× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανατροπή στην υπόθεση παρενόχλησης μαθητριών ‑ Αθώος στο Εφετείο

Λόγω του δημοσίου χώρου που έλαβαν χώρα τα καταγγελλόμενα περιστατικά «δεν σχηματίστηκε δικανική πεποίθηση για τις κατηγορίες»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 17/11/2023

Ανατροπή στην υπόθεση παρενόχλησης μαθητριών ‑ Αθώος στο Εφετείο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου 2023, 50ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κατ’ εξαίρεση εν μέσω αποχής των δικηγόρων πανελλαδικά, αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο ΠλημμελημάτωνΜυτιλήνης τον καθηγητή που είχε καταγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών ανατρέποντας την υπόθεση που μπήκε στις δικαστικές αίθουσες το 2022.

Με συγκίνηση και χαρά υποδέχτηκαν την ακρόαση της ομόφωνης απόφασης δικαστών και εισαγγελέα η σύζυγος του καθηγητή, ο αδερφός και η νύφη του που έσπευσαν να ειδοποιήσουν τηλεφωνικά συγγενείς και φίλους που τους συμπαραστάθηκαν, ενώ από την άλλη έφυγαν με δάκρια στα μάτια καταγγέλλουσες μαθήτριες με τους γονείς τους που αποχώρησαν αμέσως από την αίθουσα του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νομίζω ότι η δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε. Αξιολόγησε με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα τα αποδεικτικά στοιχεία και κατέληξε ομόφωνα στην αθώωση του καθηγητή, (…) ο οποίος έδινε αυτή τη μάχη από την αρχή, ούτως ή άλλως. Νομίζω ότι μπορεί να επιστρέψει δικαιωμένος στην οικογένειά του, στο χωριό του, στα καθήκοντά του. Το βέβαιο είναι ότι είχε γι’ άλλη μια φορά πλήρως τεκμηριωμένη και πλήρως απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, όπως και πρωτοδίκως, με την οποία συνετάχθη το δικαστήριο» τόνισε στο «Ν» μετά την ανακοίνωση της απόφασης ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης του καθηγητής, ο δικηγόρος Δημήτρης Συμεωνίδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα με εξαίρεση μία μικρή δήλωση του κ. Συμεωνίδη στην έναρξη της πρώτης δίκης, τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης, όσο και συγγενείς και συμπαραστάτες του καθηγητή δεν θέλησαν να κάνουν καμία δήλωση.

Επειτα από διακοπή μίας ώρας και ενώ η Εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου σημειώνοντας ότι οι καταγγέλλουσες μαθήτριες κατασκεύασαν τα περιστατικά παρενόχλησης που περιέγραψαν, με αποτέλεσμα να αμαυρωθεί η φήμη του καθηγητή, οι τρεις δικαστές επέστρεψαν με τον πρόεδρο να ανακοινώνει την απόφαση. Λαμβάνοντας υπόψη το ότι οι πράξεις που καταγγέλθηκαν έλαβαν χώρα δημοσίως και δεν έγιναν αντιληπτές από άλλους πλην των εμπλεκομένων και το ότι μπορεί να έγιναν τυχαίες πράξεις που μπορούν να επιληφθούν ως πράξεις παρενόχλησης, το δικαστήριο δεν σχημάτισε πλήρη δικανική πεποίθηση για την ενοχή του και κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο δικηγόρος των μαθητριών, Γιάννης Πετρέλλης δεν θέλησε να προβεί σε δήλωση. Στην αγόρευσή του ωστόσο τόνισε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι μήνυμα και σε άλλα παιδιά που μπορεί να τύχουν σεξουαλικής παρενόχλησης, ώστε να το καταγγείλουν.

Όπως αποδείχτηκε, ωστόσο, οι δικαστές του Εφετείου δεν πείστηκαν από τους μάρτυρες κατηγορίας, χωρίς από την άλλη να δώσουν μία εξήγηση για την κατασκευή όλου αυτού του μυθεύματος της σεξουαλικής παρενοχλησης εναντίον του καθηγητή, καθώς στάθηκαν στο δημόσιο χαρακτήρα που αυτές καταγγέλλονταν ότι έγιναν.

Θυμίζουμε ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης είχε καταδικάσει σε πρώτο βαθμό τον καθηγητή με ποινή φυλάκισης 28 μηνών για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά επτά μαθητριών και μαθητών και εννιά περιπτώσεις, αλλά και για κατάχρηση ανηλίκων δια χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανήλικους, από πρόσωπο στο οποίο τους έχουν εμπιστευτεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει αυτούς κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση. Και τότε όπως και στον δεύτερο βαθμό η Εισαγγελέας έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορουμένου, αλλά κατά την άσκηση της Εφεσης η εισαγγελία είχε κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθεί σε δεύτερο βαθμό κατηγορούμενος και για άλλες περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα

Διαδραστική ημερίδα από τον Σύλλογο «ΑΗΧΟΣ» την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
«Μια ιστορία χωρίς φωνή» για τη Νοηματική Γλώσσα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα

Με σακούλες και διάθεση προσφοράς, οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας ανέλαβαν δράση για καθαρότερους δημόσιους χώρους
Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έδωσαν το παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η φροντίδα των ηλικιωμένων στο επίκεντρο συνεδρίου στη Μυτιλήνη

Η Αλληλεγγύη Λέσβου παρουσιάζει τα αποτελέσματα του «ΦροντίΖΩ» και ανοίγει τη συζήτηση για τη στήριξη των ανθρώπων που φροντίζουν καθημερινά τους δικούς τους
Η φροντίδα των ηλικιωμένων στο επίκεντρο συνεδρίου στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια πόλη γεμάτη γρίφους περιμένει τους μικρούς της εξερευνητές

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού προσκαλεί παιδιά από 5 έως 17 ετών σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι στην καρδιά της Μυτιλήνης
Μια πόλη γεμάτη γρίφους περιμένει τους μικρούς της εξερευνητές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση

Περίπου 200 ενήλικα στελέχη από Ελλάδα και Κύπρο στη Μυτιλήνη στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου για την 77η Πανελλήνια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους
Η Λέσβος υποδέχεται για πρώτη φορά μια μεγάλη προσκοπική συνάντηση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας

Συμμετέχουσες στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών ύψωσαν πανό ενάντια στο μίσος, την ώρα που οι τουρκικές αρχές εντείνουν τις συλλήψεις, τις διώξεις ακτιβιστών και τις εφόδους σε οργανώσεις
Από την Ερεσό μήνυμα αλληλεγγύης στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής

Φέρεται να αφαίρεσε περίπου 2.700 ευρώ, πορτοφόλι και δύο τραπεζικές κάρτες
Ταυτοποιήθηκε 41χρονος για κλοπή σε επιχείρηση της Καλλονής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια

«Η σεξουαλική υγεία αποτελεί μέρος της συνολικής μας υγείας και δεν είναι ταμπού» τονίζει στο «Ν» ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Γιώργος Μπανταβάνης, μιλώντας για πρόληψη, εμβολιασμό κατά του HPV και τα μεγάλα κενά ενημέρωσης
HPV: Γιατί εμβολιάζονται πλέον και τα αγόρια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου

Ένας 28χρονος φέρεται να επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Αθήνα με ξένο έγγραφο – Αναζητείται ακόμη ένας 42χρονος.
Δύο συλλήψεις στη Σάμο για μετακίνηση με ταυτότητα άλλου προσώπου