× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών του ελαιολάδου

Κάτω από τα 8,00 ευρώ ανά κιλό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία. Δείτε εδώ την εξέλιξη των τιμών σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/11/2023

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών του ελαιολάδου
' χρόνος ανάγνωσης

Κόντρα στα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις που με απόλυτη βεβαιότητα κατέγραφαν άνοδο των τιμών του ελαιολάδου ως και τα 25 ευρώ ανά κιλό, οι τιμές υποχωρούν. Προφανώς, έμποροι, ελαιομεσίτες, παραγωγοί και συνεταιρισμοί δεν έδωσαν την δέουσα βαρύτητα στα προαναφερόμενα ρεπορτάζ.  Πολλοί θα πουν πως οι τιμές υποχωρούν γιατί στην αγορά έχουν μπει φρέσκες ποσότητες ελαιολάδου και κατά συνέπεια λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο μύθο που διακινείται εδώ και χρόνια. Η αλήθεια είναι πως μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων που προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου. Αυτές, έχουν την δυνατότητα  τόσο να ανεβάζουν τις τιμές, όταν κάνουν «επιθετικές» αγορές, όσο και να τις κατεβάζουν όταν βγαίνουν από την αγορά.

Από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου βρισκόμαστε στην φάση όπου οι μεγάλοι τυποποιητές και έμποροι ελαιολάδου «απέχουν» από την αγορά. Ή ορθότερα κάνουν εξαιρετικά περιορισμένες αγορές. Κι έτσι οι τιμές υποχωρούν όσο αυξάνονται οι ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου που μπαίνουν στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η τακτική από την πλευρά των μεγάλων εμπόρων είναι άγνωστο.

Χθες 9 Νοεμβρίου το ίδρυμα Olivar της Ισπανίας κατέγραφε κάμψη της μέσης χονδρικής τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ως τα 7,90 ευρώ ανά κιλό. Στα 6,90 ευρώ κυμαίνονταν η τιμή του παρθένου ελαιολάδου, ενώ η τιμή του βιομηχανικού άσσου υποχώρησε στα 6,40 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea στην τελευταία ανακοίνωση του σημειώνει πως η μέση εβδομαδιαία τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε στα 8,37 ευρώ ανά κιλό την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η τιμή του Ισπανικού έξτρα παρθένου είχε βρεθεί στα 9,13 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή χονδρικής του Ιταλικού παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 6,95 ευρώ ανά κιλό την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου , ενώ η αντίστοιχη τιμή του Ιταλικού βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 5,88 ευρώ ανά κιλό.

Το Ismea αναφέρει πως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου η μέση χονδρική τιμή του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε στα 8,11 ευρώ ανά κιλό, του Ελληνικού στα 7,75 ευρώ ανά κιλό και του Τυνησιακού στα 6,83 ευρώ ανά κιλό. Η μέση εβδομαδιαία τιμή του Ισπανικού βιομηχανικού άσσου ήταν 6,80 ευρώ ανά κιλό ενώ η μέση εβδομαδιαία τιμή του Ελληνικού βιομηχανικού ελαιολάδου (πεντάρι) ήταν 5,24 ευρώ ανά κιλό.

Πτώση των τιμών καταγράφει και Ιταλική ιστοσελίδα  Teatro naturale. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 8 Νοεμβρίου η ιστοσελίδα η του Ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε στα 7,60 ευρώ ανά κιλό καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 5%. Στις 2 Νοεμβρίου η τιμή του ήταν 8,00 ευρώ. Η τιμή του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αγορά της Andria σημείωσε κάμψη 1,85% και διαμορφώθηκε στα 7,95 ευρώ από 8,10 ευρώ που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα

Η ανώτερη τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Κρήτη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου του νησιού, ήταν 8,20 ευρώ ανά κιλό. Στην Πελοπόννησο μπορεί να συναντήσει κανείς τιμές παραγωγού στα 7,60 ευρώ ανά κιλό ίσως και χαμηλότερα σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο πολλοί είναι οι ελαιοπαραγωγοί που είναι απρόθυμοι να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές καθώς πιστεύουν πως τις επόμενες εβδομάδα θα καταγραφεί άνοδος των τιμών παραγωγού.

Στην Λέσβο, μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, οι έμποροι δεν είχαν προχωρήσει στον προσδιορισμό νέων τιμών. Καθώς περίμεναν να διαμορφωθούν σαφείς τάσεις στην αγορά και μετά να προσδιορίσουν την δική τους τακτική.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς