× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Πιέζουν με νέα μπλόκα και συμβολικούς αποκλεισμούς Εθνικών δρόμων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι εάν δεν έχουν ουσιαστικό διάλογο με τον Πρωθυπουργό τα τρακτέρ την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στην Αθήνα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/2/2024

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
' χρόνος ανάγνωσης

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις εφαρμόζοντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.  Ενώ ο Μητσοτάκης αφήνει ανοιχτό το περιθώριο νέας συνάντησης μαζί τους με την προϋπόθεση να σταματήσουν τα μπλόκα λέγοντας όλο νόημα «Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», οι αγρότες είναι σε θέση μάχης περιμένοντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Dnews, η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις χθεσινές πανελλαδικές αποφάσεις των αγροτών εξακολουθεί να μην υποδηλώνει συγκρουσιακή διάθεση, είναι όμως σαφές ότι «κόκκινη γραμμή»  για την κυβέρνηση αποτελεί η «αδιατάρακτη κοινωνική, οικονομική και εμπορική ζωή της χώρας» γι’ αυτό και το μήνυμα όσον αφορά τα μπλόκα ήταν χθες ξεκάθαρο: «Κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».

Τι ζητούν οι αγρότες
O πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας,  Ρίζος  Μαρούδας, επεσήμανε: «Η Ελλάδα πρέπει να γεμίσει μπλόκα και τρακτέρ. Αν δεν λάβουμε απάντηση, όλα αυτά τα ρυάκια θα ενωθούν σε έναν ποταμό που θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα, πλημμυρίζοντας την πρωτεύουσα».
Τα αιτήματα ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια, ωστόσο οι αγρότες κατέληξαν σε έξι βασικά αιτήματα τα οποία απευθύνουν στην κυβέρνηση. Αυτά είναι:
    Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
    7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
    Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
    Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
    Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
    Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Άναψαν τις μηχανές οι αγρότες: Μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς
Επί της ουσίας εξελίσσεται ένα μπρα ντε φερ μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης με την κατάσταση να δείχνει πως το ζήτημα δεν θα κλείσει τόσο εύκολα. Στηρίζοντας την γραμμή Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του διαχώρισε τα αγροτικά αιτήματα στα μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που «απαιτούν δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος». Με την παρατήρηση εξ άλλου, ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά», επεσήμανε ότι υπάρχουν και «ζητήματα που δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά, έχουν οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε».  Ενώ τόνισε ότι «προφανώς κάποιοι αγρότες έχουν κομματική ταυτότητα, αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουμε. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι, ίσον όχι συζήτηση».
 «Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση» σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης «Παλεύουμε για την επιβίωσή μας», όπως αναφέρει.

Πού στήθηκαν σήμερα μπλόκα
Aπό τον Έβρο μέχρι την Κρήτη άναψαν τις μηχανές των τρακτέρ και κινούνται προς τους μεγάλους οδικούς άξονες για αποκλεισμούς. Η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης πολιορκείται κατά μήκος της σε πολλά σημεία. Στην Βοιωτία, στην Φθιώτιδα, στην Λάρισα, στην Μαγνησία, και στην Θεσσαλονίκη τα τρακτέρ είναι έτοιμα να κόψουν την χώρα στα δύο.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών, στο 110ο χιλιόμετρο, καθώς οι αγρότες στο μπλόκο του κάστρου Βοιωτίας αποσύρθηκαν δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν αύριο το μεσημέρι . Ο αποκλεισμός της εθνικής οδού διήρκησε δύο ώρες.
Παράλληλα, σήμερα από τις 16:00 έως τις 17:00 έστησαν μπλόκο στον κόμβο του Φιλώτα ενώ στην Θεσσαλία στις 17:00 στήθηκαν μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων ανέβηκαν στις 5 το απόγευμα πεζοί, με τη συμβολική συμμετοχή ενός τρακτέρ και ενός αγροτικού αυτοκινήτου,  στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 τον οποίον απέκλεισαν.
Ενώ αγρότες προχωρούν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό 18:00 με 20:00 στα Νέα Μουδανιά.
Νωρίτερα κλειστή ήταν η εθνική οδός Αθηνών Θεσσαλονίκης από αγρότες του κάμπου της Λαμίας που έστησαν μπλόκο στο ύψος της Ανθήλης. Οι αγρότες ανέβηκαν στην εθνική οδό με τα πόδια, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών και ο δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου.
Στο μεταξύ, για το προσεχές Σάββατο 10/2 στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Ο Αυγενάκη στο μπλόκο Μοναστηρίου Δομοκού - Τι συζήτησε με τους αγρότες
Επίσκεψη στο μπλόκο του Μοναστηρίου στο Δομοκό έκανε το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. «Δηλώνω ανοικτός και διαθέσιμος και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Ό,τι κάνουμε, όμως, πρέπει να γίνει προσεκτικά γιατί ελεγχόμαστε από την ΕΕ», εξήγησε ο ΥπΑΑΤ.
Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι:
• Γίνεται δεκτό το αίτημα των αγροτών της περιοχής να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, όπως έγινε και στη Θεσσαλία, αφού και οι συγκεκριμένοι αγρότες επλήγησαν από τον Daniel
• Θα ισχύσει και στην πληγείσα περιοχή του Δομοκού η ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα χρέη του ηλεκτρικού ρεύματος προς τον ΔΕΔΔΗΕ
• Θα λάβουν και οι μελισσοκόμοι της περιοχής την ανάλογη ενίσχυση που έλαβαν οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του Γεωργικού Αποθεματικού.
• Οι καλλιέργειες οινοποιήσιμου σταφυλιού, ροδακίνων, ακτινιδίων και κηπευτικών και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα προκαταβολή αποζημιώσεων – αφορά το 3% των πληγεισών περιοχών - θα πληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Δεν έχω καμία αντίρρηση να συναντηθώ με 15-20 εκπροσώπους του Συντονιστικού των μπλόκων, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ότι υπάρχουν απαντήσεις για όλα.
Όπως εξήγησε ο υπουργός η καταστροφή ήταν τέτοια που απαιτήθηκε η σύνταξη, για πρώτη φορά, ειδικών προγραμμάτων, όπως συνέβη με το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση ζώων και δωρεάν ανακατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων ή με το ειδικόπρόγραμμα που αφορά στους παραγωγούς των παρακάρλιων περιοχών.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η ΝΔ διαχρονικά ήταν και θα είναι στο πλευρό αγροτών.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες

Απαγόρευσαν στους διαδηλωτές αγρότες να μπουν στην Agrotica
Αστυνομικό μπλόκο στους αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το Β τρίμηνο 2026, με τις νησιωτικές ενισχύσεις να μετατίθενται στην τελευταία δυνατή ημερομηνία
Τέλος Ιουνίου οι επιδοτήσεις των μικρών νησιών του Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη

Τι απαντά ο Κώστας Τσιάρας στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη περί μη γνώσης του εγγράφου που είχε σταλεί στο ΥΠΑΑΤ
Έγγραφο με πρωτόκολλο διαψεύδει τους ισχυρισμούς Βορίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΤΖΕΝΤΑ

Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου

Το free press περιοδικό της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ενημέρωση» κυκλοφορεί σε όλη τη Λέσβο και ανεβαίνει στο «Ν»
Η ανοιξιάτικη «Πλατεία» στρέφει το βλέμμα στις γυναίκες της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες

Το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζημιές στο 20% των εκμεταλλεύσεων και συρρίκνωση της αγροτικής απασχόλησης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετρούν ζημιές και φραγκοδίφραγκα οι αγρότες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού

Τα στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ δείχνουν παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας και 40% χαμηλότερη σε σχέση με το 1990 ενώ συνεχίζεται η άνοδος των εισαγωγών και η πίεση στα οινοποιεία
Μικρή ανάκαμψη της Ελληνικής παραγωγής κρασιού
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο με συνολική δημόσια δαπάνη 262,6 εκατ. ευρώ και στόχο επενδύσεις σε ανταγωνιστικότητα, νερό, ενέργεια και κυκλική οικονομία.
Σχέδια Βελτίωσης: Χρηματοδότηση ως 70% για τους αγρότες του Αιγαίου