× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με τον μεγαλύτερο δήμο του Ισραήλ αδελφοποιείται η Δυτική Λέσβος

Στόχος η προώθηση του τουρισμού, αλλά και των παραδοσιακών προϊόντων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2019

Με τον μεγαλύτερο δήμο του Ισραήλ αδελφοποιείται η Δυτική Λέσβος

Την αδελφοποίηση με τον μεγαλύτερο δήμο του Κράτους Ισραήλ, Ramat Hanegev αποφάσισε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Το κόστος των εκδηλώσεων θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου και η χρηματοδότηση τους θα προέλθει από τον Δήμο,  ιδιωτικές χορηγίες και χρηματοδοτήσεις από Δημόσιους Φορείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αδελφοποίηση αυτή εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια προώθησης και ανάδειξης του νησιού σε ξένες αγορές. Στόχος του Δήμου βάσει της εισήγησης της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Πολιτισμού και Τουρισμού Αφροδίτης Βατή είναι:

  • Η προώθηση του τουρισμού και των ειδικών μορφών τουρισμού (κρουαζιέρα, θρησκευτικός - πολιτιστικός, γαστρονομικός, φυσιολατρικός)

  • Η προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Η καθιέρωση της Δυτικής Λέσβου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Ως βασική στρατηγική χώρα σ’ αυτήν την προσπάθεια ο Δήμος έχει αναγνωρίσει το Κράτος του Ισραήλ, αξιοποιώντας και τις άριστες διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Άλλωστε πριν από μερικές δεκαετίες υπήρχε απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Μυτιλήνης και Χάιφας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Κατσαρό και το τότε μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Μυτιλήνης κ. Άγγελου Φωτιάδη - Μουζάλα  συναντήθηκε στην Πρεσβεία του Ισραήλ με την Πρέσβειρα κ. Ίριτ Μπεν Άμπα, με την αρωγή της Ελληνικής Εβραϊκής Κοινότητας. Στην συνάντηση αυτή τέθηκαν οι βάσεις για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Λέσβου με το Κράτος του Ισραήλ. Ο Δήμος Λέσβου είχε ζητήσει από την κ. Ίριτ Μπεν Άμπα να βοηθήσει με το κύρος της σε μια προσπάθεια αδελφοποίησης με Δήμο του Κράτους του Ισραήλ, η οποία θα λειτουργήσει ως όχημα στην προσπάθεια να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Λέσβου με το Κράτος και την κοινωνία του Ισραήλ.

Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλες συναντήσεις του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρου στην Πρεσβεία του Κράτους του Ισραήλ. «Στόχος μας είναι οι ενέργειες μας να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και ισραηλινής κοινωνίας. Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά την τέως Πρέσβειρα του Ισραήλ κ. Ίριτ Μπεν Άμπα, τα στελέχη της Πρεσβείας του Ισραήλ για την συμβολή τους, και βέβαια τα μέλη της Ελληνικής Εβραϊκής Κοινότητας και το ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλητικό Συμβούλιο) και τον Δ/ντή του κ. Ηλία Φρεζή» τόνισε η εισηγήτρια.

Το καλοκαίρι του 2019 πραγματοποιήθηκε Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Σκάλα Καλλονής με την συμμετοχή του μεγάλου ιδρύματος του Κράτους του Ισραήλ για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα Yad Vashem και εκπροσώπων του ΚΙΣΕ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας).  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήμος Ramat Hanegev

Ο Δήμος Ramat Hanegev είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος του Ισραήλ και περιλαμβάνει το 22% της έκτασης του. Ο τουρισμός του είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος καθώς περιλαμβάνει 3 περιοχές αναγνωρισμένες από την UNESCO ως Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Στην περιοχή αυτή έχουν έδρα σπουδαία γεωργικά ερευνητικά κέντρα όπως το  Ramat HaNegev Agricultural R & D  Center και το Πανεπιστήμιο Ben Gurion of the Negev το οποίο θεωρείται πρωτοπόρο σε θέματα άρδευσης, αλλά και κτηνοτροφίας που μας ενδιαφέρει ιδιάιτερα εδώ στη Λέσβο. 

Παρουσιάζοντας τα συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Συνεργασίας – Αδελφοποίησης με τον Δήμο Ramat Hanegev του Κράτους του Ισραήλ ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • Μεγάλη ανάπτυξη στις διακρατικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους του Ισραήλ. Η συνεργασία των δύο Δήμων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων και ειδικά μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής κοινωνίας.

  • Δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών σχέσεων. Η ισραηλινή αγορά είναι από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές  για τον ελληνικό τουρισμό λόγω των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των τουριστών από το Ισραήλ στη Λέσβο χωρίς να έχουν αναληφθεί ιδιαίτερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση

  • Δυνατότητα αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το Ισραήλ προς την Λέσβο ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην αγορά παραθεριστικών κατοικιών.

  • Δυνατότητες προβολής της Λέσβου και των προϊόντων της (κυρίως τυροκομικά προϊόντα, ούζο, ελαιόλαδο) στο Ισραήλ από το οποίο η χώρα μας δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών.

  •  Δυνατότητες αύξησης του εμπορίου αγροτικών προϊόντων και την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών στον αγροδιατροφικό τομέα. Σε ότι αφορά τα δικά μας προϊόντα αυτά αφορούν στο ελαιόλαδο, τυριά και ούζο, ενώ από την άλλη πλευρά σημειώνουμε ενδεικτικά προϊόντα όπως μπανάνες και αβοκάντο τα οποία η χώρα μας εισάγει.

  • Υποβοήθηση τοπικών εταιριών start ups αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία μιας πρωτοπόρου χώρας όπως το Ισραήλ. Σημειώνουμε εδώ τις εξαιρετικές πρωτοβουλίες της Ισραηλινής Πρεσβείας και ειδικά της Πρέσβειρας κ. Ίριτ Μπεν Άμπα στην ενδυνάμωση ελληνικών εταιριών start up και μικρών εταιριών που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες.

  •   Δυνατότητες συνεργασίες στον πολιτιστικό τομέα με την συνεργασία Πολιτιστικών Ιδρυμάτων και Πολιτιστικών Συλλόγων. Σημειώνουμε ότι το Ramat Hanegev είναι μια περιοχή με μεγάλη πολιτιστική παράδοση και παρουσία Φορέων με μεγάλη δραστηριότητα.

  •     

Ενδεικτικές Δράσεις στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης και Συνεργασίας με τον Δήμο Μάττε Ασέρ

1)   Ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών των δύο περιοχών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε :

Φορείς όπως

Α) το Επιμελητήριο Λέσβου - Λήμνου

Β) το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Λέσβου,

Γ) την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου,

Δ) την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λέσβου

Ε) την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου

Ιδρύματα με υψηλή συμβολή στον πολιτισμό, στις επιστήμες  και στην ανάδειξη των δύο περιοχών. Για την Λέσβο ενδεικτικά αναφέρουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 

Σωματεία και Κινήσεις Πολιτών όπως

Α) Αθλητικοί Σύλλογοι και Ενώσεις όπως η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου

Β) οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Γ) Συνδικαλιστικές Ενώσεις και Ενώσεις Πολιτών με κοινά ενδιαφέροντα

  1. Δράσεις που θα προβάλουν τον τουρισμό στις 2 περιοχές και ειδικά τον  εναλλακτικό τουρισμό (θρησκευτικός, γαστρονομικός, περιπατητικός, κλ.π.) ο οποίος είναι πολύ ανεπτυγμένος στο Ισραήλ.

  2. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών σε Ramat Hanegev και Λέσβο αντίστοιχα για την επίτευξη επιχειρηματικών συνεργασιών ειδικά σε ότι αφορά στον τουρισμό και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

  3. Προβολή των Τοπικών Προϊόντων και της Γαστρονομίας στο Ramat Hanegev και στην Δυτική Λέσβο αντίστοιχα.

  4. Ανάπτυξη Πολιτιστικών Σχέσεων με πολιτιστικές και αθλητικές ανταλλαγές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ