× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τρεις γενιές Μυτιληνιός παστουρμάς

Με μια μυστική συνταγή από την Προύσα, καλά υλικά, μεράκι και αγάπη για το προϊόν και προπάντων σεβασμό στον πελάτη, φτιάχνεται ο μοναδικός μεζές

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/8/2023

Τρεις γενιές Μυτιληνιός παστουρμάς
' χρόνος ανάγνωσης

Καλό μοσχαρίσιο κρέας, προσεκτικά διαλεγμένα μπαχαρικά, μεράκι και υπομονή και προπάντων μια παλιά μυστική συνταγή φερμένη από την Προύσα το 1922 μαζί με τον πόνο της Μικρασιατικής προσφυγιάς, αποτελούν τα στοιχεία που συντελούν στην παραγωγή ενός ιδιαίτερου και μοναδικού παραδοσιακού παστουρμά.

Τον οποίο έρχονται στη Μυτιλήνη να τον γευτούν και να πάρουν μαζί τους φεύγοντας στην... «πατρίδα του παστουρμά», ακόμα και Τούρκοι πολίτες. Από τις χιλιάδες που κατακλύζουν φέτος το νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Και οι οποίοι ανακαλύπτουν εκτός από το μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβαλλον της Λέσβου, και ένα παράδεισο γαστρονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη γενιά παστουρματζής ο κ. Αριστείδης Κλάβας, 58 χρονών σήμερα, μιλά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για το μοναδικό προϊόν που παράγει έτσι όπως έμαθε σαν «τσιράκι» από μωρό παιδί στο κρεοπωλείο του Στρατή Καμπούρη. Που κι αυτός «τσιράκι» μπήκε στη δούλεψη του Προυσαλή πρόσφυγα Θωμαϊδη που διατηρούσε εργαστήριο παραγωγής αλλαντικών στο «Πλατανέλ(ι)», σε ένα Μυτιληνιό σοκάκι με διαλεχτά προϊόντα.

Τέτοια που προτιμούσε και ο Μυριβήλης λέει, σαν στο Μεσοπόλεμο μαζεύονταν με τα άλλα «θηρία» της Λεσβιακής Άνοιξης να τα πιούνε, να τα πούμε και να ξεθυμάνουν τις θύελλες των πνευματικών αναζητήσεων που είχαν μέσα στα κεφάλια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στη δούλεψη του Στρατή Καμπούρη» λέει ο Αριστείδης Κλάβας μπήκα πριν 42 χρόνια, παιδί 16 χρονών. Δίπλα του έμαθα την τέχνη και προπάντων τα μυστικά της, αργότερα με έβαλε συνέταιρο και σαν συνταξιοδοτήθηκε μου πέρασε το μαγαζί στο 78 της οδού Ερμού της πόλης, όπου συνεχίζω την παραγωγή του παστουρμά αλλά και των σουτζουκιών και των παραδοσιακών Μυτιληνιών λουκάνικων με τρόπο όμοιο κι απαράλλαχτο με αυτόν της συνταγής που ήρθε από τη Μικρασία. Καλό κρέας που παστώνεται, «τσιμένι», δηλαδή τα καρυκεύματα με τα οποία «ντύνεται» το παστό κρέας και μετά υπομονή επί ένα σχεδόν μήνα να «δαμάσει» το κρέας ώσπου να γίνει παστουρμάς.».

Ρωτάμε για αυτήν τη μυστική συνταγή του παστουρμά. Χαμογελά. «Αγάπη για αυτό που φτιάχνεις, αίσθηση υποχρέωσης να δώσεις ένα σωστό προϊόν στον πελάτη σου μεράκι πάει να πει για τη δουλειά σου κι όλα τα άλλα έρχονται μετά» λέει.

Επιμένουμε για το μυστικό του καλού παστουρμά. «Όλοι φτιάχνουν παστουρμά, γιατί τον δικό σου τον προτιμάνε κι οι Τούρκοι που έρχονται από την πατρίδα του παστουρμά;» τον προκαλούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαμογελά. «Περνάνε έξω από το μαγαζί οι Τούρκοι, λέει, και τους τραβά η μυρωδιά. Τους κερνάω ένα κομμάτι αν μπουν μέσα και λένε εντυπωσιασμένοι ‘γκιουζέλ. Τσοκ γκιουζέλ’. Καλό δηλαδή, πολύ καλό. Αυτό είναι το μυστικό του παστουρμά. Να θέλουμε να είναι καλός μεζές, πολύ καλός».

Ο παστουρμάς ετούτος, «του Καμπούρη» καταπώς καθιερώθηκε να λέγεται, έχει 27 ευρώ το κιλό. Δεν ξέρει ο κύριος Αριστείδης πόσο παστουρμά φτιάχνει, πόσον πουλά.

Άλλη ποσότητα φτιάχνεται για το χειμώνα, εκεί γύρω στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τις παστουρμαδόπιτες και τους γκιουζλεμέδες με Μυτιληνιό κεφαλοτύρι και παστουρμά, τις χάχλες του τραχανά με παστουρμά κι τις πιατέλες τους μεζέδες που πάντα χωράει κι ο παστουρμάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι άλλη το καλοκαίρι με τους επισκέπτες που όχι μοναχά καταναλώνουν παστουρμά αλλά παίρνουν και μαζί τους για το σπίτι τους ή για φίλους δώρο μοσχομυριστό.

Όσον αφορά τους μύθους για την προέλευση τούτου του ειδικού προϊόντος με τους πιστούς φίλους, περί δήθεν παραγωγής με κρέας καμήλας ή αλόγου, ο παστουρματζής Αριστείδης Κλάβας χαμογελά. «Καμήλες βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση, κι άλογα δεν τρώμε εδώ στο νησί τουλάχιστον. Καλό μοσχαρίσιο κρέας και είπαμε... Πολύ μεράκι για κάτι που αρέσει... σε μερακλήδες» λέει αποχαιρετώντας μας.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: «Όχι» στη συγκάλυψη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Μαρία Κομνηνάκα χαρακτήρισε πλυντήριο την πρόταση της κυβέρνησης για την συγκρότηση εξεταστική
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναφορά στη Βουλή για τη στέγαση αγροτικών ιατρών στη Λήμνο κατέθεσε η Κομνηνάκα

Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και βουλευτές του κόμματος ζητούν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της 2ης ΥΠΕ και να επαναφέρει το επίδομα στέγασης και σίτισης για την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στο νησί.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάμε βόλτα με τα νέα ηλεκτρικά ποδήλατα της Μυτιλήνης

Εφτά σταθμοί φόρτισης στην πόλη. Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποδηλάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εργασίες ανακαίνισης σε 3ο Γυμνάσιο ‑ 4ο Λύκειο Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης επισκέφθηκε το κτίριο των δύο σχολείων μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, τον πρόεδρο της κοινότητας Μυτιλήνης και τον Πρροϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τεχνητή νοημοσύνη και ιατρική μπορούν να συμβαδίσουν;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργάνωσε θερινό σχολείο για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική με συμμετοχή 40 επιστημόνων από όλη την Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποκατάσταση προβλήματος έκδοσης Αδειών στη Διεύθυνση Μεταφορών

Η έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και αδειών οδήγησης είναι πλέον εφικτή.
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Συκαμνιά πλημμύρισε με τραγούδια, χορούς και μνήμες

Mια παραδοσιακή πατινάδα από το Σύλλογο Γυναικών του χωριού ξεχύθηκε στα καλντερίμια, ταξιδεύοντας κατοίκους και επισκέπτες σε παλιές εποχές και ζωντανεύοντας την αυθεντική παράδοση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

80% επιτυχία στις πανελλαδικές για το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Πολλοί μαθητές κατάφεραν να εισαχθούν στην πρώτη ή δεύτερη επιλογή τους, σε σχολές όπως Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κοινωνιολογία κ.α.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καλοκαιρινό καλλιτεχνικό εργαστήρι από την Poliana

Την Πέμπτη 31 Ιουλίου στις 6:30 μ.μ περάστε ένα δημιουργικό απόγευμα. Δηλώστε συμμετοχή !
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Στέφανος πίσω από το νοσοκομείο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εσπερινός και Θεία Λειτουργία
ΘΕΑΤΡΟ

Μεγάλη απώλεια για τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου

Η ανακοίνωση της ΘΕΣΙΣ για τον θάνατο της Νίκας Γεωργή
ΧΩΡΙΑ

Στην αφθονία υποσχέσεων, στη δίψα ο Πολιχνίτος

Καφέ νερό, άδειοι πυροσβεστικοί κρουνοί και το χωριό στα όρια της επιβίωσης, ενώ οι υποσχέσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετατίθενται «μετά τον Δεκαπενταύγουστο» -Συνέντευξη με τον Αργύρη Τσιτσάνο