× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγκινητική αυλαία για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Ραντεβού ξανά το 2024

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/8/2023

Συγκινητική αυλαία για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της 19ης Αυγούστου το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που φέτος είχε θέμα «Συμβίωση», αναδεικνύοντας τη «σημασία της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με την φύση», με ένα πρόγραμμα, που χαρακτηρίστηκε από την εξαιρετική επιλογή των συνθέσεων που ακούστηκαν, με οργανική ροή που διέτρεχε τις θεματικές Αποξένωση, Συνύπαρξη, Συμβίωση, Αρμονία και οι οποίες αναδείχτηκαν από την ευαισθησία των μουσικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη οι δύο εναρκτήριες συναυλίες, που εντάσσονται στο 3ο Φεστιβάλ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, “Ανθρώπων Τέχνη…. – Ειρήνης Φάροι” και συνδιοργανώνονται με την Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, έδωσαν το στίγμα του Φεστιβάλ, που φέτος είχε αποστολή να αναδείξει τις φυσικές ομορφιές του νησιού και να τις παντρέψει με τη μουσική. 

Η πρώτη, στις 11 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, μπροστά από το τοξωτό μεσαιωνικό Γεφύρι της Κρεμαστής, όπου ιππείς του Ομίλου «Κένταυρος» καλωσόρισαν τους περίπου 500 θεατές, οι οποίοι στη συνέχεια απόλαυσαν το "πάντρεμα" της φύσης με τη μουσική των Ράινχολντ Γκλίερ, Εζεν Υζάι, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Νικκολό Παγκανίνι. Και η δεύτερη, το Σάββατο 12 Αυγούστου, στο Άνω Κάστρο της Μυτιλήνης, έχοντας το μεσαιωνικό Πύργο της Βασίλισσας στο φόντο, όπου οι καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, συνοδευόμενες από τους νεαρούς αδελφούς Ευριπίδη και Σταύρο Σαμαρά, προσέφεραν μια πραγματική μουσική εμπειρία, ερμηνεύοντας έργα των Κλωντ Ντεμπυσσύ και Σεζάρ Φρανκ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως κάθε χρόνο, τα Molyvos Musical Moments, οι μουσικές εκπλήξεις του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα πιο απρόσμενα μέρη, απογείωναν τις αισθήσεις και τα αισθήματα,  υφαίνοντας τον ήχο της θάλασσας, με το τραγούδι των τζιτζικιών, σε αρμονία με τα σπουδαιότερα έργα κλασικής μουσικής, που ερμήνευαν μουσικοί που το χειμώνα έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει στη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, τη Συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο, την Κρατική Φιλαρμονική της Γερμανίας, στη Συμφωνική του BBC κ.α.

Το κυρίως πρόγραμμα του τετραήμερου Φεστιβάλ (16 – 19 Αυγούστου), φέτος παρουσιάστηκε στο καταπράσινο μεσογειακό τοπίο του παραθαλάσσιου πάρκου του ξενοδοχείου «Δελφίνια»,  μέσα στα πεύκα, τις βελανιδιές και τις ελιές, που φωτισμένα αριστουργηματικά από τον Δήμο Αβδελιώδη, ενέτειναν τη μέθεξη των παρισταμένων.

Των ημερών, δύσκολα ξεχωρίζουν κάποιες στιγμές, καθώς η στάθμη ήταν και αυτή τη χρονιά, εξαιρετικά υψηλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παγκόσμια πρώτη του έργου του Δημήτρη Παπαδημητρίου "Ενδογένεση - Οντογένεση" "Το Πέταγμα του Αετού" καταχειροκροτήθηκε, ενώ ενθουσίασε η εκπληκτική ερμηνεία από τους: Ντάβιντ Ορλόφσκυ (κλαρινέτο), Νώε Ινουί (βιολί), Σταύρο Σαμαρά (βιολί), Μούριελ Ραζάβι (βιόλα), Λεχ Αντόνιο Ουσζύνσκι (βιόλα) Μπένεντικτ Κλέκνερ (βιολοντσέλο), Ευριπίδη Σαμαρά (βιολοντσέλο), Κυβέλη Ντέρκεν (πιάνο), Δανάη Ντέρκεν (πιάνο). 

Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατά την εκτέλεση του πρωτοποριακού έργου του John Cage, 4’:33’’, όταν οι νότες σιώπησαν και οι ακροατές κλήθηκαν μέσα στη σιγή να αφουγκραστούν τη φύση που τους περιέβαλε, τους ήχους της και μαζί με τους δικούς τους ήχους να δημιουργήσουν τη δικιά τους μελωδία.   

Ιστορική θα μείνει και η Ποιμενική συμφωνία του Μπετόβεν στη διασκευή για σεξτέτο εγχόρδων που ακούστηκε, αλλά και το Τρίο σε λα ελάσσονα (έργο 50) του Τσαϊκόφσκι, κατά το οποίο (εντυπωσιακές λεπτομέρειες που όμως χαρακτηρίζουν το Φεστιβάλ), ο Μπένεντικτ Κλέκνερ, έπαιξε σε ιταλικό τσέλο του 17ου αιώνα από την Κρεμόνα, και ο σπουδαίος Κύριλ Τρουσόφ, έπαιξε το στραντιβάρι Μπρόνστκυ, το βιολί που έπαιζε τον 19ο αιώνα ο ομώνυμος βιολονίστας και φίλος του Τσαϊκόφσκυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μουσική, η ατμόσφαιρα, οι συζητήσεις, το τοπίο, το χωριό και οι κάτοικοί του, ήταν για άλλη μια χρονιά τα συστατικά του θαύματος που συντελείται κάθε χρόνο στο Μόλυβο. 

Η αυλαία έκλεισε, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης έδωσε ραντεβού για το 2024. 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου

Τα «Τριβόλια 2026» έρχονται από τις 23 έως τις 25 Οκτωβρίου με μουσικά εργαστήρια, δράσεις για παιδιά, ημερίδα και αναβίωση του πανηγυριού του Αγίου Δημητρίου στο Ρουσσοπούλι
Το πανηγύρι γίνεται φεστιβάλ και φέρνει στο προσκήνιο τους ήχους της Λήμνου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό

Ο ιστορικός Όμιλος σχεδιάζει έως τρεις παραστάσεις τον χρόνο, δημιουργεί θεατρικό εργαστήριο ενηλίκων και λειτουργεί νέα τμήματα παραδοσιακού χορού
Ο ΕΘΟΚ Καλλονής ανεβάζει ρυθμούς και γεμίζει τον χειμώνα με θέατρο και χορό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια» ανεβαίνει στη Μυτιλήνη από τον ΕΘΟΚ

Η σκηνοθέτιδα Αντιγόνη Μώρου και οι Στράτος Γεωργούλας και Μαρίζα Καραθύμιου μίλησαν στο «Ν» για την παράσταση, το ψέμα, την αλήθεια και τη δύναμη του θεάτρου. Ραντεβού την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
«Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια» ανεβαίνει στη Μυτιλήνη από τον ΕΘΟΚ
ΒΙΒΛΙΟ

«Τα συναισθήματα που θεραπεύουν» σε μια ξεχωριστή παρουσίαση

Ο καρδιολόγος Γιώργος Χαριτάκης παρουσιάζει στο BookandArt την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα το βιβλίο του και μιλά για τη σύνδεση καρδιάς, εγκεφάλου και ψυχής
«Τα συναισθήματα που θεραπεύουν» σε μια ξεχωριστή παρουσίαση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Σμύρνη ταξιδεύει η έκθεση φωτογραφική έκθεση «Γυναίκα»

Την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Μυτιλήνης, έπειτα από πρόσκληση του συλλόγου IFOD
Στη Σμύρνη ταξιδεύει η έκθεση φωτογραφική έκθεση «Γυναίκα»
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Εγκλωβισμένος» μια ταινία για τη ζωή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον Κωστή Σαββιδάκη και θέμα τη σκλήρυνση κατά πλάκας προβάλλεται στις 17 και 18 Οκτωβρίου – Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή Νευρολογίας Νικόλαο Γρηγοριάδη
«Εγκλωβισμένος» μια ταινία για τη ζωή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας
ΘΕΑΤΡΟ

Γέμισε το Δημοτικό Θέατρο για τον Μπρεχτ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Δύο επιτυχημένες παραστάσεις με μεγάλη προσέλευση, ζωντανή μουσική και θερμή ανταπόκριση από το κοινό της Μυτιλήνης
Γέμισε το Δημοτικό Θέατρο για τον Μπρεχτ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το σινεμά βρίσκει τη δική του παρέα στον Πολιχνίτο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρίζες & Ορίζοντες» εγκαινιάζει δωρεάν προβολές, επιδιώκοντας να δώσει συνέχεια στην πολιτιστική ζωή της περιοχής και τον χειμώνα
Το σινεμά βρίσκει τη δική του παρέα στον Πολιχνίτο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Από τη Λέσβο σε Ιωάννινα και Αθήνα ταξιδεύει η K‑Gold Temporary Gallery

Συμμετέχει τον Οκτώβριο σε δύο διοργανώσεις αφιερωμένες στις ανεξάρτητες καλλιτεχνικές εκδόσεις, παρουσιάζοντας καταλόγους, φωτογραφικά βιβλία, φανζίν και συλλεκτικά αντικείμενα
Από τη Λέσβο σε Ιωάννινα και Αθήνα ταξιδεύει η K‑Gold Temporary Gallery
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό για δύο ημέρες το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

Δεν θα λειτουργήσει για το κοινό τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Οκτωβρίου λόγω απαραίτητων εργασιών συντήρησης
Κλειστό για δύο ημέρες το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρυθμός από το μεσημέρι ως το βράδυ στη Σκάλα Ερεσού

Το Tetragathos III επιστρέφει στις 24 Οκτωβρίου με επτά συμμετοχές, ηλεκτρονικούς ήχους και έμφαση στη συμπερίληψη
Ρυθμός από το μεσημέρι ως το βράδυ στη Σκάλα Ερεσού