× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο κόλπος Καλλονής ερευνάται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πόντιση ενός επιστημονικού αγκυροβολίου για τη διενέργεια μετεωρολογικών, ωκεανογραφικών και θαλάσσιων περιβαλλοντικών μετρήσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2020

Ο κόλπος Καλλονής ερευνάται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο μεγάλο δυτικό κόλπο της Καλλονής Λέσβου τον οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης και να τον βάλει στο επίκεντρο της έρευνας και εκπαίδευσης σε θέματα παρακτίου περιβάλλοντος στρέφει την προσοχή του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στα πλαίσια μιας από αυτές τις ερευνητικές πρωτοβουλίες είναι το υπό ανάπτυξη Παρατηρητήριο Παρακτίου Περιβάλλοντος AEGIS, χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο», με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πλήρη του εξέλιξη το Παρατηρητήριο θα προσφέρει νέα δεδομένα αλλά και προγνώσεις για τις παράκτιες περιοχές της Περιφέρειας, αναπτύσσοντας εργαλεία για το σχεδιασμό πολιτικής διαχείρισης παρακτίου χώρου.

Ένα μεγάλο βήμα στην υλοποίηση του έργου AEGIS έγινε με την επιτυχημένη πόντιση ενός επιστημονικού αγκυροβολίου για τη διενέργεια μετεωρολογικών, ωκεανογραφικών και θαλάσσιων περιβαλλοντικών μετρήσεων στον Κόλπο της Καλλονής. Επίσης ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση δύο παράκτιων σταθμηγράφων στη Σκάλα Καλλονής και στη Σκάλα Συκούντας (Ντίπι). Οι μετρήσεις θα είναι μάλιστα πολύ σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών.

Όλα τα παραπάνω θα συνεισφέρουν στην εκτίμηση της ωκεανογραφικής και οικολογικής λειτουργίας του Κόλπου, την κατανόηση του ρόλου των ανταλλαγών με την ανοιχτή θάλασσα, τη χέρσο και την ατμόσφαιρα καθώς και τον σχεδιασμό διαχειριστικής πολιτικής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ