× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών του ελαιολάδου

Κάτω από τα 8,00 ευρώ ανά κιλό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ισπανία. Δείτε εδώ την εξέλιξη των τιμών σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 10/11/2023

Συνεχίζεται η υποχώρηση των τιμών του ελαιολάδου

Κόντρα στα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις που με απόλυτη βεβαιότητα κατέγραφαν άνοδο των τιμών του ελαιολάδου ως και τα 25 ευρώ ανά κιλό, οι τιμές υποχωρούν. Προφανώς, έμποροι, ελαιομεσίτες, παραγωγοί και συνεταιρισμοί δεν έδωσαν την δέουσα βαρύτητα στα προαναφερόμενα ρεπορτάζ.  Πολλοί θα πουν πως οι τιμές υποχωρούν γιατί στην αγορά έχουν μπει φρέσκες ποσότητες ελαιολάδου και κατά συνέπεια λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο μύθο που διακινείται εδώ και χρόνια. Η αλήθεια είναι πως μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων που προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου. Αυτές, έχουν την δυνατότητα  τόσο να ανεβάζουν τις τιμές, όταν κάνουν «επιθετικές» αγορές, όσο και να τις κατεβάζουν όταν βγαίνουν από την αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου βρισκόμαστε στην φάση όπου οι μεγάλοι τυποποιητές και έμποροι ελαιολάδου «απέχουν» από την αγορά. Ή ορθότερα κάνουν εξαιρετικά περιορισμένες αγορές. Κι έτσι οι τιμές υποχωρούν όσο αυξάνονται οι ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου που μπαίνουν στην αγορά.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η τακτική από την πλευρά των μεγάλων εμπόρων είναι άγνωστο.

Χθες 9 Νοεμβρίου το ίδρυμα Olivar της Ισπανίας κατέγραφε κάμψη της μέσης χονδρικής τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ως τα 7,90 ευρώ ανά κιλό. Στα 6,90 ευρώ κυμαίνονταν η τιμή του παρθένου ελαιολάδου, ενώ η τιμή του βιομηχανικού άσσου υποχώρησε στα 6,40 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Ismea στην τελευταία ανακοίνωση του σημειώνει πως η μέση εβδομαδιαία τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε στα 8,37 ευρώ ανά κιλό την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου η τιμή του Ισπανικού έξτρα παρθένου είχε βρεθεί στα 9,13 ευρώ ανά κιλό. Η μέση τιμή χονδρικής του Ιταλικού παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 6,95 ευρώ ανά κιλό την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου , ενώ η αντίστοιχη τιμή του Ιταλικού βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 5,88 ευρώ ανά κιλό.

Το Ismea αναφέρει πως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου η μέση χονδρική τιμή του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε στα 8,11 ευρώ ανά κιλό, του Ελληνικού στα 7,75 ευρώ ανά κιλό και του Τυνησιακού στα 6,83 ευρώ ανά κιλό. Η μέση εβδομαδιαία τιμή του Ισπανικού βιομηχανικού άσσου ήταν 6,80 ευρώ ανά κιλό ενώ η μέση εβδομαδιαία τιμή του Ελληνικού βιομηχανικού ελαιολάδου (πεντάρι) ήταν 5,24 ευρώ ανά κιλό.

Πτώση των τιμών καταγράφει και Ιταλική ιστοσελίδα  Teatro naturale. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις 8 Νοεμβρίου η ιστοσελίδα η του Ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε στα 7,60 ευρώ ανά κιλό καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 5%. Στις 2 Νοεμβρίου η τιμή του ήταν 8,00 ευρώ. Η τιμή του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αγορά της Andria σημείωσε κάμψη 1,85% και διαμορφώθηκε στα 7,95 ευρώ από 8,10 ευρώ που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα

Η ανώτερη τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Κρήτη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου του νησιού, ήταν 8,20 ευρώ ανά κιλό. Στην Πελοπόννησο μπορεί να συναντήσει κανείς τιμές παραγωγού στα 7,60 ευρώ ανά κιλό ίσως και χαμηλότερα σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο πολλοί είναι οι ελαιοπαραγωγοί που είναι απρόθυμοι να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές καθώς πιστεύουν πως τις επόμενες εβδομάδα θα καταγραφεί άνοδος των τιμών παραγωγού.

Στην Λέσβο, μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, οι έμποροι δεν είχαν προχωρήσει στον προσδιορισμό νέων τιμών. Καθώς περίμεναν να διαμορφωθούν σαφείς τάσεις στην αγορά και μετά να προσδιορίσουν την δική τους τακτική.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους