× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δηλώσεις νέων υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου

Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2020

Δηλώσεις νέων υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου
' χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει «μία δίκαιη πολιτική ασύλου» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του μετά την ορκομωσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως επισήμανε ο κ. Μηταράκης, «αντιλαμβανόμαστε το βάρος της ευθύνης, ειδικά εγώ ως νησιώτης βουλευτής βλέπω την πίεση των ροών τα τελευταία χρόνια να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμόσουμε μία δίκαιη πολιτική ασύλου, μία πολιτική η οποία ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά παράλληλα μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να διαχωρίζει γρήγορα αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας και σε αυτή την περίπτωση θα μείνουν για λίγα χρόνια φιλοξενούμενοι στη χώρα μας και αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και βάσει των συμφωνιών επαναπροωθήσεων που υπάρχουν θα επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βασική μας υποχρέωση», συνέχισε ο νέος υπουργός, είναι «να αντιληφθούμε τα συναισθήματα του κόσμου και παράλληλα και ισορροπημένα να ασκήσουμε και μεταναστευτική πολιτική βάσει των νόμων της χώρας». Κατέληξε λέγοντας ότι «η επανασύσταση του υπουργείου θα βοηθήσει στην ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων».

Γ. Κουμουτσάκος: «Η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στις δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία έκανε λόγο για ένα «πάρα πολύ σύνθετο και δύσκολο θέμα, μία πρόκληση, ένα ζήτημα που έχει εθνικές διαστάσεις».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι «η μάχη δίνεται στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η διεθνής διάσταση του μεταναστευτικού έχει και εκείνη πολύ μεγάλη βαρύτητα και είναι αυτό το πεδίο στο οποίο θα ασκήσω όλες μου τις αρμοδιότητες».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «ξεκινάει μια μεγάλη διαπραγμάτευση στην Ευρώπη για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη για την Ελλάδα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε παρόντες, θα καταθέτουμε και ήδη καταθέτουμε προτάσεις και συνεισφορές». Επίσης, συνέχισε, «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας χώρα, εμβληματική διεθνώς για το πώς χειρίζεται σε αυτή την πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου το μεταναστευτικό. Θα προβάλλουμε διεθνώς και την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις θέσεις και τις απόψεις μας». Τέλος, σχολίασε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για επανασύσταση του υπουργείου «είναι η σωστή απόφαση στο σωστό χρόνο».

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο πριν μεταβεί για συναντήσεις στον ΟΟΣΑ, ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα αφορούν σε «ό,τι έχει σχέση με το μεταναστευτικό διεθνώς: την προβολή, την προώθηση των θέσεων, την εκπροσώπηση σε οργανισμούς, τη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη, τις διμερείς επαφές».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στο παράρτημα Λέσβου της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

Θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 4 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνη που βρίσκεται στην οδό Τυρταίου 4
Εκλογές στο παράρτημα Λέσβου της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών
ΔΡΑΣΕΙΣ

«ΠΕΚ‑τες» με εργατικά τραγούδια και μηνύματα αγώνα

Ραδιοφωνικό αφιέρωμα με μουσικές και μνήμες της εργατικής τάξης λίγο πριν την απεργία της 1 Μάη -Στις 20:00 στους 99 FM με Γιάννη Ζαφειρίου και Δημήτρη Ευσταθίου
«ΠΕΚ‑τες» με εργατικά τραγούδια και μηνύματα αγώνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής

Οι μαθητές συμμετείχαν σε πρακτική εκπαίδευση με εξοπλισμό και σενάρια κατάσβεσης, με καθοδήγηση εθελοντών πυροσβεστών και ιερέων της Λέσβου
Βιωματικό μάθημα πυρόσβεσης σε μαθητές στη Λουτρόπολη Θερμής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πάει για Ιούνιο η εκδήλωση TETRAGATHOS III

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για την ημέρα εκείνη δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης
Πάει για Ιούνιο η εκδήλωση TETRAGATHOS III
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών για την Πρωτομαγιά

Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών για την Πρωτομαγιά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σμιλεμένες Ψυχές»
Φόρος τιμής στους ασθενείς της νόσου Χάνσεν στο Πλωμάρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης για την Πρωτομαγιά

Αιχμές για εργασιακά, πολεμικές δαπάνες και κοινωνικές ανισότητες
Κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αλληλεγγύη από τη Λέσβο στη Χρύσα Χοτζόγλου

Εκπαιδευτικοί της ΕΛΜΕ έστειλαν πανελλαδικό μήνυμα
Αλληλεγγύη από τη Λέσβο στη Χρύσα Χοτζόγλου
ΥΓΕΙΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για την παχυσαρκία στη Μυτιλήνη με δωρεάν εξετάσεις

Δράση πρόληψης και ευαισθητοποίησης από τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Λέσβου
Ενημερωτική εκδήλωση για την παχυσαρκία στη Μυτιλήνη με δωρεάν εξετάσεις
ΥΓΕΙΑ

Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη Μυτιλήνη το Σάββατο 9 Μαΐου

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν
Ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη Μυτιλήνη το Σάββατο 9 Μαΐου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λουλούδια και φυτά στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Δράση για μαθητές και μαθήτριες
Λουλούδια και φυτά στην Αγία Παρασκευή Λέσβου