× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα Μιστεγνά βρήκαμε… το χωριό της αγάπης!

Με αφορμή το κοινωνικό μαγειρείο, γνωρίσαμε την πρωταθλήτρια κωπηλασίας, σημερινή πρόεδρο Χριστίνα Κουρτζή και τη μάνατζερ πολυεθνικής, Ρένα Φιλίππου που έκαναν... μόδα τον εθελοντισμό

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/2/2024

Στα Μιστεγνά βρήκαμε… το χωριό της αγάπης!
Κάμερα- Βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Οι καρδούλες του Αγίου Βαλεντίνου είτε για εμπορικούς, είτε για θρησκευτικούς, είτε για πολιτισμικούς λόγους ανήμερα της 14ης Φεβρουαρίου χτυπούν στους δρόμους, τις οθόνες μας και στη ζωή μας. Εμείς εντοπίσαμε την αγάπη προς τον συντοπίτη να αναβλύζει κάθε μέρα όλου του χρόνου στην κοινότητα των Μιστεγνών, με επίκεντρο την κουζίνα που μαγειρεύει για όλους και όλες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μικρό σπίτι που βρίσκεται στην εκκλησία του χωριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου μαγειρεύονται καθημερινά δεκάδες γεύματα που φτάνουν στα σπίτια όσων θέλουν να θρέφονται, κυρίως, με αγάπη και σπιτικό φαγητό. Στο Αρχονταρίκι, λοιπόν, όπως λέγεται το σπιτάκι με την περίφημη κουζίνα και μας επισήμανε ο Χρήστος Σεβαστός ξεναγήθηκε το «Ν» μιλώντας με την πρόεδρο των Μιστεγνών Χριστίνα Κουρτζή και την πρόεδρο των Μιστεγνιωτών, Ρένα Φιλίππου, επίσης μαγείρισσα.

Το συσσίτιο είναι μια ιδέα που ξεκίνησε λόγω των μοναχικών ανθρώπων που μένουν στο χωριό, εξηγεί η κ. Κουρτζή: «Δεν είναι απαραίτητα μόνοι τους, απλώς δεν έχουν κάποιον να τους μαγειρέψει». Ο ιερέας της ενορίας, π. Ιωάννης Βαζάκης έδωσε το πράσινο φως για την κουζίνα και ξεκίνησαν από 1η Δεκεμβρίου 2023 να φτιάχνονται γεύματα καθημερινά για 18 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς έρχονται τα υλικά για κάθε γεύμα; «Μαγικά»! Η όπως λένε οι ίδιες «από τον Θεό». Αλλοι προσφέρουν ανώνυμα επειδή βλέπουν τις δράσεις τους, άλλοι αφήνουν κάποια χρήματα στη μνήμη αγαπημένων τους που χάθηκαν από τη ζωή, άλλοι δίνουν τα υλικά απευθείας. Για παράδειγμα ένας ωφελούμενος φέρνει το λάδι! Πάντως το «κοινωνικό μαγειρείο», όπως είναι επίσημα η ονομασία του γίνεται στηρίζοντας παράλληλα και τις τοπικές επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τα υλικά.

Μέσα στην κουζίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ενώ κεραστήκαμε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ελληνικό καφεδάκι και σιροπιαστά για να ζεσταθούμε και να συζητήσουμε, μέσα στην κουζίνα ακούγονταν γέλια και τραγούδια. Και εκεί εθελόντριες. Βρήκαμε τη σεφ Δέσποινα να δίνει οδηγίες στο «συνεργείο» της για λαχταριστά λαχανάκια, και ψαρόσουπα με μπακαλιαράκια σπέσιαλ! H Δέσποινα προσφέρει τον χρόνο και τις πολύτιμες γνώσεις οργάνωσης της κουζίνας αφιλοκερδώς: «Η πρώτη μου σκέψη να σου πω, ήταν στους γονείς μου, που τους έχω χάσει. Ηταν σαν να βοηθώ εκείνους. Μ’ αρέσει και το μαγείρεμα, οπότε κάνουμε θεάρεστο έργο».

Η Ασημίνα, βοηθός σεφ από την αρχή συνδράμει στο κοινωνικό μαγειρείο, προσφέροντας εθελοντικά… το ρεπό της! Το μενού δεν είναι τυχαίο. Η Ασημίνα γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να μοιράζονται οι ποσότητες γιατί δουλεύει σε γηροκομείο: «το μενού περιλαμβάνει λαχανικά, όσπρια, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, καλαμαράκια, τα πάντα». Ηταν από την αρχή η «ειδική» για τις μερίδες και για την προμήθεια της ποσότητας των υλικών.

Το κοινωνικό μαγειρείο απαρτίζεται από 8 μαγειρικά δίδυμα! «Προσπαθώ βγάζοντας το πρόγραμμα, κάθε κορίτσι να μαγειρεύει δύο φορές το μήνα, ώστε να μην κουράζεται καμία» λέει η κ. Κουρτζή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι «Μιστεγνιώτες»

Εχουν χορωδία, χορό, pilates. Ο Σύλλογος των Μιστεγνιωτών που δρα για όλη την κοινότητα, πέρα από το κοινωνικό μαγειρείο διαθέτει χώρο στην πλατεία του χωριού που του έχει παραχωρηθεί και χώρο από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τη δωρεάν δημιουργική απασχόληση των παιδιών, τον χορό και άλλα ευφάνταστα τμήματα μουσικής, εικαστικών, κατασκευών. Επίσης κάνει φιλαναγνωσία, μπάσκετ.

Η πρώτη πρόεδρος του Συλλόγου είναι η σημερινή πρόεδρος της Κοινότητας. Η Χριστίνα Κουρτζή είχε φτιάξει την εθελοντική ομάδα «Μυστεγνιώτισσες» που ήταν ο «πρόδρομος» του Συλλόγου, ώστε να γίνονται ποικίλες δράσεις καλλωπισμού και καθαριότητας του χωριού στη βάση του εθελοντισμού, συγκεντρώνοντας μικρές και μεγάλες ηλικίες σε κάθε δράση και εκδήλωση.

Και δεν σταματάν οι δράσεις. Στα νέα σχέδια της κοινότητας, η πρόεδρος βάζει πλώρη για τη δημιουργία λαχανόκηπου, πάντα με τη συνεργασία του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Με αυτό τον τρόπο θα εμπλουτιστεί και η μαναβική του μαγειρείου, εξάλλου, αλλά θα είναι και μια δράση για τους μικρούς κηπουρούς- παιδάκια των Μιστεγνών.

Εθελοντισμός και πάλι εθελοντισμός

Ο Πάρης Σουβλερός, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εθελοντή. Σιδεράς στο επάγγελμα, είναι διαθέσιμος για όλες τις δουλειές του χωριού, αλλά και άλλα παραδείγματα όπως του ξυλουργού. Ετσι και ο Χρήστος Σεβαστός, θα κουβαλήσει, θα «πεταχτεί» αν ξεμείνει κάποιο υλικό.

Και ένα ευρώ στον κουμπαρά του κοινωνικού μαγειρείου είναι σημαντικό. Οποιος και όποια επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να απευθυνθεί στην Κοινότητα Μιστεγνών.

Η Χριστίνα Κουρτζή δεν είναι ποτέ… εντάξει!

Παιδί των Μιστεγνών, με γονείς Μικρασιάτες, «ερωτευμένο» με τη γυμναστική, η Χριστίνα Κουρτζή ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό και την κωπηλασία με προπονητή τον Μαρίνο Ζαχαρίου. Βρέθηκε στην εθνική ομάδα, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και αγώνες από το 1978 και στη συνέχεια σπούδασε στα ΤΕΦΑΑ. Το χωριό την έβλεπε να κάνει χιλιόμετρα και φώναζαν: «Η κόρη του Τάσου… τρελάθηκε!». Η μαμά της, της έλεγε ότι αυτό το κάνουν τα αγόρια, αλλά οι συγχωριανοί της την καθησύχασαν.

Φοιτήτρια ακόμα, βρήκε δουλειά στην Αθήνα σε ιδιωτικό σχολείο, γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της και έμειναν μόνιμα εκεί. Μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε και επέστρεψε στο χωριό της, το οποίο και ο σύζυγός της έχει ερωτευτεί.

Είναι ανήσυχο πνεύμα και όπως λέει «δεν είναι ποτέ εντάξει» γιατί πάντα θέλει να φέρει νέες δράσεις, εξ ου και η ενασχόλησή της και με τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Ορειάς» στον οποίο διετέλεσε αντιπρόεδρος.

Το 2017 η παρουσία της έγινε μόνιμη και έντονη, και το χωριό πίστεψε σ΄εκείνη και όσα έβλεπε. «Δεν ήθελα να θίγω πράγματα, χωρίς να κάνω κάτι. Γι’ αυτό και εθελοντικά ασχολήθηκα και ασχολούμαι». Ιδρυσε τον Σύλλογο «Μιστεγνιώτες», αν και υπήρχε ο «Αιγειρος Μιστεγνών». Ο τελευταίος, όμως είχε αδρανήσει και όποια προσπάθεια ανασυγκρότησης δεν βρήκε τύχη μέχρι να γίνουν οι Μιστεγνιώτες, που ενεργοποίησαν τελικά και… τον Αίγειρο!

Βγήκε σύμβουλος στις εκλογές του 2019 και εκλέχτηκε πρόεδρος τον Οκτώβριο του 2023 με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Χριστόφα γιατί κατάλαβε ότι πρέπει να είναι κάπου «μπροστά» για να γίνουν πράγματα.

 

Η Ρένα Φιλίππου, μάνατζερ από τα Μιστεγνά!

Η Ρένα Φιλίππου γεννήθηκε στα Μιστεγνά, έφυγε στην Αθήνα μικρή όταν αρρώστησε η μητέρα της, την οποία έχασε. Δούλευε μάνατζερ σε μια μεγάλη εταιρεία, υπεύθυνη ομάδας 25 ατόμων! Στέλεχος επί 25 χρόνια, γύρισε όλο τον κόσμο, από την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη.

Επειτα από 25 χρόνια επέστρεψε στο πολυαγαπημένο της χωριό. «Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε εδώ, τόσα ενδιαφέροντα πράγματα! Εχει αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο!»

Η «θητεία» της στην πολυεθνική εταιρεία βοήθησε πολύ το έργο της στην κοινότητα. «Αυτοί βέβαια που είναι να αλλάξουν αλλάζουν, ενώ αυτοί που είναι με παρωπίδες, δεν πρόκειται», εξηγεί η κ. Φιλίππου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καθαρά προεκλογική η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο»

Ανακοίνωση τoυ μέλους Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Χοχλάκα
ΧΩΡΙΑ

«Καμπανάκι» από μετεωρολόγους για τη Λέσβο

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου «θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση» σημειώνουν χαρακτηριστικά
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έρχεστε να θαυμάσετε τα αποτελέσματα της καταστροφικής σας πολιτικής;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου «υποδέχεται» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξανά πύλη εισόδου στην Πέτρα

Ξεκινά τη λειτουργία της για να υποδεχτεί κυρίως επισκέπτες από την Τουρκία
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκσυχρονίζεται ο Παιδικός Σταθμός Παμφίλων

Δημοπρατείται από το Δήμο Μυτιλήνης το έργο προσαρμογής του στις προδιαγραφές του ΠΔ 99/2017
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις άγονες του Βορείου Αιγαίου μπαίνει το πλοίο Διαγόρας

Δείτε μέχρι πότε θα αντικαταστήσει το Blue Star Myconos
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ