× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκτιμήσεις για την ανθοφορία της ελιάς στη Λέσβο

Μειωμένες οι προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών του νησιού για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/6/2023

Εκτιμήσεις για την ανθοφορία της ελιάς στη Λέσβο

Ελάχιστοι είναι οι ελαιώνες της Λέσβου που αναμένεται να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή καρπού την νέα ελαιοκομική περίοδο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί στο «Ν».  Έτσι οι καλές τιμές του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές δεν αναμένεται να αυξήσουν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών του νησιού.  Μόνο οι βόρειες περιοχές του νησιού, φαίνεται πως είχαν καλή ανθοφορία. Στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού η παραγωγή καρπού αναμένεται να κυμανθεί κάτω από το 50% της δυναμικότητας του ελαιώνα της Λέσβου, σε μέσα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Την τελευταία ημέρα του Μαΐου, στις πεδινές περιοχές της Λέσβου η ανθοφορία είχε ολοκληρωθεί και είχαν γίνει ορατά τα αποτελέσματα της καρπόδεσης. Αντίθετα στις ορεινές περιοχές του νησιού η ανθοφορία ήταν ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούσαν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Πολλοί είναι οι ελαιοπαραγωγοί που υποστηρίζουν πως ο ήπιος χειμώνας είναι μια από τις αιτίες της περιορισμένης ανθοφορίας του ελαιώνα του νησιού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου αποδείχθηκαν ανεπαρκείς να καλύψουν το έλλειμμα που δημιούργησαν οι λιγοστές βροχοπτώσεις του χειμώνα που πέρασε. Επίσης μεγάλα τμήματα του ελαιώνα του νησιού βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ της οκτάμηνης ανομβρίας του προηγούμενου έτους (6 Μαρτίου ως 25 Νοεμβρίου 2022). Τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται στα πιο αβαθή και άγονα εδάφη του νησιού δεν ανάπτυξαν νέους βλαστούς κατά την διάρκεια του 2022. Με αποτέλεσμα την φετινή άνοιξη να αδυνατούν να αναπτύξουν ανθό ή να δημιουργούν πολύ περιορισμένο ανθό.

 

Μόρια – Πάμφιλα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στην Μόρια και τα Πάμφιλα, στην νοτιανατολική πλευρά του νησιού, ελαιοπαραγωγοί και ελαιοτριβείς που μίλησαν στο «Ν» τονίζουν πως τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε εδάφη με μεγάλη κλήση έχουν σχεδόν μηδενική ανθοφορία. Στους πεδινούς ελαιώνες η εικόνα είναι καλύτερη αλλά λίγοι είναι εκείνοι που είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της ανθοφορίας στους ελαιώνες τους. Στις πεδινές περιοχές η εικόνα είναι καλύτερη αλλά όχι ικανοποιητική. Ο ελαιοπαραγωγός και γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης εκφράζει τον φόβο πως οι όψιμες βροχοπτώσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλη ανάπτυξη του κυκλοκόνιου το οποίο θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του καρπού.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γέρα

 

Απογοητευτική είναι η εικόνα που μας έδωσε από τους ελαιώνες της Γέρας, την καρδιά του ελαιώνα της Λέσβου, ο Γιώργος Κωνσταντάρας. Συγκεκριμένα μας είπε πως η παραγωγή καρπού αναμένεται να κυμανθεί από 10% ως 20% τόσο τους ορεινούς όσο και στους πεδινούς ελαιώνες της περιοχής, με βάση την εξέλιξη της ανθοφορίας. Κατά την εκτίμηση του η κλιματική κρίση είναι η αιτία του προβλήματος και πρόσθεσε πως τα ελαιόδεντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν σοκαριστεί από αλλαγές του κλίματος στο νησί.

 

Μυτιλήνη

 

Στην περιοχή της Μυτιλήνης, των Αλυφαντών και του Πυργί η εξέλιξη της ανθοφορίας είναι μέτρια προς καλή στα καλά καλλιεργημένα ελαιοκτήματα. Ίδια εικόνα δίνουν και οι ελαιώνες που τα δέντρα βρίσκουν επαρκείς ποσότητες νερού για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Στους υπόλοιπους ελαιώνες η ανθοφορία είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

 

Πλωμάρι

 

Ο συνεταιριστής Δημήτρης Καμπούρης αναφέρει πως στους πεδινούς ελαιώνες της περιοχής του Πλωμαρίου η εκτιμώμενη παραγωγή καρπού θα είναι κάτω από το 50% της δυναμικότητας των δέντρων. Στους ορεινούς ελαιώνες (π.χ. Παλιοχώρι) η ανθοφορία είναι πολύ όψιμη και κατά την εκτίμηση του είναι παρακινδυνευμένο να γίνει εκτίμηση αυτή την στιγμή.

 

Βόρεια Λέσβος

 

Ο Μάριος Βαλιουντής ελαιοπαραγωγός στην περιοχή της Στύψης τονίζει πως η ανθοφορία στην περιοχή Στύψης και Πέτρας, (βόρεια Λέσβος) είχε καλή εξέλιξη και η καρπόδεση είναι ικανοποιητική. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην περιοχή του Μανταμάδου. Ωστόσο ο κ. Βαλιουντής είναι συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του για την παραπέρα εξέλιξη της παραγωγής καθώς αρκεί μια περίοδος παρατεταμένης ανομβρίας, ή ξηρασία για να εμφανιστεί έντονη καρπόπτωση.

 

Εκτίμηση

Οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες, καθαρίσματα από άγρια βλάστηση και εκτεταμένα κλαδέματα που καταγράφηκαν στους ελαιώνες της Λέσβου τους προηγούμενους μήνες αναμένεται να αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε δύο με τρία χρόνια. Μάλιστα τα εκτεταμένα κλαδέματα σε πολλές περιπτώσεις περιορίσουν την φετινή παραγωγή ελαιολάδου. Μεγάλο πρόβλημα για τους ελαιώνες του νησιού είναι η περιορισμένη ως μηδενική θρέψη.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, είναι η γήρανση του ελαιώνα της Λέσβου. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα δέντρα χρειάζονται ανανέωση. Πρόκειται για μια κοστοβόρα επένδυση που όμως θα έχει μακροπρόθεσμα πολύ θετικά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη εικόνα από τους ελαιώνες της Λέσβου δείχνει πως την ελαιοκομική περίοδο 2023 – 2024 η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι μέτρια προς μικρή.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στο δρόμο Μανταμάδου‑Μυτιλήνης

Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε κράσπεδο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μπροστά στα παιδιά ο λιμενικός χτύπησε την 33χρονη

Νέα στοιχεία για το σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

HOLA... κερασμένα στα Βατερά!

Από το 2010 ένα beach bar που έλειπε, ανανεώθηκε και άλλαξε σελίδα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Στέλεχος του Λιμενικού Σώματος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για ενδοοικογενειακή βία

Την Δευτέρα θα απολογηθεί στο Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ο 46χρονος λιμενικός
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ημέρες γευσιγνωσίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Εντυπωσίασαν τα προϊόντα του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Μεσοτόπου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη προσέγγιση του Νήσος Ρόδος στο λιμάνι του Λαυρίου

Αποβιβάσθηκε επιβάτης προκειμένου να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πόλος έλξης ο πεζόδρομος της Κομνηνάκη στη Μυτιλήνη

Μια απολαυστική δράση προγραμματίζουν καταστηματάρχες της περιοχής την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θερινή εκδήλωση αρωματικών φυτών και βοτάνων

Κυριακή 14 Ιουλίου στο Μεγαλοχώρι
ΧΩΡΙΑ

«Το πανηγύρι του ταύρου» σε Πηγή και Κώμη για τον Αγιο Χαράλαμπο

Με την περιφορά του Ταύρου ξεκίνησε χθες Παρασκευή το μεγάλο γνήσιο πανηγύρι, οργανωμένο από το Μορφωτικό Σωματείο «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 71.000 επιβάτες πέρασαν από το Οδυσσέας Ελύτης τον Ιούνιο

23,4% πάνω η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καλοκαίρι με φωτιές, αγροτική οδοποιία και κοπή χόρτων για τον Καρασάββα

Σε συνεχή κίνηση είναι τους τελευταίους μήνες ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Νίκος Καρασάββας ο οποίος μαζί με την υπηρεσία παλεύουν για την αποφυγή των επικίνδυνων πυρκαγιών
ΧΩΡΙΑ

Κόβουν τα Airbnb σε Πέτρα, Μόλυβο, Αναξο;

Εκπλήξεις περιλαμβάνει ο υπό διαβούλευση νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό