου αστεράκι.
Ελάτε κι εσείς στην παρέα του Αρκούδου και ψάξτε να βρείτε και να μετρήσετε τις εκατό καρδιές που του χάρισε ο μπαμπάς Αρκούδος. Μια συγκινητική ιστορία με στιχάκια για να διαβάσετε παρέα με τα ξεχωριστά σας παιδάκια.

Βιβλίο ενηλίκων: ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΡΩΤΕΣ, του Τάσου Κοντογιαννίδη, ένα βιβλίο με ιστορικά πρόσωπα που αναστάτωσαν την κοινωνία με τις γεμάτες πάθος και προδοσία ερωτικές τους ιστορίες… Όπως αναγράφεται και στο εξώφυλλο του βιβλίο! Πραγματικά ιδιαίτερο βιβλίο, που σε προκαλεί να το διαβάσεις, και να ανακαλύψεις απίστευτες ιστορίες! Ανά τους αιώνες, άλλες γνωστές με άγνωστες λεπτομέρειες, άλλες άγνωστες, απίστευτες κι όμως αληθινές! Θα σας προκαλέσουν διάφορα συναισθήματα! Κάθε περίπτωση μοναδική και κάτι έχει να μας ‘’διδάξει’’! ‘’Ακατανίκητος ο έρωτας’’ και κάποιες φορές ‘’ακατανόητος’’… Αν μπορεί να κάνει τέτοια και τόσα σε αυτές τις προσωπικότητες, πώς να μην έχει τέτοια επίδραση σε εμάς τους κοινούς θνητούς, σκέφτηκα διαβάζοντας το βιβλίο τούτο… Το οποίο είναι από αυτά που κάποια στιγμή θα ξαναδιαβάσω! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα.

Περιγραφή: Tο νέο βιβλίο ντοκουμέντο του δημοσιογράφου - συγγραφέα Τάσου Κοντογιαννίδη με τίτλο «Διάσημοι Έρωτες», παρουσιάζει συναρπαστικές και συγκινητικές ιστορίες των ερωτικών σχέσεων διάσημων προσωπικοτήτων από διάφορες εποχές και πολιτισμούς. Από τον παράφορο έρωτα του διάσημου φιλέλληνα ποιητή λόρδου Βύρωνα, στον μεγάλο έρωτα της περίφημης «Κοιμωμένης του Χαλεπά» και την Ελληνίδα πριγκίπισσα που γοήτευσε τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου αλλά και στον έρωτα που έδωσε έμπνευση στον μεγάλο μας ποιητή Κωστή Παλαμά έτσι ώστε τον έκανε να αφιερώσει μία ολόκληρη ποιητική συλλογή σε αυτόν!


*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ