× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι κρύβει η νέα μάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ

Διαμορφώνεται η δημόσια εικόνα των αντιμαχόμενων «στρατοπέδων»

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/6/2023

Τι κρύβει η νέα μάχη για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ
' χρόνος ανάγνωσης

Φωτογραφία από την τεχνική σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν στο βάλτο παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια» λέει μια παροιμία. Η παροιμία αυτή ταιριάζει στα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμής Επιδοτήσεων) και την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).  Τα βουβάλια είναι όμιλοι που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας. Τα βατράχια είναι οι αγρότες που θα καθυστερήσουν να πάρουν ή θα χάσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις της φετινής χρονιάς.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «αποτυχία» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον κ. Γεωργαντά να υλοποιήσει την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), με την έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων και ένα λειτουργικό ΟΣΔΕ είναι δεδομένη. Παρότι πριν τις εκλογές της 21 Μαΐου, ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ αυτό δεν λειτουργεί. Από τότε σχεδόν καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα στον αγροτικό Τύπο που κάνουν λόγω είτε για έναρξη λειτουργίας του ΟΣΔΕ είτε για επικείμενη έναρξη της λειτουργίας του. Φυσικά κάποια στιγμή το ΟΣΔΕ θα ανοίξει αλλά δεν θα είναι λειτουργικό.  Δηλαδή δεν θα μπορούν να κατατεθούν οι αιτήσεις των αγροτών.

 

Σήμερα, 12 Ιουνίου, εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που αφορά τα εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος. Πρόκειται για μια από τις βασικές εγκυκλίου που απαιτούνται. Εκκρεμεί η έκδοση άλλων 10 εφαρμοστικών εγκυκλίων. Τα μελετητικά γραφεία – ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) είναι αδύνατο να προχωρήσουν στην κατάρτιση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης χωρίς τις εφαρμοστικές εγκυκλίους.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επίσης χωρίς τις εγκυκλίους οι αγρότες δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα καλλιεργήσουν και ποιες καλλιεργητικές πρακτικές θα εφαρμόσουν για να λάβουν τις επιδοτήσεις τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, έχει παρέλθει το μισό έτος, κι η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης δεν έχει ξεκινήσει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή  της νέας ΚΑΠ, εκτιμούν τις επιπτώσεις και συζητούν την αναμόρφωση της. Για παράδειγμα η κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης στην Ισπανία ξεκίνησε το Φεβρουάριο.

 

Τι συμβαίνει με τις εφαρμοστικές αποφάσεις

 

Η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων της νέας ΚΑΠ δεν είναι τεχνικό πρόβλημα ή αδυναμία. Είναι πολιτική επιλογή. Στις εγκυκλίους θα εμφανιστεί το σχέδιο ανακατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ονομάστηκε Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι εγκύκλιοι θα δείξουν σε κάθε αγρότη το ύψος των επιδοτήσεων που θα λάβει και το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει για να λάβει τις επιδοτήσεις αυτές. Δηλαδή θα δείξει τις απώλειες επιδοτήσεων που θα υποστεί πολύ μεγάλος αριθμός αγροτών. Γι’ αυτό και ο κ. Γεωργαντάς απέφυγε την έκδοση τους όσο ήταν υπουργός. Οριακά οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη η πιο εύκολη την λήψη των επιδοτήσεων. Επαναλαμβάνουμε οριακά. Οι πολιτικές επιλογές του Στρατηγικού Σχεδίου εφαρμογής της ΚΑΠ δεν μπορούν να αλλάξουν σε αυτή την φάση. Το ίδιο ισχύει για την ίδια την ΚΑΠ.

 

Επιχειρηματικές κόντρες στην πλάτη των αγροτών

 

Οι πληροφορίες που περιλαμβάνει το ΟΣΔΕ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη πολιτικής από κόμματα, κυβερνήσεις, εθνικούς και υπερεθνικούς οργανισμούς. Παράλληλα είναι εργαλείο σχεδιασμού επιχειρηματικών πολιτικών από τραπεζικούς ομίλους, μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αγροτική παραγωγή της χώρας και στη βιομηχανία τροφίμων, βλέπε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων, φαρμάκων και μηχανημάτων.

 

Αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση για τον έλεγχο του ΟΣΔΕ. Σε αυτή την φάση η αντιπαράθεση εκφράζεται μέσα από διαμάχη παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την διαχείριση του ΟΣΔΕ. Διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό και τα ψηφιακά εργαλεία που απαιτούνται για να έχει ο ίδιος τον πλήρη έλεγχο του ΟΣΔΕ.

 

Γιατί έχουμε τώρα νέο παροξυσμό της αντιπαράθεση:  

1) Χαράζονται οι κατευθυντήριες γραμμές για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής στην χώρα.

2) Έχουμε νέο υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει κάθε λόγο να μην ταυτίζεται με τις επιλογές του προκατόχου του για την λειτουργία του ΟΣΔΕ

3) Αυτή την περίοδο κρίνεται η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

4) Διαμορφώνεται η νέα δομή του ΟΣΔΕ

5) Αλλάζουν χέρια οι αγροτικές επιδοτήσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ισπανία: Στους 404.000 τόνους υποχώρησαν τα αποθέματα ελαιολάδου

Λιγοστά τα λάδια στις δεξαμενές εμπόρων και τυποποιητών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πλώρη για τα 5 ευρώ έβαλε το ισπανικό ελαιόλαδο

Ενισχύεται η ανοδική τάση των τιμών χονδρικής σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες λίγο πριν από την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη στη Σχολή Πληροφορικής Πλάτωνος

Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση παιδιών του Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για την ευλογιά των προβάτων

Ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το ελαιόλαδο στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλύουν τη συμβολή του στην υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στήσε τώρα τον χειμωνιάτικο μπαχτσέ

Ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εξηγεί ποια λαχανικά φυτεύονται αυτή την εποχή, τα οφέλη, το σωστό χρονοδιάγραμμα και όλα τα μυστικά της καλλιέργειας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοπωλείο Φωτίου: Μια ιστορία γνώσης και εμπιστοσύνης

Για περισσότερα από 40 χρόνια, το βιβλιοπωλείο που αγαπά το παιδί, το σχολείο και το βιβλίο
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα

Η πτώση αυτή συνδέεται με τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το φθινόπωρο του 2023.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εμπλοκή στις πληρωμές των προγραμμάτων ΟΕΦ

Κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Για ακόμα μία φορά, το πιο οικονομικό καρότσι στα Lidl

Στο πλαίσιο της ενέργειας, πραγματοποιήθηκε αγορά 44 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την εταιρεία ερευνών IWD