× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη αναμένει η Frontex

Αύξηση κατά 292 % παρουσίασαν οι προσπάθειες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία από την βόρεια Αφρική

Δημοσίευση 13/5/2023

Μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη αναμένει η Frontex
' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δει και πάλι αριθμό ρεκόρ ανθρώπων να προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορά της φέτος μέσω παράνομων διελεύσεών τους, με περισσότερους μετανάστες να ωθούνται από την κλιματική αλλαγή παρά από τις συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex.



Η Frontex κατέγραψε περίπου 330.000 παράτυπες αφίξεις από όλες τις διαδρομές πέρυσι, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2016, με τους αυξημένους αριθμούς να οδηγούν σε πιο αυστηρή αντιμεταναστευτική ρητορική σε χώρες της ΕΕ όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.



Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι --οι περισσότεροι έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία-- έφθασαν στις ακτές της Ευρώπης το 2015, με αποτέλεσμα η ΕΕ να εντείνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και να αυστηροποιήσει τους νόμους για το άσυλο.



Μέχρι τώρα φέτος, ανέφερε η Frontex, ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές από τη Βόρεια Αφρική μέσω διαδρομών που κατευθύνονται προς την Ιταλία αυξήθηκε κατά 292% στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022, φθάνοντας τις 42.200.



Οι παράτυπες διελεύσεις μειώθηκαν μέσω της λιγότερο δημοφιλούς διαδρομής της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου, καθώς και μέσω των Βαλκανίων και της Πολωνίας, με τον εντοπισμό συνολικά σχεδόν 80.700 ανθρώπων.



Ο Χανς Λέιτενς, που ανέλαβε επικεφαλής της Frontex τον Μάρτιο, δήλωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική αυξάνεται, δείχνοντας μια μετακίνηση στα μεταναστευτικά σχήματα προς εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή παρά από τον πόλεμο.



«Φέτος μπορεί να έχουμε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ και αν δούμε τη δημογραφία (τις χώρες προέλευσης) των μεταναστών, το θέμα είναι αν θα τελειώσει σε έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

«Η σύνθεση και η ροή είναι πιο σταθερές, δεν προκαλούνται από κάποιο γεγονός», είπε.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδήλατο, τουρισμός και ανάπτυξη: Νέα σχέδια για τη Λέσβο

Συνάντηση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλληλέγγυο στη Χίο μετά τις πυρκαγιές

Από τις πρώτες ώρες της κρίσης το Πανεπιστήμιο φιλοξένησε πυροσβέστες, εθελοντές και πυρόπληκτους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το έθιμο της τράτας στη Σκάλα Πολιχνίτου

Την Τετάρτη 20 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο με διεθνείς συνεργασίες

Συνάντηση Μουτζούρη με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου – Στο επίκεντρο η ανάπτυξη συνεργειών με τουρκικούς συλλόγους και η προβολή του νησιού ως ποδηλατικού προορισμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συγκέντρωση στη Μύρινα για την Παλαιστίνη την Κυριακή

Συλλογικό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τη στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο, επεισόδιο με λοστό και παστούρωμα ζώου στη Λέσβο

Τρία περιστατικά υπό διερεύνηση της αστυνομίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παραβάσεις σε επιχειρήσεις σε Μήθυμνα και Μυτιλήνη

Στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια
ΔΡΑΣΕΙΣ

2.123 έλεγχοι για κράνος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

772 έλεγχοι στη Λέσβο – 20 οδηγοί και 5 συνεπιβάτες χωρίς κράνος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Και άλλα πούλμαν για τη συναυλία στην Αρχαία Αντισσα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ανταποκρίνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τις 20 Αυγούστου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κινέζοι φοιτητές στη Λέσβο για μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους

Η Λέσβος, πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο
ΥΓΕΙΑ

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά»

Καταγγελία Στρατή Σαμαρά για αφόρητες συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ