× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ταξίδι μόνος ή με γκρουπ πρακτορείου;

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/2/2020

Ταξίδι μόνος ή με γκρουπ πρακτορείου;

Οι περισσότεροι από εμάς με το που πήραμε στα χέρια μας το ημερολόγιο του 2020 το πρώτο πράγμα που κάναμε αφού απολαύσαμε την οσμή του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού ήταν να ψάξουμε και να βρούμε τις εορτές του νέου έτους και κυρίως τις αργίες ώστε να προγραμματίσουμε πιθανά ταξίδια.
Αφού εντοπίσαμε τον επόμενο ταξιδιωτικό στόχο, το δίλημμα είναι, μόνος ή με γκρουπ πρακτορείου;

Group Travelling
Η οργανωμένη εκδρομή με ταξιδιωτικό γραφείο αποτελεί καλή λύση αν είστε άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Θα σας γλιτώσει από τον κόπο και το τρέξιμο της προετοιμασίας, αφού θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί για σας και ενδεχομένως να γλυτώσετε και χρήμα.
Ο συνοδός και ο ξεναγός του γκρουπ είναι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την επιτυχία του ταξιδιού. Γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για τον προορισμό, είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του ημερήσιου προγράμματος, διατηρούν το «ομαδικό πνεύμα» και σας ξεναγούν με τις γνώσεις τους στα κυριότερα αξιοθέατα. Επίσης, φροντίζουν για τη συνεννόηση στη ξένη γλώσσα, την έκδοση των εισιτηρίων, ώστε να παρακάμπτονται οι ουρές των ταμείων. Προσπαθούν να υλοποιήσουν τις επιθυμίες σας, να δώσουν λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις και προβλήματα και αν τυχόν χαθείτε θα είναι οι πρώτοι που θα σας αναζητήσουν. Η ασφάλεια είναι από τους κυριότερους λόγους που επιλέγει κάποιος τα οργανωμένα ταξίδια.

Στο γκρουπ, επιπλέον, διευρύνετε τον κύκλο γνωριμιών σας αφού θα βρείτε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα. Αν δεν έχετε παρέα για το ταξίδι των ονείρων σας ή δεν ταξιδεύετε συχνά τολμήστε να ενταχτείτε σε κάποιο γκρουπ και δε θα το μετανιώσετε. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συναντήσετε και άλλους μοναχικούς ταξιδιώτες και να κάνετε φιλίες και γνωριμίες με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά σας.

Στα πλεονεκτήματα του ομαδικού ταξιδιού είναι ότι τα περισσότερα πακέτα συμπεριλαμβάνουν πρωινό και δείπνο που βοηθάει σημαντικά στη μείωση επιπρόσθετων εξόδων, αλλά και του ημερήσιου άγχους του πού και τι θα φάμε.
Επιπλέον, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις ανέσεις υπερπολυτελών ξενοδοχείων, αφού τα πρακτορεία στην πλειοψηφία τους συνεργάζονται με επώνυμα ξενοδοχεία, ανώτερων κατηγοριών, αφοί μπορούν και κλείνουν τα δωμάτια μαζικά και νωρίτερα, και έτσι να επιτυγχάνουν καλές τιμές.


Ακόμα, το βάρος των βαλιτσών σας και οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι κάτι που αν ταξιδεύετε οργανωμένα θα σας απασχολήσει ελάχιστα. Τα εισιτήρια σας δέχονται το ανώτατο όριο κιλών, αλλά ακόμα και αν το ξεπεράσετε σπάνια καλείστε να πληρώσετε επιπλέον αφού τα κιλά συνήθως των αποσκευών των μελών του γκρουπ συμψηφίζονται, μπορώντας έτσι να κάνετε τα ψώνια σας χωρίς το άγχος της υπέρβαρης αποσκευής.

Τέλος, οι ομάδες ταξιδιωτών χρησιμοποιούν, με παρότρυνση των υπευθύνων, των αεροπορικών εταιριών την fast lane ώστε η διαδικασία της επιβίβασης να γίνει ομαλότερα και γρηγορότερα.
Πάντα να επιλέγετε γνωστά πρακτορεία, κάνοντας έρευνα στο διαδίκτυο, αλλά και στο περιβάλλον σας για την αξιοπιστία των υπηρεσιών τους. Διαβάστε πολύ προσεκτικά το ταξιδιωτικό πρόγραμμα, και τις παροχές του (τοποθεσία ξενοδοχείου, παροχές και υπηρεσίες ξενοδοχείου, ημιδιατροφή, είσοδοι μουσείων, εξειδικευμένες ξεναγήσεις κ.α.) σε σχέση πάντα με την τελική τιμή όπως αυτή διαμορφώνεται με τους φόρους και τις εξτρά χρεώσεις (προαιρετικές εκδρομές και δραστηριότητες, ελεύθερος χρόνος, εσωτερικές πτήσεις κ.α.). Φυσικά στους όρους του ταξιδιού επιβάλλεται να αναγράφεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του τελικού προγράμματος τη στιγμή της εκτέλεσής του.

Single travelling
Προμηθευτείτε ταξιδιωτικούς οδηγούς, χάρτες και φτιάξτε μόνοι σας το πρόγραμμα του ταξιδιού σας. Το διαδίκτυο είναι ο σημαντικότερος σας σύμμαχος κατά τον σχεδιασμό. Η προετοιμασία και η άρτια εκτέλεση ενός ανεξάρτητου ταξιδιού, προϋποθέτει καλή γνώση ξένης γλώσσας και απαιτεί μελέτη πολλών ημερών ή και εβδομάδων ανάλογα με τον προορισμό και τις ημέρες ταξιδιού. Ένα tailor made πρόγραμμα φτιαγμένο από εσάς για εσάς θα ακολουθεί τους δικούς σας ρυθμούς και θα περιλαμβάνει μόνο όσα σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε να αποφύγετε τα υπερβολικά τουριστικά μέρη αξιοποιώντας τους μικρούς κρυμμένους, λιγότερο δημοφιλείς, ταξιδιωτικούς θησαυρούς που θα ανακαλύψετε κατά την έρευνα σας. Μόνοι σας, διαλέξτε ποια μουσεία σας ενδιαφέρουν και πώς επιθυμείτε να ξεναγηθείτε σε αυτά γλιτώνοντας περιττά έξοδα.

Το καθημερινό πρωινό ξύπνημα, το «άγχος του λεωφορείου» απουσιάζει και εμφανίζεται μόνο και εάν έχετε εσωτερικές μετακινήσεις στη χώρα. Διορίες για ψώνια που σας χαλούν τη χαλαρή διάθεση δεν υπάρχουν. Μπορείτε να κάνετε στάσεις, για να απολαύσετε το ρόφημα ή το ποτό σας, έναν απρογραμμάτιστο περίπατο στη φύση, σε κάποιο αξιοθέατο που εντοπίσατε ξαφνικά ή ακόμα και κουβεντούλα με τους ντόπιους σε κάποιο χωριουδάκι που τυχαία βρεθήκατε. Έχετε όσο χρόνο εσείς καθορίσετε πως χρειάζεστε.

Ο self-service σχεδιασμός του ταξιδιού για να είναι επιτυχημένος και συμφέρον στηρίζεται στην έγκαιρη οργάνωση του με early booking, που σημαίνει πως θα πρέπει να γνωρίζετε πόσοι και πού θέλετε να ταξιδέψετε αρκετές εβδομάδες ή και μήνες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού, ώστε να επιτύχετε ασυναγώνιστες τιμές τόσο σε εισιτήρια όσο και σε ξενοδοχεία. Πρωτίστως όμως απαιτείται μια σχετική ταξιδιωτική εμπειρία που θα την αποκτήσετε έχοντας πάρει μέρος πρώτα σε κάποια οργανωμένα ταξίδια ή αν έχετε συνεργαστεί και «πήρατε μαθήματα» από πεπειραμένους ταξιδιώτες για το πώς σχεδιάζετε και υλοποιείτε ένα ανεξάρτητο ταξίδι.
Μην φοβηθείτε αν είστε φιλική παρέα να μείνετε σε κάποιο οργανωμένο hostel, καλύτερα διαλέξτε κάποιο με υψηλή βαθμολογία. Θα εξοικονομήσετε χρήμα και ενδεχομένως να γνωρίσετε ενδιαφέροντες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αν πάλι είστε ζευγάρι, προτιμήστε την θαλπωρή ενός όμορφου διαμερίσματος, που θα γίνει το νέο σας σπίτι όσο κρατήσει το ταξίδι σας. Κατά την επιλογή καταλύματος μην κοιτάτε μόνο τις φωτογραφίες, που κάποιες φορές μπορεί να είναι παραπλανητικές, αλλά διαβάστε προσεκτικά τις παροχές και φυσικά μελετήστε προσεκτικά τα σχόλια προηγούμενων επισκεπτών. Επίσης, φροντίστε η θέση του καταλύματος να είναι κοντά στα αξιοθέατα που σας ενδιαφέρουν αλλά και να είναι σχετικά εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο με ιδιωτικό μέσο ή συγκοινωνία.

Μην ξεχάσετε να τσεκάρετε τις επίσημες αργίες της χώρας που θα επισκεφθείτε και τις ημερομηνίες εθνικών εορτών (μπορεί να πέσετε σε εορτασμούς ή ματαιώσεις δρομολογίων). Επίσης ψάξτε για φεστιβάλ, διαβάστε τις ώρες και ημέρες λειτουργιάς των μουσείων και των λοιπών χώρων που θέλετε να επισκεφτείτε (στις περισσότερες χώρες κάποια μέρα της εβδομάδας είναι κλειστά), και εκδώστε από πριν τα εισιτήριά σας για πολυσύχναστα αξιοθέατα, (μουσεία, θέατρα, όπερες).

Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι θα οδηγήσετε με ασφάλεια σε δρόμους ή καιρικές συνθήκες που δε γνωρίζετε καλά και μελετήστε με προσοχή τους όρους και κυρίως το ποσό των χρημάτων που θα δεσμευτούν στην κάρτα σας ως ασφάλεια (deposit), πότε και πόσα από αυτά θα σας επιστραφούν.
Τέλος, ενημερωθείτε για τα free walking tours της πόλης που σας ενδιαφέρει και εκμεταλλευτείτε τα. Τις περισσότερες φορές διοργανώνονται περισσότερα από ένα ανά ημέρα.

Η τελική απόφαση είναι δική σας, είτε μεμονωμένα είτε με γκρουπ, η σημαντικότερη περιουσία που κουβαλάει κανείς μαζί του είναι οι αναμνήσεις από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που θα ζήσει.
Have fun and enjoy the ride!!

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεσα μέτρα στήριξης για αγρότες,κτηνοτρόφους και αλιείς ζητά η Περιφερειακή Αρχή

Δηλώσεις στο «Ν» του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Π.Κουφέλου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξαιρούνται οι αγροτοκτηνοτρόφοι από τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Aυτοψία Π.Κουφέλου σε σφαγεία και τυροκομεία της Λέσβου

Ικανοποιημένος ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί
ΑΓΟΡΑ

Nέο ωράριο των Σούπερ Μάρκετ

Σε εφαρμογή από σήμερα
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Παρεμβάσεις του Φορέα Τουρισμού Μολύβου για ελάφρυνση επιχειρήσεων

Σειρά επίσημων επιστολών προς τους αρμόδιους φορείς για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Αυτά είναι τα τέσσερα ανοιχτά ξενοδοχεία στο Β. Αιγαίο

Από ένα σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ικαρία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση για να μετακινούνται οι αγρότες και άλλοι κλάδοι

Συνομιλία αντιπεριφερειάρχη Κουφέλου με Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Ανοιχτά σήμερα τα σούπερ μάρκετ

Το ωράριο λειτουργίας
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πρωτοβουλία «Ανθρωποι Ξανά»!

Κείμενο με 618 υπογραφές ανθρώπων των γραμμάτων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της υγείας, της επιστήμης, της εργασίας και της αυτοδιοίκησης
ΕΛΛΑΔΑ

Η τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων

«Μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις η καταβολή του δώρου του Πάσχα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διάκριση για το λάδι Όλβια και την οικογένεια Τζωρτζή

Για πέμπτη συνεχή διοργάνωση το μόνο που εκπροσώπησε τη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την λήψη μέτρων στον Αγροτικό Τομέα

Ζητούν στήριξη των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού