× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

811 υποψήφιοι και υποψήφιες του Νομού Λέσβου στις πανελλαδικές

22 εξεταστικά κέντρα για ΕΠΑΛ, Γενικά Λύκεια, προφορικές εξετάσεις, αγγλικά και ΤΕΦΑΑ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/5/2023

811 υποψήφιοι και υποψήφιες του Νομού Λέσβου στις πανελλαδικές
' χρόνος ανάγνωσης

811 αναμένονται να είναι οι φετινοί υποψήφιοι και υποψήφιες, απόφοιτοι Λυκείων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τον Νομό Λέσβου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο «Ν» η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα 548 διαγωνίζονται από τα Γενικά Λύκεια γραπτά, 13 προφορικά, 243 διαγωνίζονται από τα Επαγγελματικά Λύκεια γραπτά και ακόμα 7 προφορικά. Στο σύνολο των 811 περιλαμβάνονται 30 απόφοιτοι από τα ΕΠΑΛ και 30 από τα Γενικά Λύκεια του Νομού Λέσβου που δίνουν για δεύτερη φορά πανελλαδικές εξετάσεις και για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι 17 εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν στον Νομό Λέσβου για τα Γενικά Λύκεια , τρία εξεταστικά κέντρα για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ένα εξεταστικό κέντρο στη Μυτιλήνη για τους υποψήφιους που διαγωνίζονται προφορικά και ακόμα ένα για το ειδικό μάθημα των αγγλικών.

Επίσης έχει συγκροτηθεί επιτροπή για τις δοκιμασίες για τις σχολές ΤΕΦΑΑ σε συνεργασία τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Χίου και Σάμου για τους υποψήφιους του Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα κάποια αθλήματα (στίβος) θα διεξαχθούν στο γήπεδο Μυτιλήνης και η κολύμβηση στο κολυμβητήριο της Χίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Στις ελάχιστες μεταβολές, περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Επιπλέον, από πλευράς υπουργείου έχει διαβεβαιωθεί ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, Πέμπτη 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής

Τα πορτοκάλια θα γίνουν γλυκό του κουταλιού και λικέρ για τους επισκέπτες του σχολείου
Ανοιξιάτικη συγκομιδή πορτοκαλιών από τους μαθητές της Λ. Θερμής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Το περιστατικό ανέδειξε για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου του κόμβου στην είσοδο και έξοδο του αερολιμένα του νησιού
Τρεις τραυματίες από τροχαίο ατύχημα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο

Έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές
Συνελήφθη 35χρονος για τρεις διαρρήξεις στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή

Η ΣΤ1 τάξη χαρτογράφησε 12 σημεία, κατέγραψε θερμοκρασίες και πρότεινε λύσεις για μια πιο δροσερή και φιλική προς το περιβάλλον αυλή στο πλαίσιο πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού
Οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου μελετούν τη θερμική νησίδα στη σχολική αυλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών

Επιτυχία για μαθητές της Α’ τάξης του Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
Από τη Λέσβο στους εθνικούς τελικούς της Ολυμπιάδας Αγγλικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου

Συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία γευμάτων της Μητρόπολης
Μαθητές του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στην «πρώτη γραμμή» του κοινωνικού συσσιτίου
ΥΓΕΙΑ

Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Έσωσαν ασθενή με ρήξη ανευρύσματος
Σωτήρια επέμβαση στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη

Συντονισμένη επιχείρηση Λιμενικού και Αστυνομίας έβαλε τέλος στη διακίνηση μέσω ταχυμεταφορών
Ο Ράντο «μύρισε» μισό κιλό χασίς στη Μυτιλήνη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εδωσε τέλος στη ζωή του 44χρονος με απορριπτική απόφαση ασύλου

Είχε εγκλωβιστεί στη Λέσβο μετά την άφιξή του στην Ελλάδα
Εδωσε τέλος στη ζωή του 44χρονος με απορριπτική απόφαση ασύλου
ΥΓΕΙΑ

Ασκηση ετοιμότητας με σκηνές εκτάκτου ανάγκης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Επίδειξη συναρμολόγησης ιδιόκτητων σκηνών εκτάκτου ανάγκης από την τεχνική υπηρεσία, ιδιωτικό συνεργείο και τον νοσηλευτή κ. Πιτσώνη στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας
Ασκηση ετοιμότητας με σκηνές εκτάκτου ανάγκης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα» καλεί τα παιδιά της Μυτιλήνης στη σκηνή

Μέχρι 31 Μαρτίου οι δηλώσεις συμμετοχής για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης που θα πραγματοποιηθεί 28 έως 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Η «ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα» καλεί τα παιδιά της Μυτιλήνης στη σκηνή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο

Μεταφέρονται από τη Λήμνο στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου
Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο