× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση καλεί το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ‑ΔΣΕ

Δευτέρα 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς

Δημοσίευση 29/4/2023

Στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση καλεί το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ‑ΔΣΕ

«Η 1η του Μάη είναι η μέρα - σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη του με το κεφάλαιο. Είναι η εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφασή της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως την τελική νίκη» σημειώνει σε ανακοίνωση του το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

Την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, όπως το βάφτισε η Ιστορία) 200 κομμουνιστές, ατρόμητοι μπροστά στη φασιστική βαρβαρότητα, αντίκρισαν το θάνατο υμνώντας την Ελλάδα και τη λευτεριά. Η Λέσβος είχε τη δική της συμμετοχή στη μεγάλη αυτή θυσία με τους Ανουσά Γιάννη, Αντωνέλη Ιγνάτη, Βασάλο Τηλέµαχο, Κακαλιό Ηλία, Πατέστο Αναστάση, Φουντή Στέφανο. Η θυσία των διακοσίων έγινε σύµβολο, έγινε σηµαία της απελευθέρωσης, έγινε τραγούδι, γιατί νίκησαν το θάνατο και πέρασαν στην αιωνιότητα… Το Σικάγο, η Θεσσαλονίκη, η Καισαριανή και τόσοι άλλοι τόποι πρωτομαγιάτικων θυσιών ενώνονται με το ίδιο κατακόκκινο νήμα.
Αντλούμε δύναμη από την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Τα διδάγματα αυτής της εποποιίας είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να ήταν αρνητικοί και να φάνταζαν ανυπέρβλητοι.
H Ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί, σε συμμαχία με τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Η ανατροπή του σοσιαλισμού και η παγκόσμια υποχώρηση του εργατικού κινήματος ούτε δικαιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε, ούτε πολύ περισσότερο σταματούν τον τροχό της Ιστορίας, που, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, κινείται πάντα προς τα μπρος.
Με αυτήν την πυξίδα οργανώνονται οι σύγχρονοι αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, στα μνημόνια, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.
Είναι η ώρα που η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να αξιοποιήσουν τα δικά τους όπλα για την ανάσχεση της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου. Η πάλη μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν δεν εγκλωβίζεται στα εναλλακτικά σενάρια της αστικής διαχείρισης, αλλά δυναμώνει το ταξικό λαϊκό κίνημα με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού.
Η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν, αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον! Το βαρύ της φορτίο βρίσκει δικαίωση στις καθημερινές μάχες της εργατικής τάξης και του λαού για το δικό τους δίκιο, για την εξάλειψη της μισθωτής σκλαβιάς, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου τη Δευτέρα 1η Μάη 2023 στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»