× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινάνε άμεσα οι κομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Εντός της εβδομάδας συνεδριάζει το Εκτελεστικό γραφείο, και στη συνέχεια η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2023

Ξεκινάνε άμεσα οι κομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Ξεκινάνε άμεσα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών κεντρικής επιτροπής του κόμματος από τη βάση, μετά και τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα το Εκτελεστικό γραφείο, στη συνέχεια η πολιτική γραμματεία και η κεντρική επιτροπή.

Με δεδομένους τους δυσμενείς συσχετισμούς που καταγράφηκαν, οι αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ριζικές και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι σε μεγάλο βαθμό το χθεσινό αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί από τις κάλπες του Μαΐου. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σε μια τόσο σύντομη προεκλογική περίοδο ανατροπή των συσχετισμών, πολλώ δε μάλλον για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος δεν μπορούσε να έχει ένα αφήγημα εκλογικής νίκης.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτίμησε πως, παρά τη μεγάλη ήττα, ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής αποφεύχθηκε. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής για τις προθέσεις του και την επόμενη ημέρα. Χρειάζονται, είπε, «σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές». Μάλιστα, προέταξε την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να συναντηθεί ξανά «με τις αξίες μας της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης». Προανήγγειλε δε ότι θα υπάρξει τολμηρή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους και βάζοντας παράλληλα «τέλος σε νοοτροπίες που κόστισαν ακριβά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συλλογική αποτίμηση

Στο ίδιο μήκος κύματος, ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν μια συλλογική περισυλλογή και μια νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Σε πρώτο πλάνο έβαλε μια αποφασιστική και προγραμματική αντιπολίτευση, με τον χρόνο, βέβαια, να μετρά αντίστροφα. Άλλωστε, υπενθύμισε ότι ο χρόνος της μεθοδικής ανασυγκρότησης που απαιτείται δεν είναι απεριόριστος. Ως ορίζοντας της δυναμικής επιστροφής του κόμματος μπαίνει η μάχη των ευρωεκλογών την ερχόμενη άνοιξη. Ο ίδιος ήταν, λοιπόν, σαφής για την πολιτική του στόχευση.

Μπορεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να έκλεισε ένας «ιστορικός κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα», ο οποίος πρέπει να αποτιμηθεί θετικά, όπως είπε, ωστόσο κεντρικό ζητούμενο αποτελούν οι αναγκαίες τομές που θα ανοίξουν έναν νέο δρόμο «υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης» σε μία περίοδο, μάλιστα, όπου «οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία είναι ορατοί». Εκφράζοντας τις διαθέσεις του για την επόμενη ημέρα, προανήγγειλε την άμεση σύγκληση των οργάνων του κόμματος, θέτοντας εαυτόν στην κρίση των μελών. «Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες» ανέφερε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ