× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους μαθητές

Πρόγραμμα, ειδικά μαθήματα και τι αλλάζει στη βαθμολογία για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Δημοσίευση 1/5/2023

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους μαθητές
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν σε έναν μήνα με τους υποψηφίους να διεκδικούν 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερες αλλαγές δεν αναμένονται για τις φετινές Πανελλαδικές, πέραν της αλλαγής του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, αλλά και της υποβολής μηχανογραφικού σε μία φάση.

Το πρόγραμμα

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν 2-12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και 1-16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα, οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών και οι υπόλοιπες επτά σε μαθήματα ειδικότητας.

Αλλαγές στη βαθμολόγηση

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Ειδικά μαθήματα

Με το πέρας των εξετάσεων προσανατολισμού (ΓΕΛ) και Ειδικότητας (ΕΠΑΛ) θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις για τα ειδικά μαθήματα, από 17 έως και 29 Ιουνίου.

Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Μετά, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Αποτελέσματα και υποβολή μηχανογραφικού

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων (πλην των ειδικών μαθημάτων), αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις βαθμολογίες τους (και αργότερα, τη σχολή και το τμήμα στο οποίο εισάγονται) μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους (SMS).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτό που θα αλλάξει φέτος, είναι ότι η υποβολή δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να ακολουθηθεί ο ίδιος προγραμματισμός, με βάση τον οποίο για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια ανακοινώθηκαν κατά τα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκλογικές διαδικασίες δεν αναμένεται να επηρεάσουν τον συγκεκριμένο προγραμματισμό.

Λήξη μαθημάτων και ενδοσχολικές εξετάσεις

Υπενθυμίζεται ότι τα μαθήματα για όλες τις τάξεις του λυκείου θα τελειώσουν στις 18 Μαΐου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές και ενδοσχολικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ' λυκείου θα πραγματοποιηθούν πριν από τις Πανελλαδικές, από 23 έως 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις για τους μαθητές της Α' και Β' λυκείου θα πραγματοποιηθούν από 23 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Όσον αφορά στα γυμνάσια, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 30 Μαΐου και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο διάστημα 1 - 15 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα

Συνελήφθη εργαζόμενος και κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου
Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Aegean Regatta 2026 με ρότα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου

Η επετειακή 25η διοργάνωση συνδέει τη Χίο, τους Φούρνους, το Αγαθονήσι και τη Σάμο από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου
Aegean Regatta 2026 με ρότα στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Αεροπρόσκοποι ανακάλυψαν τα μυστικά της λεσβιακής γης

Πεζοπορίες, επισκέψεις σε γεώτοπους και βιωματικές δράσεις για τους νέους του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Ακροπόλεως
Οι Αεροπρόσκοποι ανακάλυψαν τα μυστικά της λεσβιακής γης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μπλόκο σε πλαστές κάρτες ασύλου στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Συνελήφθησαν ένας 25χρονος και τέσσερις 16χρονοι – Τα πλαστά έγγραφα προορίζονταν, σύμφωνα με το Λιμενικό, για τη διαφυγή των ανηλίκων από τη Λέσβο
Μπλόκο σε πλαστές κάρτες ασύλου στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο

Το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμε τρόφιμα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και ενίσχυσε τη δράση «Σιτίζω» στην Καλλονή
Το «Καλάθι της Αγάπης» στήριξε 177 οικογένειες στη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά αφιερωμένη στην αξία της «Γυναίκας»

Με δύο διαφορετικές μεταξύ τους καλλιτεχνικές δράσεις υποστηριζόμενες από πολύ κόσμο
Μια βραδιά αφιερωμένη  στην αξία της «Γυναίκας»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»

Πρόσωπα, σχολικές διακρίσεις, τοπική ιστορία και αναμνήσεις στις 16 σελίδες της έκδοσης του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών
Κυκλοφόρησε το 51ο τεύχος της εφημερίδας «Πάμφιλα»