× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να γιατί πέφτουν οι τιμές του ελαιολάδου

Η στροφή των καταναλωτών στο χύμα ελαιόλαδο μειώνει τα διαθέσιμα αποθέματα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/11/2023

Να γιατί πέφτουν οι τιμές του ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Η έγκριτη ισπανική ιστοσελίδα olimerca σε ανάλυση της για την κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου, στις 13 Νοεμβρίου, σημειώνει: «τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης ελαιολάδου κλείνονται σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες».  Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ένα από τα τρέχοντα προβλήματα της βιομηχανίας εμφιάλωσης είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα για την αγορά ποσοτήτων που υπερβαίνουν τις άμεσες ανάγκες και οι αγοραστές συνεχίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα χωρίς να επιθυμούν να αποθηκεύσουν ελαιόλαδο.

Τόσο η βιομηχανία εμφιάλωσης όσο και οι μεγάλοι διανομείς επιβραδύνουν τις αγορές τους, προσπαθώντας να προσαρμόσουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους στη χαμηλότερη ζήτηση εμφιαλωμένου πετρελαίου στην εγχώρια και την ξένη αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραπάνω αναφορές κάνουν σαφές πως οι μεγάλοι τυποποιητές στην Ισπανία δεν είναι διατεθειμένοι αυτή την περίοδο να αγοράσουν μαζικά φρέσκο ελαιόλαδο και να το αποθηκεύσουν στις δεξαμενές τους. Προτιμούν να αγοράζουν όσες ποσότητες έχουν ανάγκη για να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση και αφήνουν για το μέλλον την αγορά μεγαλύτερο ποσοτήτων.

Η τακτική των τυποποιητών τροφοδοτείται από την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανή μια πτώση των τιμών του ελαιολάδου τους επόμενους μήνες. Επίσης η μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων που διατηρούν οι αλυσίδες του λιανεμπορίου. Επιπρόσθετα τόσο οι τυποποιητές όσο και οι λιανέμποροι δεν έχουν κανένα λόγο να αγοράσουν τώρα μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου διότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.

Από την άλλη πλευρά η μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου αντισταθμίζεται σε αύξηση της κατανάλωσης χύμα ελαιολάδου, σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου διότι η διαφορά τιμής μεταξύ του χύμα και του τυποποιημένου είναι πολύ μεγάλη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη ο τρύγος στη Σάμο

Περίπου 14.000 στρέμματα ορεινών και ημιορεινών αμπελώνων καλλιεργούνται από τους αμπελουργούς του νησιού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενημερωτική εκδήλωση για τις εξαγωγές τροφίμων στις ΗΠΑ στη Χίο

Ο Frank Yiannas, πρώην αναπληρωτής Επίτροπος του FDA, μιλά στο Κέντρο Έρευνας Μαστίχας για τις απαιτήσεις συμμόρφωσης που αφορούν τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Του ΑΤΑΚ το κάγκελο γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κατάθεση των αιτήσεων κλείνει στις 29 Αυγούστου αλλά των ΑΤΑΚ στις 30 Σεπτεμβρίου
ΑΓΟΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποχαιρετά το καλοκαίρι

Νέο φθινοπωρινό ωράριο από την Τρίτη 2 Σεπετεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Χαρτογράφηση των αναβαθμίδων της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η νέα πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης στα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του Μέτρου 2.1 Γεωργικών Συμβούλων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Υπηρεσιακό πρόεδρο αποκτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εξωφρενική αισχροκέρδεια στα τρόφιμα

Τρελές αυξήσεις στις τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεργασία για προστασία των ψαράδων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Αισιόδοξα μηνύματα από την συνάντηση στην Πέτρα με στόχο την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΥΣΗ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Την Παρασκευή 29 Αυγούστου κλείνει το ΟΣΔΕ

Περίπου 100.000 αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης δεν έχουν οριστικοποιηθεί σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ