× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε παιδίατρο από τη Συρία το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ»

Από την «Αγκαλιά» της Λέσβου το 2016, στην πρόσφυγα που αφοσιώθηκε στη διάσωση εκατοντάδων ζωών

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 16/1/2020

Σε παιδίατρο από τη Συρία το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ»

Σε μία παιδίατρο από τη Συρία, στην Αμάνι Μπαλούρ, η οποία διατηρούσε υπόγειο νοσοκομείο στην ανατολική Γκούτα της Συρίας την περίοδο 2012-2018, απονέμει το Συμβούλιο της Ευρώπης φέτος το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» προκειμένου να τιμήσει το θάρρος, τη γενναιότητα και την αφοσίωσή της στη διάσωση εκατοντάδων ζωών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, η Αμάνι Μπαλούρ ξεκίνησε ως εθελόντρια και στη συνέχεια ήταν υπεύθυνη μιας ομάδας 100 ατόμων στο υπόγειο νοσοκομείο «Cave» («Σπηλιά») στη γενέτειρά της, κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Το 2018 η Αμάνι Μπαλούρ έφυγε από τη Συρία και ζει σήμερα στην Τουρκία ως πρόσφυγας. Ωστόσο, συνεχίζει να βοηθάει ανθρώπους μέσα από τη συμμετοχή της σε ένα ταμείο υποστήριξης γυναικών ηγετών και ιατρικού προσωπικού σε πολεμικές ζώνες.

Η τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic «The Cave», που είναι υποψήφιο για βραβείο Όσκαρ 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» θεσπίστηκε το 2012 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με πρωτοβουλία της σουηδικής κυβέρνησης και του ουγγρικού κοινοβουλίου, στη μνήμη του Σουηδού διπλωμάτη, ο οποίος χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να σώσει δεκάδες χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Η 17η Ιανουαρίου 2020 σηματοδοτεί την 75η επέτειο της σύλληψης του Ραούλ Βάλενμπεργκ στη Βουδαπέστη.

Το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που ξεχωρίζουν για τα ανθρωπιστικά επιτεύγματά τους. Το 2016 το βραβείο απονεμήθηκε στην «Αγκαλιά» της Λέσβου.

Πριν από 2 χρόνια...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βραβείο «Ραούλ Βάλενμπεργκ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελεί κορυφαία διάκριση, απονεμήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2016 στην «Αγκαλιά» του παπά- Στρατή. Μάλιστα οι εθελοντές της «Αγκαλιάς» έμαθαν το νέο την ίδια μέρα που η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στους οικείους του παπά- Στρατή βραβείο μετά θάνατον για το ανθρωπιστικό του έργο.

Το βραβείο, που συνοδεύεται και από το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται ανά διετία, σε πρόσωπα ή οργανώσεις, που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη φιλανθρωπική δράση, σε χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δημιουργήθηκε το 2012, με πρωτοβουλία της Σουηδικής κυβέρνησης και του Ουγγρικού κοινοβουλίου και το πρώτο βραβείο, δόθηκε το 2014 στον Elmas Arus, Τούρκο σκηνοθέτη με καταγωγή Ρομά.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της κριτικής επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, είχε τονίσει ότι «οι δραστηριότητες της «Αγκαλιάς» αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και συμβάλλουν στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τελετή απονομής πραγματοποιείται σήμερα, 13 Ιανουαρίου στο Μέγαρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

«Η φωνή των προσφύγων»

Η δραστήρια και ακούραστη εθελόντρια της «Αγκαλιάς», Κατερίνα Ευσταθίου- Σελάχα είχε δηλώσει τότε: «Με μεγάλη συγκίνηση θα παραλάβουμε αυτό το βραβείο που αποτελεί κορυφαία διάκριση για την “Αγκαλιά”. Παράλληλα γνωρίζουμε και τη μεγάλη ευθύνη που μας αναλογεί γνωρίζοντας τους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε η φωνή που θα θυμίζει σε όλους ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι σαν κι εμάς που αξίζουν να έχουν δικαιώματα και ότι δεν πρέπει να τους τα αφαιρούμε και να τους στερούμε τις πραγματικές ανάγκες που τους έχουν ήδη στερήσει άλλοι, αλλά να τους κατανοούμε και να είμαστε δίπλα τους.»

 Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ

Ο θεσμός έλκει την ονομασία του από το θαρραλέο Σουηδό διπλωμάτη, Ραούλ Βάλενμπεργκ που έσωσε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στην Ουγγαρία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βάλενμπεργκ επέλεξε να μη μείνει αδιάφορος και άπραγος όταν ήρθε αντιμέτωπος με τα αποτρόπαια σχέδια του Χίτλερ για την εξόντωση όλου του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης. Οταν έφτασε στη Βουδαπέστη, ασχολήθηκε πυρετωδώς με την έκδοση χιλιάδων σουηδικών διαβατηρίων για τη διάσωση όσο περισσοτέρων Ούγγρων Εβραίων μπορούσε, ώστε να μην εκτοπιστούν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ