× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρεις γενιές Μυτιληνιός παστουρμάς

Με μια μυστική συνταγή από την Προύσα, καλά υλικά, μεράκι και αγάπη για το προϊόν και προπάντων σεβασμό στον πελάτη, φτιάχνεται ο μοναδικός μεζές

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/8/2023

Τρεις γενιές Μυτιληνιός παστουρμάς
' χρόνος ανάγνωσης

Καλό μοσχαρίσιο κρέας, προσεκτικά διαλεγμένα μπαχαρικά, μεράκι και υπομονή και προπάντων μια παλιά μυστική συνταγή φερμένη από την Προύσα το 1922 μαζί με τον πόνο της Μικρασιατικής προσφυγιάς, αποτελούν τα στοιχεία που συντελούν στην παραγωγή ενός ιδιαίτερου και μοναδικού παραδοσιακού παστουρμά.

Τον οποίο έρχονται στη Μυτιλήνη να τον γευτούν και να πάρουν μαζί τους φεύγοντας στην... «πατρίδα του παστουρμά», ακόμα και Τούρκοι πολίτες. Από τις χιλιάδες που κατακλύζουν φέτος το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Και οι οποίοι ανακαλύπτουν εκτός από το μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβαλλον της Λέσβου, και ένα παράδεισο γαστρονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη γενιά παστουρματζής ο κ. Αριστείδης Κλάβας, 58 χρονών σήμερα, μιλά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το μοναδικό προϊόν που παράγει έτσι όπως έμαθε σαν «τσιράκι» από μωρό παιδί στο κρεοπωλείο του Στρατή Καμπούρη. Που κι αυτός «τσιράκι» μπήκε στη δούλεψη του Προυσαλή πρόσφυγα Θωμαϊδη που διατηρούσε εργαστήριο παραγωγής αλλαντικών στο «Πλατανέλ(ι)», σε ένα Μυτιληνιό σοκάκι με διαλεχτά προϊόντα.

Τέτοια που προτιμούσε και ο Μυριβήλης λέει, σαν στο Μεσοπόλεμο μαζεύονταν με τα άλλα «θηρία» της Λεσβιακής Άνοιξης να τα πιούνε, να τα πούμε και να ξεθυμάνουν τις θύελλες των πνευματικών αναζητήσεων που είχαν μέσα στα κεφάλια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στη δούλεψη του Στρατή Καμπούρη» λέει ο Αριστείδης Κλάβας μπήκα πριν 42 χρόνια, παιδί 16 χρονών. Δίπλα του έμαθα την τέχνη και προπάντων τα μυστικά της, αργότερα με έβαλε συνέταιρο και σαν συνταξιοδοτήθηκε μου πέρασε το μαγαζί στο 78 της οδού Ερμού της πόλης, όπου συνεχίζω την παραγωγή του παστουρμά αλλά και των σουτζουκιών και των παραδοσιακών Μυτιληνιών λουκάνικων με τρόπο όμοιο κι απαράλλαχτο με αυτόν της συνταγής που ήρθε από τη Μικρασία. Καλό κρέας που παστώνεται, «τσιμένι», δηλαδή τα καρυκεύματα με τα οποία «ντύνεται» το παστό κρέας και μετά υπομονή επί ένα σχεδόν μήνα να «δαμάσει» το κρέας ώσπου να γίνει παστουρμάς.».

Ρωτάμε για αυτήν τη μυστική συνταγή του παστουρμά. Χαμογελά. «Αγάπη για αυτό που φτιάχνεις, αίσθηση υποχρέωσης να δώσεις ένα σωστό προϊόν στον πελάτη σου μεράκι πάει να πει για τη δουλειά σου κι όλα τα άλλα έρχονται μετά» λέει.

Επιμένουμε για το μυστικό του καλού παστουρμά. «Όλοι φτιάχνουν παστουρμά, γιατί τον δικό σου τον προτιμάνε κι οι Τούρκοι που έρχονται από την πατρίδα του παστουρμά;» τον προκαλούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαμογελά. «Περνάνε έξω από το μαγαζί οι Τούρκοι, λέει, και τους τραβά η μυρωδιά. Τους κερνάω ένα κομμάτι αν μπουν μέσα και λένε εντυπωσιασμένοι ‘γκιουζέλ. Τσοκ γκιουζέλ’. Καλό δηλαδή, πολύ καλό. Αυτό είναι το μυστικό του παστουρμά. Να θέλουμε να είναι καλός μεζές, πολύ καλός».

Ο παστουρμάς ετούτος, «του Καμπούρη» καταπώς καθιερώθηκε να λέγεται, έχει 27 ευρώ το κιλό. Δεν ξέρει ο κύριος Αριστείδης πόσο παστουρμά φτιάχνει, πόσον πουλά.

Άλλη ποσότητα φτιάχνεται για το χειμώνα, εκεί γύρω στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις παστουρμαδόπιτες και τους γκιουζλεμέδες με Μυτιληνιό κεφαλοτύρι και παστουρμά, τις χάχλες του τραχανά με παστουρμά κι τις πιατέλες τους μεζέδες που πάντα χωράει κι ο παστουρμάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι άλλη το καλοκαίρι με τους επισκέπτες που όχι μοναχά καταναλώνουν παστουρμά αλλά παίρνουν και μαζί τους για το σπίτι τους ή για φίλους δώρο μοσχομυριστό.

Όσον αφορά τους μύθους για την προέλευση τούτου του ειδικού προϊόντος με τους πιστούς φίλους, περί δήθεν παραγωγής με κρέας καμήλας ή αλόγου, ο παστουρματζής Αριστείδης Κλάβας χαμογελά. «Καμήλες βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση, κι άλογα δεν τρώμε εδώ στο νησί τουλάχιστον. Καλό μοσχαρίσιο κρέας και είπαμε... Πολύ μεράκι για κάτι που αρέσει... σε μερακλήδες» λέει αποχαιρετώντας μας.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στη Μυτιλήνη ένας από τους 10 δήμους που επενδύουν στη μητρότητα και τον θηλασμό

Δράση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού, με τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας και εθελοντικών ομάδων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος χώρος καθαριότητας έτοιμος πριν τις γιορτές!

Συνεχής παρουσία του Δημάρχου στο εργοτάξιο της Πλατείας Σαπφούς και άψογη συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες εξασφαλίζουν την έγκαιρη παράδοση ενός σύγχρονου χώρου καθαριότητας στους δημότες
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ψηφιακό βήμα για την προστασία των ζώων συντροφιάς στη Μυτιλήνη

Ο Δήμος Μυτιλήνης θέτει σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα ενημέρωσης και υιοθεσίας που ενισχύει τη φιλοζωική κουλτούρα και τη φροντίδα των αδέσποτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών στη Μυτιλήνη

Ο Δήμος επανατοποθέτησε κολονάκια έξω από σχολική μονάδα και προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου με μέριμνα για ασφαλείς διαδρομές των παιδιών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο κάδρο υλοποίησης ξανά το πολύπαθο έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Το έργο, το οποίο σταμάτησε πέρυσι τον Δεκέμβριο, θα υποβληθεί εκ νέου με αναθεωρημένο προϋπολογισμό που φτάνει τα 4,9 εκατομμύρια ευρώ.
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

«Το χωριό της Βρίσας, φωνάζει βοήθεια!»

Την επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η πολύπαθη κοινότητα σεισμόπληκτη και πυρόπληκτη περιγράφει ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Λάσκαρης, σημειώνοντας ότι η ερημοποίηση είναι ζήτημα χρόνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα ονόματα των υποψηφίων για τη Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας

Οι εκλογές θα πραγματοπιηθούν την Κυριακή 23 Νοεμβρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Δημήτρη Νατσιού στη Λέσβο

Ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ θα συμμετάσχει στις εορταστικές και επετειακές εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης της Λέσβου και θα συναντηθεί με θεσμικούς και κατοίκους
ΥΓΕΙΑ

Έρχεται δημοπράτηση τον Δεκέμβρη για το Μιχαλέλειο

Εγκρίθηκε την Τρίτη από τη Δημοτική Επιτροπή Μυτιλήνης η ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα ποδήλατα της Μυτιλήνης, κερδίζουν το στοίχημα

Κομμάτι της καθημερινότητας είναι πλέον ο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του Δήμου Μυτιλήνης και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολίτες το έχουν ήδη αγκαλιάσει
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προτάσεις από τον ΦοΔΣΑ Βορείου Αιγαίου για την Κυκλική Οικονομία

Ο πρόεδρος Γ. Αλεξίου υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας ΟΤΑ και ΦοΔΣΑ και την ανάγκη στελέχωσης των φορέων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με επίκεντρο τις ανάγκες των παραγωγών

Πρωτοβουλία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αιγαίου και του βουλευτή Χ. Αθανασίου στο πλαίσιο της επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου