× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο Αυγενάκης

Κόντρα μεταξύ υπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων του οργανισμού στην πρώτη συνάντηση τους

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/7/2023

Αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο Αυγενάκης
' χρόνος ανάγνωσης

Στις 29 Ιουνίου ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την έναρξη πληρωμής των υπολοίπων των αγροτικών επιδοτήσεων του 2022. Μέχρι σήμερα, 7 Ιουλίου, δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα καμία ανακοίνωση με τα αποτελέσματα της πληρωμής. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε όλη την χώρα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ και η μόνη πληροφόρηση που έχουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πως η εξόφληση τους θα γίνει ως τις 15 Οκτωβρίου (!!!).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση αυτή κάνει ξεκάθαρο σε κάθε αγρότη πως το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή, ο υπουργός έκανε λόγω για αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρόσθεσε: «Υπάρχει πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ – θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές».

 

Η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για να είναι αποτελεσματική πρέπει να περιλαμβάνει την ενίσχυση του με το αναγκαίο προσωπικό και την απόκτηση των ψηφιακών εργαλείων που απαιτούνται για την διαχείριση του ΟΣΔΕ. Χωρίς αυτά τίποτα από όσα υποστήριξε ο κ. Αυγενάκης δεν θα μπορέσει να γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επιπρόσθετα ο κ. Αυγενάκης οφείλει να προσεγγίσει με νέο πνεύμα την υπηρεσιακή δομή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το φύγε εσύ έλα εσύ που εφάρμοσαν οι προκάτοχοι του, ήταν μια ακόμη αιτία αποδιάρθρωσης του οργανισμού. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες, στην πρώτη συνάντηση τους με την νέα πολιτική ηγεσία να ζητήσουν από τον κ. Αυγενάκη να μην παρεμβαίνει στο έργο τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα γίνει με την διαλειτουργικότητα

Στην ομιλία του, στη Βουλή, ο υπουργός μίλησε για ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr. Ωστόσο απέφυγε να πει οτιδήποτε σχετικά με την διαλειτουργικότητα του ΟΣΔΕ που ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του Ιουνίου η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης ο κ. Αυγενάκης δεν έκανε σαφές αν η αναδιάρθρωση θα αφορά μόνο της υπηρεσίες του οργανισμού ή αν θα περιλάβει και την διοίκηση του.

Διαλειτουργικότητα του ΟΣΔΕ σημαίνει πως θα μπορεί να γίνεται διαχείριση του από πολλές ψηφιακές πλατφόρμες.  Δηλαδή θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ΟΣΔΕ πολλοί διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Τούρκοι αγρότες χαιρετίζουν τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους

«Αγωνιζόμαστε για τα ίδια δικαιώματα εκατέρωθεν του Αιγαίου» δηλώνει η Ένωση Όλων των Αγροτών Παραγωγών Τουρκίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Γεωπόνοι αντιδρούν στη μετάβαση του ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πώς θα κάνουν ενστάσεις οι αγρότες για τις επιδοτήσεις 2025

Αναλυτικός οδηγός από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για λάθη σε στρέμματα, τιμολόγια, βοσκοτόπους, ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ, με νέες προθεσμίες και διαδικασίες έως τις αρχές 2026
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση στο χρόνο καταβολής των εισφορών στον ΕΛΓΑ

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των ζημιών από τους παγετούς και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή κατάθεση του Ξυλούρη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ειρωνείες και θλιβερές εικόνες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο βορείου Αιγαίου στο πλευρό των παραγωγών

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία προστασίας και «σκιές διαφθοράς» στη διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμές ρεκόρ για τα αρνιά της Λέσβου

Η ευλογιά των προβάτων και η μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη εκτοξεύουν τις τιμές παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ζητούν την κατάργηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΚΚΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μπλοκάρει τις αποζημιώσεις για την ευλογιά των προβάτων

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσαν για το θέμα τέσσερις βουλευτές του κόμματος ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης