× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για την κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου

«Να δυναμώσει η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες - Παλεύουμε για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/1/2020

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών για την κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, με την οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή την Τετάρτη (22/1) στις 10:30πμ στην Πλατεία Σαπφύς, στο πλαίσιο της απεργίας - κινητοποίησης που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Λέσβου:

Αναλυτικά: «Συνάδελφοι – ισσες:
Στη συνεδρίαση του ΔΣ Εκπ/κών Π.Ε. στις 11/12/2019 κι αφού συντονισμένα η πλειοψηφία του ΔΣ ( ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΣΥ) συνέχισε αμετακίνητα την καταψήφιση των προτάσεών μας για απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που υπηρετούν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, καλέσαμε για μια ακόμη φορά τα μέλη του ΔΣ στην επόμενη συνεδρίασή του να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το προσφυγικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνεδρίαση στις 10/1/ 2020 επαναλήφθηκε το γνωστό τοπίο του ‘’σφυρίζω αδιάφορα’’ και της επιλεκτικής ομαδικής αμνησίας. Σ’ αυτό ταυτόχρονα πρόσθεσαν ανερυθρίαστα και τα βαφτίσια ως ομόφωνου!! του πλαισίου των πλειοψηφιών της Περ/κης Διοίκησης και του Δήμου ενόψει των κινητοποιήσεων για το προσφυγικό. Μέθοδοι που αντικατοπτρίζουν τις αγωνίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού να χειραγωγεί και να προσδένει τις συνειδήσεις των εργαζομένων στις επιλογές και τους σχεδιασμούς της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Τακτικές που επιχειρούν να συσκοτίσουν και να αποπροσανατολίσουν και που οι πλειοψηφίες Περ/κης – Δημ. Διοίκησης αποτελούν μέρος του προβλήματος στηρίζοντας και εφαρμόζοντας την συμφωνία ΕΕ – Ελλάδας - Τουρκίας, τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, κυβερνητικών και μη, ανοίγοντας ταυτόχρονα και νέους δρόμους επικίνδυνους κι αντιδραστικούς για το λαό μας.

Στην πρότασή μας προτείναμε τη συμπόρευσή μας με το Εργατικό Κέντρο καθώς και τη συμμετοχή μας στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκε στις 13/1/2020 για το θέμα αυτό.

Οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν πανηγυρικά απ’ την πλειοψηφία του ΔΣ και καλό είναι οι συνάδελφοι να βγάζουν τα συμπεράσματά τους.
(η πρόταση όπως είχε )

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να εντείνουν την προσπάθεια για έκφραση αλληλεγγύης στα παιδιά Προσφύγων και Μεταναστών με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.
Να στηρίξουν έμπρακτα τα παιδιά που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς. Καταδικάζουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τον εγκλωβισμό ανθρώπων, την απομόνωση χωρίς δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειες τους. Καταδικάζουμε την άθλια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας –
Τουρκίας, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Λέμε όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία!

Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας και μετανάστης, κανείς δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του αν νιώθει ασφαλής, αν απολαμβάνει μια ζωή χωρίς πόλεμο, φτώχεια, μιζέρια και εκμετάλλευση. Μιλάμε με τους μαθητές μας στην τάξη για τις αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς, καλλιεργούμε τις αξίες τις φιλίας και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς! Εχθρός μας δεν είναι τα μικρά παιδιά με τα φλογερά μάτια μέσα στα οποία καθρεφτίζεται η φρίκη του πόλεμου και της εκμετάλλευσης αλλά οι “μεγάλοι” αυτού του κόσμου που διαλύουν χώρες και λαούς για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς. Είναι το ΝΑΤΟ, η ΗΠΑ και η Ε.Ε.!
Έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια στην αιτία που γεννά την προσφυγιά. Να εναντιωθούμε στην επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις, να μην αποδεχτούμε η χώρα μας να συνεχίσει να γίνεται ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον άλλων λαών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυναμώνουμε την πάλη και τη διεκδίκηση για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών μέσα από το Δημόσιο σχολείο.
Συγκρουόμαστε με την πολιτική της ΕΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, που κρύβει το οξύ πρόβλημα «κάτω από το χαλί» μιας στοιχειώδους παρακολούθησης στο σχολείο, με εφήμερα προγράμματα, περιορισμένη έως ανύπαρκτη επιστημονική στήριξη, με απουσία εκπαιδευτικού υλικού και άθλιους όρους ζωής. Με αυτή την πολιτική στοιχήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή κορυφώνει η ΝΔ, προχωρώντας την επιθετικά παρά πέρα. Με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για το άσυλο η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τις δυσκολίες εγγραφής των προσφυγόπουλων και - χωρίς να παίρνει υπόψη τα προβλήματα που έχουν οι ξεριζωμένοι – κάνει την ευθύνη του κράτους ατομική υπόθεση, επιβάλλοντας κυρώσεις στην οικογένεια για όποια προβλήματα παρουσιάζονται στις εγγραφές και στην παρακολούθηση.

Είναι ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης η ένταξη όλων των παιδιών στο δημόσιο σύστημα Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής με κατάλληλο προσωπικό και υποδομές και όχι της κάθε ΜΚΟ που βρίσκουν ελεύθερο πεδίο για τις μπίζνες τους. Είναι απαράδεκτο ακόμη να μην έχουν στελεχωθεί οι Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) και οι Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ). Να γίνει με ευθύνη του κράτους επιστημονική αποτίμηση των σύνθετων αναγκών των μαθητών που έχουν βιώσει τραυματικές καταστάσεις, που έχουν ποικιλία στο μορφωτικό υπόβαθρο και στη γνώση της μητρικής τους γλώσσας και της γλώσσας της χώρας υποδοχής. Να λειτουργήσουν όλες οι αναγκαίες εκπαιδευτικές δομές που χρειάζονται, ώστε κανένα παιδί να μη μένει εκτός σχολείου και να εντάσσονται ουσιαστικά σε αυτό.

Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ώστε:
• Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες σε όλη τη χώρα. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους. Να κλείσουν τα hot spots.
• Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
• Έξω οι ΜΚΟ. Να σταματήσουν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις τους στα σχολεία και τα hot spots.
• Να αποδεσμευτεί η διαδικασία εγγραφής των παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών από κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου. Να στηριχθούν όλα τα παιδιά από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) χωρίς κανένα εμπόδιο.
• Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις υποδομές, τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, τη σίτισή τους κλπ.
• Να ιδρυθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες Τάξεις Υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
• Να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη. Να διαμορφωθεί άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Να υπάρξει κατάλληλη επιμόρφωση. Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στο τμήμα, εκεί που υπάρχουν προσφυγόπουλα.
• Να καταμετρηθούν οι ανάγκες που παγιώνονται στην εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών στα οργανικά κενά και στους μόνιμους διορισμούς που απαιτούνται.
• Να αναγνωρίζεται η φοίτηση όλων των προσφύγων και μεταναστών μαθητών στη χώρα που φοιτούν και στην όποια χώρα τελικού προορισμού.
• Να αναπτυχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις παραδόσεις τον πολιτισμό και την ιστορία τους, εξωσχολικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητας.
• Να δημιουργηθούν μόνιμοι σταθμοί στήριξης των παιδιών μέσα στους χώρους, που θα αναλάβουν τη δημιουργική απασχόληση και θα ενημερώνουν και θα λύνουν ζητήματα με τους γονείς.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εδωσαν τρόφιμα σε πολίτες που έχουν ανάγκη

Δράση στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

40 μικροί «λογοτέχνες»

Στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξι μήνες σε αναστολή γιατί… άνοιξαν λάκκο σε αρχαιολογικό χώρο

7 άτομα καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης για «εργασίες» στου Απελή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πασχαλινές εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Αφορά ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια που θα εκδοθούν για τις εορτές του Πάσχα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τραυματιοφορέας και ιδιοκτήτης γραφείου τελετών

Μετά την παρέλευση έξι μηνων αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους