× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η ακρίβεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας»

Ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, για την αύξηση τιμών, την οποία χαρακτηρίζει κλοπή χωρίς ντροπή αφού όπως σημειώνει χάθηκε σε λίγο καιρό το 30-40% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2023

«Η ακρίβεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας»

 Ανακοίνωση – παρέμβαση για την ακρίβεια που επικρατεί σήμερα, εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Λέσβου η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι το φαινόμενο που παρατηρείται ξεφεύγει πλέον από μια ρύθμιση της αγοράς στα νέα δεδομένα και αγγίζει τα όρια της κλοπής αφού, προσθέτει μέσα σε λίγο διάστημα χάθηκε η αγοραστική δύναμη εργαζομένων και συνταξιούχων σε ποσοστό 30 έως 40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά αναφέρει:

«Στα είκοσι επτά χρόνια λειτουργίας της Ένωσης δεν έχει υπάρξει ανάλογη έκρηξη ακρίβειας. Τούτη τη φορά δεν είναι απλώς ακρίβεια, μια ρύθμιση της αγοράς σε νέα δεδομένα. Είναι κλοπή χωρίς ντροπή. Είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και συνταξιούχων κατά το φοβερό ποσοστό του 30-40% στα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης.

   Δεν αμφισβητείται πλέον από καμία πλευρά οτι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. Παράλληλα και απαράδεκτα οι Έλληνες καταναλωτές έχουν το δεύτερο χαμηλότερο εισόδημα  στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πληρώνουν τις πιο ψηλές  τιμές σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδιόρισε ότι τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται από 140 % έως και 361 % ακριβότερα στην Ελλάδα από την Κεντρική Ευρώπη.

    Το τέρας της ακρίβειας που με τόση βουλιμία καταβροχθίζει το χαμηλό εισόδημα

του Έλληνα καταναλωτή ,δεν φαίνεται να τιθασεύεται από τα διάφορα καλάθια ,τα επιδόματα τύπου pass ή με τις μόνιμες εκπτώσεις του 5%. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο σημειώθηκε άνοδος 9,9 % στα τρόφιμα πράγμα που όχι μόνο ανέκοψε την πτωτική πορεία του πληθωρισμού αλλά τον οδήγησε σε υπερδιπλάσια αύξηση. Σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 3,5% από 1,6 % τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

    Μόνο ύστερα από πιέσεις των καταναλωτών επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα τα οποία, εκτός του ότι είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των υπερκερδών που έχουν αποκομίσει οι εταιρίες αυτό το καιρό ,τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά το ελάχιστο τίμημα που καταβάλλεται για την αισχροκέρδεια. Είναι γνωστό πως το Νοέμβριο επιβλήθηκαν πρόστιμα 3,672 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 πολυεθνικές εταιρείες και στη συνέχεια μία από αυτές μείωσε τις τιμές κατά 25 %. Γεννάται έτσι το ερώτημα με τι ποσοστό κέρδους δούλευε αυτή η εταιρία για να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τόσο δραστικά τις τιμές; Προφανώς γιατί υπήρχε αυτή η δυνατότητα και όχι από φιλανθρωπία. Επιπλέον μπαίνουν εύλογα ερωτήματα για το πόσα και ποιά προϊόντα ,σε ποιές ποσότητες και για ποιό διάστημα πωλούνταν αυτά πριν από τη μείωση του 25%. Τι κέρδη αποκόμισαν οι εταιρείες από αυτή την τακτική; Αλλά γιατί μόνο μια εταιρεία μείωσε τις τιμές κατά  25 % ενώ οι άλλες με το πενιχρό 5%; Και επιπλέον μένει το μεγάλο ζήτημα του ελέγχου των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή.

  Η κατάσταση είναι εκρηκτική και ο χειμώνας  την κάνει χειρότερη. Πως θα αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα της ακρίβειας; Με ημίμετρα αυτό δε γίνεται. Το επιχείρημα πως η ελεύθερη αγορά έχει τη δυνατότητα αυτορρύθμισης ισχύει μόνο όταν η αγορά έχει πραγματικούς κανόνες και κρατικές  αρχές που παρακολουθούν την εφαρμογή τους. Σε τούτη την αγορά οι κανόνες καταπατούνται και οι εποπτικές αρχές δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την εφαρμογή τους. Και έτσι ο ξέφρενος χορός της ακρίβειας καλά κρατεί.

Ένας χορός αποκρουστικός γιατί η ακρίβεια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   -Είναι η αύξηση των κερδών δηλαδή του πλούτου πέραν του κοινωνικά αποδεκτού , με αντίστοιχη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου για μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας.

    -Είναι η χωρίς κανόνες λειτουργία της αγοράς.

    -Είναι η μονομερής διαμόρφωση των τιμών

    -Είναι η πενιχρή αύξηση σε μισθούς και συντάξεις

Και όλη αυτή η κερδοφορία θα έπρεπε να γίνεται επένδυση για τη βελτίωση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και όχι πλούτος για τους λίγους. Αλλά πως να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα όταν αυτό απαιτεί σύγκρουση της ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα; Η απάντηση είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι περί ανταγωνισμού και τον έλεγχο της αγοράς. Αυτοί οι νόμοι που υπάρχουν σε μια αγορά που οι εναρμονισμένες πρακτικές και οι αθέμιτες συμφωνίες μεταξύ εταιρειών με δεσπόζουσα θέση είναι σε καθημερινή βάση.

   Αλλά πως να γίνουν αυτά όταν οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς αποδυναμώνονται ή συρρικνώνονται .ΕΦΕΤ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Συνήγορος του Καταναλωτή , οι θνησιγενείς καταναλωτικές οργανώσεις αγωνίζονται να παίξουν το ρόλο τους με όπλα λιανοντούφεκα.

    Δεν έχουμε προτάσεις; Έχουμε

    -Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς με πολιτική βούληση σύγκρουσης,  ενίσχυση με άτομα και δικαιοδοσίες μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και πελατειακές σχέσεις.

     -Παρακολούθηση τιμών σε εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά και επιβολή αυστηρών προστίμων σε περιπτώσεις υπερβολικού κέρδους και εναρμονισμένων πρακτικών.

     -Πλαφόν στη τιμή των καυσίμων

     -Γενναία μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για ανακούφιση των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων.

      -Διαφάνεια και δημοσιοποίηση των κοστολογήσεων

      -Ορισμός ανώτατου θεμιτού κέρδους

      -Κλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όπως στη φορολογία φυσικών προσώπων.

       -Αποκλιμάκωση των τιμών των ΔΕΚΟ με νοικοκύρεμα και αυστηρό έλεγχο των προμηθειών .

        -Δημοσιοποίηση των εταιρειών που κατ’ επανάληψη καταγγέλλονται στο 1520

 

    Η επίκληση του φόβου ότι τα μέτρα αντιτίθενται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πείθει κανένα. Όσο παράλογο και άδικο είναι το τωρινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τόσο εύκολη είναι η λήψη μέτρων.

   Τέλος για το Μεταφορικό Ισοδύναμο αφού το έχουν αποδυναμώσει με ακατανόητες καθυστερήσεις πληρωμών ακούγεται τώρα η σταδιακή του κατάργηση. Δικαιολογίες θα βρεθούν αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα το τολμήσουν».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα συνέδριο για το πρόγραμμα Leader

Εσπερίδα με θέμα: «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027»
ΕΛΛΑΔΑ

Προς σιωπηρή παράταση για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Μέχρι τώρα ολοκληρώνεται ημερησίως η διασύνδεση 4.000 – 5.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 300.000 υπόχρεοι που πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατέλαβαν το δημαρχείο της Λήμνου

Αγρότες στις επάλξεις, έβαλαν φέρετρο στην πόρτα του δημαρχείου
ΑΓΟΡΑ

Καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου

Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοιχτή Αγορά»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Φόβοι για προβλήματα στην ανθοφορία της ελιάς

Ο «ζεστός» χειμώνας πηγή πολλών προβλημάτων για τους ελαιοκαλλιεργητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κλιμάκια του ΠΕΚ προπαγανδίζουν την απεργία σε χώρους δουλειάς

Οι συνδικαλιστές του ΠΕΚ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA 2024

Θα πραγματοποιηθεί από 25 ως 27 Απριλίου, στην Σπάρτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και καθηγητές καλούν στην απεργία

Ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕ Λέσβου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδόματα και οι συντάξεις που θα πληρωθούν έως την 1η Μαρτίου

Θα καταβληθούν 2,34 δις ευρώ σε 4.194.373 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης: Τα προβλήματα των αγροτών δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει στην συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξης Ελληνικής αγροτικής παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή αύξηση τζίρου για το λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στις επιχειρήσεις της Αττικής το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τζίρου για τις λιανεμπορικής επιχειρήσεις το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ