× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πόντιοι πιλάτοι

Υπό την πίεση μιας κοινής γνώμης που γίνεται ολοένα και πιο αλλεργική στη μετανάστευση, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο της δύναμης της ακροδεξιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνεται όλο και πιο κατασταλτική.

Δημοσίευση 16/6/2023

Πόντιοι πιλάτοι

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τώρα θα έχουμε λιγότερους πρόσφυγες;» διερωτάται το γερμανικό Der Spiegel. «Μια Ευρώπη-φρούριο μετατρέπεται σε νεκροταφείο», γράφει η γαλλική «Liberation». Για αλληλοκατηγορίες μεταξύ «Frontex, Ελλάδας και Ιταλίας για το ποιος ευθύνεται», κάνει λόγο η ιταλική La Repubblica.

Η τραγωδία με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που χάθηκαν στο Ιόνιο έχει αναμφίβολα συγκλονίσει την «πολιτισμένη» Ευρώπη. Μόνο που τα δάκρυα είναι μάλλον κροκοδείλια. Γιατί δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη τραγωδία. Κάτι που έγινε ξαφνικά και μας έπιασε όλους …απροετοίμαστους. Αφήστε που όπως λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διάσωσης, αλλά και ομολογούν με μισόλογα πολλοί αρμόδιοι: «Το μοιραίο αλιευτικό «Αντριάνα» είχε εντοπιστεί από τη Frontex, αλλά όλοι το παρακολουθούσαν. Περιμένοντας να περάσει σε άλλα χωρικά ύδατα. Για να γίνει ευθύνη κάποιου άλλου. Το συντομότερο δυνατό. Με τη δικαιολογία, για άλλη μια φορά, ότι «κανείς δεν ζήτησε βοήθεια», όπως τόσο εύστοχα γράφει η Repubblica.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις μία εβδομάδα πριν η Ευρώπη πανηγύριζε για την σχεδόν ομόφωνη απόφαση για την μεταρρύθμιση του ασύλου. Για τις πιο γρήγορες και αυστηρές διαδικασίες χορήγησης ασύλου στις χώρες πρώτης γραμμής, σε όσους θέλουν να μπουν στην Ευρώπη. Και όσες χώρες  μέλη δεν θα δέχονται να φιλοξενούν όσους παίρνουν άσυλο, θα πληρώνουν 20.000 ευρώ το «κεφάλι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρώπη-φρούριο δεν αφορά βέβαια όλους τους πρόσφυγες. Δεν ισχύει γι` αυτούς που φεύγουν από την Ουκρανία. Σωστά άλλωστε. Εκεί γίνεται πόλεμος. Οι διαδικασίες για την είσοδο προσφύγων από την εμπόλεμη Ουκρανία είναι πολύ απλοποιημένες. Θα λάβουν- και σωστά- άμεσα όλες τις κοινωνικές παροχές, οι οποίες παρουσιάζονται σε πολύγλωσση μορφή στις ιστοσελίδες των αρμόδιων Υπουργείων.

Αλλά τι γίνεται με τους  κατατρεγμένους από τη Συρία και τη Λιβύη; Εκεί δεν γίνεται πόλεμος; Γιατί άραγε εγκαταλείπουν τις εστίες τους;  Και τι κάνουν οι Ευρωπαίοι για να σταματήσει η αιτία της φυγής; Μήπως θυμάται κανείς πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Λιβύη και τη Συρία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και τελικά ποιος ωφελείται από μια Ευρώπη-φρούριο;

Υπό την πίεση μάλιστα μιας κοινής γνώμης που γίνεται ολοένα και πιο αλλεργική στη μετανάστευση, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο της  δύναμης της ακροδεξιάς, η ΕΕ θα γίνεται όλο και πιο κατασταλτική.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον ήταν σαφής: «Νομίζω ότι αυτό το ναυάγιο είναι ένα μήνυμα ότι η μεταναστευτική μας πολιτική δεν λειτουργεί καλά αυτή τη στιγμή και θα την αλλάξουμε με το Σύμφωνο Μετανάστευσης».

Πόντιοι Πιλάτοι! Μέχρι την επόμενη τραγωδία…

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα