× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για τα «μπορώ» και τα «θέλω»!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/9/2023

Βιβλία για τα «μπορώ»  και τα «θέλω»!
' χρόνος ανάγνωσης

Η δυσλεξία είναι ένα θέμα που απασχολεί γονείς και παιδιά όλο και περισσότερο! Ζητούμενο για αυτούς, μα και τους εκπαιδευτικούς, τα βιβλία που ασχολούνται με την δυσλεξία! Ο Τυφώνας της Όλγας Κέγκου, με υπότιτλο Μια ιστορία για τη δυσλεξία, είναι ένα βιβλίο που μέσα από μια ιστορία για μικρά παιδιά, ιστορία κατανοητή και αισιόδοξη, φωτίζει για τα παιδιά με αυτή την διαταραχή, αλλά και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια ή στην τάξη τους αυτό που λέμε αλλιώς μαθητές με Ειδική Μαθησιακή διαταραχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μικρός ήρωας προσπαθεί να κατανοήσει τι του συμβαίνει, η φωτισμένη δασκάλα του θα βοηθήσει σε αυτό! Μακάρι όλα τα παιδιά να έχουν φωτισμένες και εξοικειωμένες με τη δυσλεξία δασκάλες στα σχολεία τους, όπως ο μικρός της ιστορίας τούτης!

Η εικονογράφηση της οποίας είναι της Βιβής Μαρκάτου, που με πολύ παραστατικό και εύστοχο τρόπο διαχειρίστηκε το βιβλίο τούτο. Του οποίου ο αριθμός 1, προδίδει ότι έχουμε το ξεκίνημα μιας σειράς βιβλίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περιλαμβάνει λίγα λόγια για την δυσλεξία, καθώς και κάποιες ασκήσεις. Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Ο μικρός Τόμας διασχίζει την πόρτα του Δημοτικού με μεγάλη του χαρά. Όμως, καθώς προσπαθεί να γράψει το όνομά του, ένας Τυφώνας εμφανίζεται ξαφνικά πάνω από το κεφάλι του. Τα γράμματα αρχίζουν να παίζουν παράξενα παιχνίδια και ο Τόμας ανησυχεί πολύ. Τι θα κάνει με αυτόν τον Τυφώνα που δεν απομακρύνεται ποτέ από κοντά του; Πώς θα τον αντιμετωπίσει; Ευτυχώς που η κυρία Αλεξία έχει καταστρώσει ένα σχέδιο! Ποιο είναι αυτό; Θα το μάθετε διαβάζοντας αυτήν την ιστορία! Ένα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους με δυσλεξία αλλά και για τους μικρούς μας φίλους χωρίς δυσλεξία.

Αν νομίζετε ότι είναι εύκολο και αυτονόητο το να μπορεί ένα μικρό παιδάκι να καταλάβει πώς να πλύνει τα δόντια του και γιατί! Και πώς να πετάξει την πάνα του, μιας και δεν τα θυμόμαστε αυτά τα στάδια στη ζωή μας, κάνετε λάθος! Θέλει προσπάθεια, υπομονή και επιμονή! Και από τους γονείς και από τα μικρά παιδιά! Σας γνωρίζω το βιβλίο που μπορεί να βοηθήσει τα μικρούλια να νιώσουν ότι πέρασαν σε επόμενο στάδιο, ότι μεγάλωσαν λίγο και δεν είναι πια μωράκια, και ας είναι για μας τα μωρά μας, το σκληρόδετο βιβλίο Πετάω την πάνα μου ΝΑΙ, μπορώ! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και σας το προτείνω!
Περιγραφή: Ένα όμορφο καρτονέ βιβλίο που βοηθά τα παιδιά στην αγωγή τουαλέτας. Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα! Ήρθε η ώρα η Πένι να πετάξει την πάνα της.– Αυτό σημαίνει ότι είμαι πια μεγάλο παιδί! λέει.
Μάθε μαζί με την Πένι πώς να χρησιμοποιείς το γιογιό και πέταξε κι εσύ την πάνα σου. Για παιδιά από 1-3 ετών.

ΒΡΟΥΤΣΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ! Σκληρόδετο, με οικολογική οδοντόβουρτσα για τα μικρά παιδιά, με τα πως με ποιες κινήσεις και γιατί είναι σημαντικό να βουρτσίζει το παιδάκι τα δόντια του! Ότι μπορεί! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Περιγραφή: Ένα όμορφο καρτονέ βιβλίο που βοηθά τα παιδιά στο βούρτσισμα των δοντιών. Η Πένι προσπαθεί να ζουλήξει την οδοντόκρεμα και... ΠΛΟΠ!Πετάγεται παντού! Μάθε μαζί με την Πένι πώς να βουρτσίζεις τα δόντια σου χωρίς βοήθεια, προτού πας για ύπνο. Για παιδιά από 1-3 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τ’ Αριστουργήματα μου, της Ηλίανας Χριστοπούλου-Κουτάνεζη, σε εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη, είναι ένα βιβλίο από αυτά που μιλάνε στις καρδιές μας, ειδικά όταν είμαστε μανούλες και βλέπουμε τα μήλα να πέφτουν κάτω από την μηλιά, και ποθούμε να σταθούν όσο γίνεται πιο ανώδυνα στα πόδια τους και να πετάξουν όσο πιο ψηλά μπορούν με τα δικά τους φτερά!
Ένα παραμύθι, μια ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα! Με αφορμή έναν διαγωνισμό ζωγραφικής ο μικρός γιός μιας ζωγράφου μαθαίνει ότι στην ζωή, η αληθινή, η καθαρή, η μεγάλη προσπάθεια, η τριβή και η εξέλιξη είναι πιο σημαντική από την νίκη σε έναν διαγωνισμό! Η συνέχεια στο βιβλίο, που σας προτείνω να διαβάσετε, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτης.
Περιγραφή: Τι γίνεται όταν το σχολείο του Παύλου διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής και εκείνος με το ζόρι μπορεί να τραβήξει μια ίσια γραμμή; Η λύση είναι μία. Να κάνει τη ζωγραφιά του η μαμά! Μήπως όμως τελικά κι εκείνη δεν ήταν πάντοτε τόσο καλή σε όλα; Μήπως όλοι ξεκινάμε από ένα σημείο που δεν έχει καμία σχέση με το πού μπορούμε να φτάσουμε; Για παιδία από 5 ετών.

Ο μικρός ΜΑΧΗΤΗΣ, ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα παραμύθι που μας μιλά για την μεγάλη περιπέτεια της ζωής, πριν έρθουμε στην ζωή, διότι ζούμε και πριν γεννηθούμε! Ο αγώνας της ζωής μας έχει αρχίσει από το πρώτο μας κύτταρο! Αυτά και άλλα μας λένε με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο η συγγραφέας Άννα Κοντολέων και η εικονογράφος Ευτυχία Ηλιάδου! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. Για μένα ένα βιβλίο, από αυτά που είναι για όλες τις ηλικίες!
Περιγραφή: Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι η μεγάλη περιπέτεια της ζωής αρχίζει μετά τη γέννησή μας. Κι όμως, μερικοί από εμάς, την πιο μεγάλη περιπέτεια τη ζούμε πριν ακόμα γεννηθούμε. Αλλόκοτα πλάσματα, τρομακτικά τέρατα, περίεργα φαινόμενα κι ένας φωνακλάς βασιλιάς-δικτάτορας μπορεί να σου κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή, και το να μπορέσεις να γεννηθείς μοιάζει ο μεγαλύτερος άθλος του κόσμου. Αν όμως τα καταφέρεις, γίνεσαι αληθινός ήρωας. Μια ιστορία που αφηγείται άλλοτε με φαντασία και άλλοτε μ' έναν ιδιαίτερο επιστημονικό τρόπο τη συναρπαστική περιπέτεια της γέννησης μιας νέας ζωής, από το πρώτο της κύτταρο μέχρι τον σχηματισμό ενός σύνθετου οργανισμού όπως είναι ο άνθρωπος.

* Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος- Συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας