× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία κλασσικά και αθάνατα για κάθε ηλικία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 13/1/2024

Βιβλία κλασσικά και αθάνατα για κάθε ηλικία

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, με ρωτάτε κάποιες φορές ποια βιβλία προτείνω σαν δώρο σε παιδιά! Μια σίγουρη επιλογή θεωρώ πως είναι τα κλασσικά, διαχρονικά και αθάνατα λογοτεχνικά βιβλία. Αν μάλιστα δεν γνωρίζετε πολύ καλά τα γούστα του παιδιού, για το οποίο προορίζεται το βιβλίο, η επιλογή αυτή σας λύνει τα χέρια! Το ίδιο ισχύει και για βιβλία- δώρα για τους ενήλικες! Ας δούμε κάποιες από αυτές, που διάβασα και σας παρουσιάζω σε τούτη τη στήλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ, ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ, απόδοση Φίλιππος Μανδηλαράς. Από την σειρά Κλασικοί Θησαυροί, των εκδόσεων Μίνωας. Όπου αξίζει να ψάξετε και να ανακαλύψετε αγαπημένα μυθιστορήματα από όλο τον κόσμο , καθώς και από την Ελλάδα, ειδικά διασκευασμένα για παιδιά. Όπως το 20.000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΛΑΣΣΑ επίσης του Ι. Βερν, ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ, του Μ. Τουέιν, Ο ΜΑΓΚΑΣ της Π. Δέλτα, ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ του Ζ. Παπαντωνίου. Μια ντουζίνα κλασσικά λογοτεχνικά βιβλία για να επιλέξετε! Γεγονός που θεωρώ πολύ ευχάριστο!

Ας θυμηθούμε το θέμα του βιβλίου που έχει πέρα από τις πάμπολλες μεταφράσεις, ανέβει στο θέατρο, και έχει γίνει κινηματογραφική ταινία για μικρούς και μεγάλους .
Περιγραφή: Από το 1873, που κυκλοφόρησε Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες του Ιουλίου Βερν, το βιβλίο έχει κάνει χιλιάδες φορές τον γύρο του κόσμου. Ο Ιούλιος Βερν, ένας από τους πρώτους συγγραφείς μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, έστειλε τους ήρωές του να ταξιδέψουν στο φεγγάρι και στο κέντρο της Γης, τους φαντάστηκε να περιπλανιούνται στον βυθό της θάλασσας με υποβρύχια, αλλά και στον ουρανό με αεροπλάνα.

Στην περιπέτεια του Φιλέα Φογκ, ο πάντοτε ακριβής Άγγλος τζέντλεμαν στοιχηματίζει με τους φίλους του ότι μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες. Είναι αυτό δυνατό σε μια εποχή που δεν υπήρχαν καν αεροπλάνα;
Η ιστορία του Ιουλίου Βερν μάς ταξιδεύει γύρω από τον κόσμο, γνωρίζοντάς μας τόπους μακρινούς και δείχνοντας τη σημασία της επιμονής και της υπομονής όταν κυνηγάμε τα όνειρά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ, η κλασσική λογοτεχνία όπως την αφηγείται ο Τζερόνιμο Στίλτον, μια άλλη ματιά και πρόταση. από την ίδια σειρά και από τις εκδόσεις Κέδρος, κυκλοφορούν τα βιβλία, ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ, ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ. Η επιλογή είναι δική σας!

Περιγραφή: Ο νεαρός Ντ’ Αρτανιάν ονειρεύεται να γίνει σωματοφύλακας του βασιλιά. Ο Άθως, ο Πόρθος και ο Άραμης, που είναι ήδη σωματοφύλακες, γίνονται φίλοι του.
Τους περιμένουν τρομερές περιπέτειες και μεγάλοι κίνδυνοι.
Χρειάζεται γενναιότητα αλλά και εξυπνάδα για να είσαι σωματοφύλακας.
Ένας για όλους, όλοι για έναν! Η κλασική λογοτεχνία όπως την αφηγείται ο Τζερόνιμο Στίλτον. Ελεύθερη διασκευή του έργου Les trois mousquetaires του Alexandre Dumas.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΑΣΠΡΟΔΟΝΤΗΣ, του ΤΖΑΚ ΛΟΝΤΟΝ, λατρεμένο βιβλίο, από την σειρά μικρά κλασικά, μια μεγάλη σειρά, των εκδόσεων χάρτινη πόλη! Ενδεικτικά αναφέρω κάποιους τίτλους, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ, ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ, είκοσι τρία βιβλία συνολικά! Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι, θα βρείτε ανάμεσά τους βιβλία που να αξίζει να αγοράσετε σε κάθε περίπτωση!
Περιγραφή: Ο Ασπροδόντης, το λυκόπουλο με το γκρίζο τρίχωμα και τα κατάλευκα δόντια, γνώρισε από πολύ νωρίς το σκληρό πρόσωπο του κόσμου. Σε τρυφερή ηλικία τον χώρισαν από τη μητέρα του και τον ανάγκασαν να μείνει μακριά από το δάσος, σε ένα χωριό Ινδιάνων. Η ζωή του ήταν σκληρή, γεμάτη κακομεταχείριση και βία. Έτσι έγινε και ο ίδιος βίαιος. Μέχρι που βρέθηκε στον δρόμο του ένας άνθρωπος, ο οποίος του έδειξε καλοσύνη. Και τότε, ο Ασπροδόντης μπόρεσε επιτέλους να βρει τη γαλήνη που αναζητούσε.

Η ΙΛΙΑΔΑ και η ΟΔΥΣΕΙΑ, του ΟΜΗΡΟΥ, είναι αναμφίβολα έργα από εκείνα που, αν μη τι άλλο, κάθε έλληνας έχει στην καρδιά και στην βιβλιοθήκη του. Στην σημερινή μου πρόταση έχω να σας προτείνω την ΙΛΙΑΔΑ , Ο παππούς Όμηρος, σε κείμενο της Μυτιληνιάς Στρατούλας- Σοφίας Μουτζουρέλλη –Κωμαΐτου, από τις εκδόσεις Μένανδρος. Προ καιρού σας είχα συστήσει το αντίστοιχο πόνημα της, για την Ομήρου Οδύσσεια, από τις ίδιες εκδόσεις. Σήμερα ήρθε η σειρά τούτου του έργου της που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Στα πατήματα του προηγούμενου βιβλίου της. Με την χαρακτηριστική και απόλυτα ταιριαστή εικονογράφηση του Σπύρου Ζαχαρόπουλου, και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Παναγιώτη Καγιαλή. Ένα βιβλίο εργαλείο για τους μαθητές και ευανάγνωστο για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια όμορφη όσο και απλοποιημένη συνοπτική απόδοση του επικού Ομηρικού έργου. Το κείμενο έχει γραφεί με τέτοια μορφή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και τους εφήβους αλλά ταυτόχρονα διαβάζεται από τον καθένα γιατί κρατάει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου χωρίς να κουράζει με το μέγεθός του. Η εικονογράφηση είναι μοντέρνα με πενάκι και μελάνι δίνοντας στο έργο ιδιαίτερη αισθητική. Όμηρος!!! Ένας υπέροχος, αγαπημένος ποιητής. Από τους στίχους του ξεπηδούν ιστορίες, που εξακολουθούν να μαγεύουν, ύστερα από τόσους αιώνες μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες, νέους και γέρους και σαν πουλιά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Η Ιλιάδα του μας ταξιδεύει στο Ίλιο και μας διηγείται τις 51 μέρες ενός δεκάχρονου πολέμου ανάμεσα στους Αχαιούς και τους Τρώες. Αρχή της είναι η μήνις του γενναίου Αχιλλέα και αιτία της η διαφωνία του με τον Αγαμέμνονα. Το περιεχόμενο του έπους είναι ηρωικό, χωρίς τέρατα και μάγισσες, όπως στην Οδύσσεια. Ο ήρωας ξεχωρίζει στη μάχη, καθώς η δόξα και η ανδρεία αξίζουν πιο πολύ και από την ίδια τη ζωή. Οι μάχες που διηγείται είναι σκληρές και αιματηρές, όπως συμβαίνει σε κάθε πόλεμο, και μεγάλο το μίσος που χώριζε τους δύο εχθρούς. Μέσα όμως από τα αίματα ανθίζει η τρυφερότητα, η συζυγική αγάπη, η φιλία, η μετάνοια, η μητρική και πατρική αγάπη, που, έστω και για λίγο, διώχνουν μακριά το αδυσώπητο μίσος, επισκιάζουν τη μάνητα του πολέμου και φωτίζουν με ανθρωπιά τη φρίκη του. Η ομορφιά της ψυχής αποδεικνύεται ανώτερη από την εκδίκηση, η θύελλα καταλαγιάζει, το πάθος της εκδίκησης σβήνει και ο ποιητής, με τους φορτισμένους συγκινησιακά στίχους του, βγάζει στην τελευταία ραψωδία του έπους του στην επιφάνεια τον… ΑΝΘΡΩΠΟ! Ας ταξιδέψουμε μαζί του!

Βιβλίο ενηλίκων: ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΤΙΜΟΙ, ένα εμβληματικό έργο από την υπέροχη σειρά με έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, της Ακαδημίας Αθηνών, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ο πρόλογος είναι του Αλέξη Ζήρα, το χρονολόγιο και η εργοβιογραφία από τον Διονύση Μουσμούτη. Από την ίδια σειρά κυκλοφορούν τα : ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ,Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ, ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ. Αγαπημένα όλα, με την ξεχωριστή πνοή που έδωσε στα ελληνικά γράμματα ο Ξενόπουλος, τόσο στο μυθιστόρημα και στο διήγημα, όσο και στο νεοελληνικό θέατρο! Ασφαλώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πέρα από τις πάμπολλες πωλήσεις των βιβλίων του, τις μελέτες πάνω στην εργογραφία του, τις θεατρικές και κινηματογραφικές επιτυχίες που έχουν σημειώσει τα έργα του, ανεβαίνουν ως και σήμερα στις θεατρικές σκηνές και διδάσκονται στις δραματικές σχολές .
Περιγραφή: Υπάρχουν τίμιοι και άτιμοι άνθρωποι; Μπορεί ένας κατά συνθήκη τίμιος άνθρωπος να είναι άτιμος, και ένας κατά συνθήκη άτιμος μπορεί να είναι τίμιος; Τι σημαίνει τιμιότητα και τι ατιμία;

Ο Δήμος Σπάθης, γιος ενός Ζακυνθινού εμπόρου, ονειρεύεται να ξεφύγει από την οικογενειακή επιχείρηση, για την οποία τον προορίζει ο πατέρας του, και εισάγεται στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Η γνωριμία και ο αμοιβαίος έρωτας ανάμεσα σ’ εκείνον και στην Αγγέλα, κόρη ενός βουλευτή του τρικουπικού κόμματος, γεννά αισιοδοξία και όνειρα για το μέλλον, τα οποία, όμως, μοιραία ανακόπτονται. Η ιστορία αγάπης μετατρέπεται σε υπόθεση εκδίκησης και σε ατέρμονη καταδίωξη.
Ένας άνθρωπος, που στη νεότητά του ήταν βέβαιος ότι αρκούν η εντιμότητα και η ελκυστική εξωτερική εμφάνισή του, τελικά διαψεύδεται. Ο θάνατος, η ηττημένη εγκαρτέρηση και η συντριβή τον οδηγούν στη διαπίστωση ότι καμία κοινωνική θέση και κανένα επάγγελμα δεν προσδιορίζουν τον άνθρωπο ως έντιμο ή άτιμο. Ο άνθρωπος είναι έντιμος ή άτιμος χάρη στον χαρακτήρα του και μόνο.

Ο Ξενόπουλος, με τη δεξιοτεχνία της αφήγησής του και με φόντο την Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα, πλάθει μια ιστορία ικανή να συγκινήσει, αλλά και να προβληματίσει ακόμα και τον σημερινό αναγνώστη. Στοχάζεται πάνω στις κοινωνικές αδικίες των ισχυρών εναντίον των αδύναμων, οι οποίες επαναλαμβάνονται μέχρι και σήμερα με σχεδόν τον ίδιο τρόπο.Το έργο ΤΙΜΙΟΙ ΚΑΙ ΑΤΙΜΟΙ, μαζί με τα μυθιστορήματα ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ και ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ εντάσσονται στην «κοινωνική τριλογία» και θεωρούνται από τα σημαντικότερα έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Και κλείνω τις σημερινές προτάσεις με κλασσικά βιβλία-δώρα, με μια πρόταση ενός ημερολογίου, του οποίου τα κείμενα μου έκαναν εντύπωση και πιστεύω ότι, θα αρέσουν σε πολύ κόσμο. Όπως άλλωστε και το ημερολόγιο είναι ένα δώρο κλασσικό, που αρέσει και είναι χρήσιμο. Η θεματολογία του επίκαιρη. Η ΦΥΣΗ ΔΙΝΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ &ΣΗΜΙΩΣΕΙΣ, της Αταλάντης Απέργη, (της οποίας οι φωτογραφίες το κοσμούν) και του Δημήτρη Παντελή, επαγγελματιών στο χώρο της ψυχικής υγείας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι, (που με έχει εκπλήξει ευχάριστα και με τα ημερολόγια του).
Περιγραφή: «Το πιο ριζοσπαστικό πράγμα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από εμάς αυτή τη στιγμή είναι να είναι πλήρως παρών σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο».Joanna Macy.

Ζούμε σε μια εποχή που η εύθραυστη και ευάλωτη ισορροπία της φύσης απειλείται συστηματικά, αλόγιστα και βίαια από τις ανεύθυνες πρακτικές των ανθρώπων. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη γιατί οι αποφάσεις που θα πάρει τώρα η ανθρωπότητα είναι καθοριστικές για το μέλλον του πλανήτη. Καθώς η φύση αντιδρά με τρόπο άγνωστο και απρόβλεπτο στις επιθέσεις που δέχεται, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας ατομικά και κοινωνικά, να αναλάβουμε δράση, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ένα φυσικό περιβάλλον που θα είναι βιώσιμο για τις μελλοντικές γενιές. Οι νόμοι της φύσης δεν αλλάζουν, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία των ανθρώπων.

Το ημερολόγιο που κρατάτε στα χέρια σας, απεικονίζει την ομορφιά της φύσης μέσα στη διάρκεια ενός χρόνου και έρχεται να μας θυμίσει πόσο άρρηκτα εξαρτημένοι είμαστε από αυτήν την «εύθραυστη» σχέση. Αρκεί να νιώσουμε την ορμή της ζωής σε κάθε δέντρο, λουλούδι και ζώο, την αέναη κίνησή της σε κάθε κύμα που πάλλεται, κάθε ποτάμι που ρέει, κάθε σύννεφο που ταξιδεύει, τη ζωτική της ενέργεια σε κάθε αγαθό της που γευόμαστε, σε κάθε ανάσα οξυγόνου που παίρνουμε, σε κάθε στάλα νερού που ενυδατώνει το σώμα μας. Χωρίς όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ζωή. Η ανάγκη απόλυτης κυριαρχίας στη φύση έχει οδηγήσει τον άνθρωπο να λειτουργεί εγωιστικά, αυτόβουλα, και εντέλει ολέθρια, με συνέπεια να αποξενώνεται σταδιακά από το φυσικό περιβάλλον του. Αποσυνδεδεμένος και απομακρυσμένος από την πραγματική του «φύση», βρίσκεται εκτεθειμένος σε μια ανισορροπία του πλανήτη με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, που ο ίδιος έχει επιφέρει με την απληστία, την αμέλεια και τις παρεμβάσεις του. Μέσα από τις σελίδες αυτού του ημερολογίου, σας προσκαλούμε να έρθετε σε επαφή με τον εσωτερικό, ευάλωτο εαυτό σας που μπορεί να συνομιλήσει με τη φύση. Το κομμάτι εκείνο που ξέρει ότι, για να υπάρξει, την χρειάζεται και είναι διατεθειμένο να κάνει μικρές αλλαγές στον τρόπο που ζει, μετακινείται, ψύχει ή θερμαίνει το σπίτι του και καταναλώνει προκειμένου να βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθεια που γίνεται να ανακτηθεί το μέτρο που έχει χαθεί. Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε και κάθε δράση, μικρή ή μεγάλη, είναι σημαντική. Ας αναζητήσουμε λοιπόν την ισορροπία μεταξύ της ευθραυστότητάς μας και της ανθεκτικότητάς μας και ας συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει Plan (et) B. Αταλάντη & Δημήτρης

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Κατανυκτική βραδιά στη Μονή Λειμώνος

Γέμισε με κόσμο ο προαύλιος χώρος για την εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου «Ιδού θυσία μυστική»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Συνεργασία για τον φάρο πολιτισμού, το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Αστεγοι, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης συνδράμουν και ζητούν να φτιαχτεί η στέγη του ιστορικού σωματείου- Τι λένε Α. Σαμαρτζίδου, Χ. Μαλακός και Θ. Χατζηλάμπρου στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ