× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση η εξίσωση κολεγίων με τα δημόσια ΑΕΙ»

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/1/2020

«Χτύπημα στη δημόσια εκπαίδευση η εξίσωση κολεγίων με τα δημόσια ΑΕΙ»

Κατά της εξίσωσης των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τάσσεται το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ας σημειωθεί ότι σήμερα πέρασαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση, ύστερα από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια, τα οποία εξισώνονται με τα δημόσια ΑΕΙ- άρθρο που βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης, πέρασε αποκλειστικά με ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν 185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές. Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών». Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.

«Ισχυρό πλήγμα»

Ειδικότερα, το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάνει λόγο για «Ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στη δημόσια τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ενίσχυση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης» και για «δραματικές επιπτώσεις» που «θα επιφέρουν:

1. H κυβέρνηση –συνεχίζοντας το θεσμικό πλαίσιο που ακολουθεί τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, και το οποίο στήθηκε ήδη από το 2010 και υλοποιήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ— eξισώνει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων επιτρέποντας, χωρίς αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ, οι απόφοιτοι των κολεγίων να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του Α.Σ.Ε.Π. για διορισμό στην δημόσια εκπαίδευση. Θεσμοθετείται η βάση του 10 για τα πανεπιστήμια, ενώ συνδέει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση και την εφαρμογή δεικτών. Επιπλέον, προβλέπει την περαιτέρω αυτονόμηση των ΕΛΚΕ, και τη δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων με δίδακτρα μόνο με πιστοποίηση από την νέα ΑΔΙΠ.

 

2. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε ως συνέχεια και σε απόλυτη ταύτιση με τον συρρικνωμένο Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος διατηρεί την ακραία υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Παιδείας, ενώ καθιστά ξεκάθαρη τη στόχευση για τιμωρητικού τύπου αξιολόγηση των Α.Ε.Ι..

3. Ιδρύεται νέα «ανεξάρτητη» Εθνική Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που αντικαθιστά την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), και η οποία, όπως γράφεται ξεκάθαρα στην Εισηγητική Έκθεση, θα ελέγχει για το αν «τα ελληνικά Α.Ε.Ι. όχι μόνο ανταποκρίνονται στα κριτήρια ποιότητας που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και ότι βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την απόδοσή τους». Αναφέρεται στο άρθρο 16 –για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης—ότι «το 20% της τακτικής επιχορήγησης στα Α.Ε.Ι. εντός των ορίων του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατανέμεται με βάση ενδεικτικούς δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων, στους οποίους επιλέγει να αξιολογηθεί κάθε Α.Ε.Ι.»!

Η έννοια της «ποιότητας» είναι ευάλωτη στην εργαλειοποίηση. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση θεωρεί ως «ποιότητα», κριτήρια όπως «η αξιολόγηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών από τους φοιτητές και η πορεία επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων», ή «ο αριθμός ανά καθηγητή απλών συμμετοχών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλαδή στοιχεία που προωθούν την αγοραιοποίηση των ΑΕΙ και την καλλιέργεια ενός άκρατου ανταγωνισμού στα ελληνικά ΑΕΙ, βασιζόμενη μάλιστα σε δείκτες για τους οποίους δεν είναι καν υπεύθυνα τα ίδια τα ιδρύματα (π.χ. οι ικανοποιητικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες είναι κάτι για το οποίο, στην υποχρηματοδοτούμενη και γραφειοκρατικά διοικούμενη ανώτατη εκπαίδευση, δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τα μεμονωμένα ιδρύματα, ενώ και η πορεία επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων των ΑΕΙ δεν είναι κάτι που μπορούν να ελέγξουν τα δεύτερα).

4. Είναι, επίσης, ηλίου φαεινότερον ότι όταν γίνεται αναφορά σε «αριθμό των αλλοδαπών φοιτητών σε αναλογία με το συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών» αυτό που προωθείται είναι η ακόμη μεγαλύτερη στροφή και εξάρτηση των ιδρυμάτων από την ιδιωτική χρηματοδότηση (πράγμα που ήδη γίνεται και σήμερα, αλλά σε μικρό συγκριτικά βαθμό).

Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχει αγωνιστεί από τη στιγμή της ίδρυσής του ενάντια σε νεοφιλελεύθερες πρακτικές, απορρίπτει στο σύνολο του το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στέκεται στο πλάι των φοιτητών/τριών και των εκπαιδευτικών που κινητοποιούνται πανελλαδικά, με όραμα μια παιδεία ποιοτική και δημόσια. Ο Σύλλογος μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση συντονισμού και κοινής πορείας με άλλους συλλόγους ΔΕΠ, φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια σ’ αυτήν την καταστροφική πολιτική για την δημόσια τριτοβάθμια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται όμορφο Σαββατοκύριακο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

Στην Καλλονή «Η λιμνοθάλασσα του Αριστοτέλη» με εκπαιδευτικές δράσεις
ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εκκενώνεται το ΠΙΚΠΑ

Την πρόθεση της για άμεση μεταφορά των φιλοξενουμένων αιτούντων άσυλο στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πρώτης υποδοχής
ΕΛΛΑΔΑ

Τραμπούκικη επίθεση κατά δημοσιογράφων

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων, καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκαν δύο δημοσιογράφοι από αντεξουσιαστές στη διάρκεια ρεπορτάζ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανακοινώθηκαν οι διοριστέοι συνοριοφύλακες

Την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τα Αστυνομικά Τμήματα για τις λεπτομέρειες της πρόσληψης και της ορκωμοσίας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Από το Πακιστάν, με την Ελληνική σημαία στο Ηρώο

Στη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου του Δημοτικού Σχολείου της Παναγιούδας συμμετείχαν σήμερα παιδιά οικογένειας μεταναστών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν το μάθημα της ιστορίας γίνεται συναρπαστική εμπειρία

H 75χρονη Αντωνία Καρακωνσταντή, μίλησε στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής για τον πατέρα της ,ήρωα του Αλβανικού Μετώπου Γιάννη Καρακωσταντή
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Φθινόπωρο 2021 η νέα δομή στη Λέσβο και βλέπουμε»…

«Δεν είναι εύκολη η συζήτηση με τους ντόπιους» δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο Μπεάτε Γκμίντερ στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στη «φάκα» σπείρα διαρρηκτών

Επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες εργασίες εν όψει χειμώνα στον Καρά Τεπέ

Συνάντηση Μηταράκη με αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναζητώντας σπάνια πτηνά στις Αλυκές Πολιχνίτου

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Θετικά για τα αιτήματά τους τα «ραντεβού» των αστυνομικών

Συναντήσεις στην Αθήνα από τις Ενώσεις Αιγαίου για τα θέματα κορονοϊού και μεταναστευτικού
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παπούτσια για 150 διαμένοντες του ΚΥΤ μοιράζει η «Συνύπαρξη»

Από την «αλληλεγγύη για όλους» που τα προμηθεύτηκε από την τοπική αγορά