Να γιατί πέφτουν οι τιμές του ελαιολάδου
Η στροφή των καταναλωτών στο χύμα ελαιόλαδο μειώνει τα διαθέσιμα αποθέματα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/11/2023
Η έγκριτη ισπανική ιστοσελίδα olimerca σε ανάλυση της για την κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου, στις 13 Νοεμβρίου, σημειώνει: «τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης ελαιολάδου κλείνονται σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ένα από τα τρέχοντα προβλήματα της βιομηχανίας εμφιάλωσης είναι ότι δεν υπάρχει ρευστότητα για την αγορά ποσοτήτων που υπερβαίνουν τις άμεσες ανάγκες και οι αγοραστές συνεχίζουν την καθημερινή τους δραστηριότητα χωρίς να επιθυμούν να αποθηκεύσουν ελαιόλαδο.
Τόσο η βιομηχανία εμφιάλωσης όσο και οι μεγάλοι διανομείς επιβραδύνουν τις αγορές τους, προσπαθώντας να προσαρμόσουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους στη χαμηλότερη ζήτηση εμφιαλωμένου πετρελαίου στην εγχώρια και την ξένη αγορά».
Οι παραπάνω αναφορές κάνουν σαφές πως οι μεγάλοι τυποποιητές στην Ισπανία δεν είναι διατεθειμένοι αυτή την περίοδο να αγοράσουν μαζικά φρέσκο ελαιόλαδο και να το αποθηκεύσουν στις δεξαμενές τους. Προτιμούν να αγοράζουν όσες ποσότητες έχουν ανάγκη για να καλύψουν την τρέχουσα ζήτηση και αφήνουν για το μέλλον την αγορά μεγαλύτερο ποσοτήτων.
Η τακτική των τυποποιητών τροφοδοτείται από την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανή μια πτώση των τιμών του ελαιολάδου τους επόμενους μήνες. Επίσης η μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου οδηγεί σε μείωση των αποθεμάτων που διατηρούν οι αλυσίδες του λιανεμπορίου. Επιπρόσθετα τόσο οι τυποποιητές όσο και οι λιανέμποροι δεν έχουν κανένα λόγο να αγοράσουν τώρα μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου διότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου.
Από την άλλη πλευρά η μείωση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου αντισταθμίζεται σε αύξηση της κατανάλωσης χύμα ελαιολάδου, σε όλες τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Μεσογείου διότι η διαφορά τιμής μεταξύ του χύμα και του τυποποιημένου είναι πολύ μεγάλη.