× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο ΚΥΤ Μόριας κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Μαρία Κομνηνάκα

Συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή του Κέντρου και τον ευρωπαίο επίτροπο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2020

Στο ΚΥΤ Μόριας κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Μαρία Κομνηνάκα

Τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Μόριας επισκέφτηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Ιανουαρίου κλιμάκιο της Τοπικής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Νομού Λέσβου του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα. Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή  Δημήτρη Βαφέα και τον υπεύθυνο Ευρωπαίο Επίτροπο Εμμανουήλ Μανωλεδάκη.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που δόθηκαν. 21.400 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί. Μέσα στο χώρο του ΚΥΤ, που η χωρητικότητα είναι για περίπου 2.800 άτομα φιλοξενούνται περίπου 7.000 και τα υπόλοιπα μέσα σε σκηνές και παραπήγματα στα γύρω χωράφια χωρίς ρεύμα. Μία ακόμα αιτία για την οποία καθημερινά δημιουργούνται εντάσεις. Υπάρχουν αφήξεις ακόμα και σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Ο αριθμός των εργαζομένων ελάχιστός για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι με τα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας και είναι άγνωστο αν θα ανανεωθούν και πότε οι συμβάσεις τους. Πάνω από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά. Χωρίς καμιά προοπτική να απεγκλωβιστούν, χωρίς καμιά προοπτική να ζήσουν, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν.
Στο χώρο του ΚΥΤ στοιβαγμένοι άνθρωποι, με μικρά παιδιά στην αγκαλιά έξω στο κρύο περιμένουν στην ουρά μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Ουρά επίσης μπροστά στα ιατρεία για τα πρώτα πιστοποιητικά υγείας.
Αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν. Αυτοσχέδιες λαϊκές αγορές, μικρομάγαζα για να πάρουν ζεστό τσάι. Αυτοσχέδιες κατασκευές για να μπορούν να αποφύγουν τη βροχή και το κρύο τυλιγμένες με νάιλον εξωτερικά. Κάδοι απορριμμάτων ανάμεσά τους και λύματα να τρέχουν σαν μικρό ρυάκι έξω από το ΚΥΤ.
Παρ’ όλες τις υποσχέσεις μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Εξίσου αναποτελεσματικό ήτα και το μέτρο για την αποστολή αρματαγωγών που μπορούν να φιλοξενήσουν ελάχιστο κόσμο σε σχέση με το πλήθος που υπάρχει και έχει ανάγκη από προστασία μπροστά στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Μανωλεδάκης στην συζήτηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι άθλιες και μάλιστα χαρακτηριστικά επισήμανε πως με αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν υπάρχουν θάνατοι».Και επίσης παραδέχτηκε ότι ο εγκλωβισμός στα νησιά μας είναι πολιτική των κυβερνήσεων της Ελλάδας από τη στιγμή που σε κανένα σημείο της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας δεν αναφέρεται η υποχρέωση παραμονής τους σε αυτά. Ο επίτροπος απέφυγε να σχολιάσει τις ευθύνες που έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους στην προσφυγιά.

Η βουλευτής τόνισε ότι η μόνη πραγματική διέξοδος είναι η εναντίωση στη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας καθώς επίσης και της συνθήκης του Δουβλίνου που κρατούν εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας. Για όσο δε καιρό χρειαστεί να μείνουν στη χώρα πρέπει να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ