× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με φόρα από την Ισπανία

Νέο ανοδικό κύμα στις τιμές του ελαιολάδου σε Ελλάδα και Ισπανία

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/4/2023

Με φόρα από την Ισπανία

Τα πολύ καλά έξτρα παρθένα της Λακωνίας αυτή την εβδομάδα (24 – 30/4) πωλούνται πάνω από τα 5,5 ευρώ ανά κιλό και σε ορισμένες  περιπτώσεις πάνω από τα 5,60 ευρώ ανά κιλό, όπως συνέβη με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων – Πακίων. Σε άλλες περιπτώσεις καταγράφηκαν αγοραπωλησίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τιμές που κινούνται πάνω από τα 5,40 ευρώ ανά κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η ανοδική τάση των τιμών ήταν αναμενόμενη για την Ελληνική αγορά πριν από το Πάσχα όταν Ιταλοί και Ισπανοί τυποποιητές διαπίστωσαν πως οι διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση μέχρι το τέλος του  Σεπτεμβρίου. Ωστόσο καθυστέρησε να εμφανιστεί για λίγες εβδομάδες καθώς μεσολάβησαν στο Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα που μείωσαν τις εμπορικές πράξεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις εκτιμήσεις που θέλουν να μηδενίζονται τα παγκόσμια αποθέματα ελαιολάδου το Σεπτέμβριο, προστέθηκε η βεβαιότητα για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, την περίοδο 2023 – 2024. Αιτία είναι η παρατεταμένη ανομβρία, άνω των 100 ημερών, σε περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η Καστίγια - Λεόν, η Εξτρεμαδούρα και άλλες. Παρατεταμένη ανομβρία αντιμετωπίζουν επίσης η Πορτογαλία και η Νότια Ιταλία, κι αναμένεται και σε αυτές τις χώρες να υπάρξει αρνητική επίδραση στον όγκο παραγωγής ελαιολάδου την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.

 

Κατά την διάρκεια του Απριλίου ήρθαν στην δημοσιότητα νέα στοιχεία που αποτυπώνουν την πτώση των πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία. Εξέλιξη που αντισταθμίζει κατά ένα ποσοστό τα μειωμένα αποθέματα ελαιολάδου. Συγκεκριμένα η Εθνική Ένωση Τυποποιητών και Εξευγενισμού Βρώσιμων Ελαιολάδων της Ισπανίας (Anierac) ανακοίνωση μείωση των πωλήσεων έξτρα παρθένου ελαιολάδου κατά 9%, παρθένου ελαιολάδου κατά 0,53% και του απαλού ελαιολάδου (Suave) κατά 16,51%, του έντονου ελαιολάδου (Intenso) κατά 27,17% . Μεσοσταθμικά οι πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 13,56% σύμφωνα με τα στοιχεία της Anierac. Τέλος οι πωλήσεις πυρηνελαίου μειώθηκαν κατά 12,35%. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την περίοδο Οκτωβρίου – Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με την περίοδο Οκτωβρίου – Μαρτίου του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι ανοδικές τάσεις των τιμών στην Ισπανία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρατηρητήριο των τιμών αγροτικών προϊόντων της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας κατέγραψε μέση εβδομαδιαία τιμή χονδρικής για τον Ισπανικό βιομηχανικό άσσο στα 5,01 ευρώ ανά κιλό, για το παρθένο στα 5,13 ευρώ ανά κιλό και για το έξτρα παρθένο στα 5,41 ευρώ ανά κιλό. Οι παραπάνω τιμές αφορούν την εβδομάδα 17 ως 23 Απριλίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η τιμή του βιομηχανικού άσσου και του παρθένου ελαιολάδου  στην Ισπανία ξεπέρασε στα 5,00 ευρώ ανά κιλό.  Παράλληλα αυξομειώσεις εμφανίζονται στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 5,50 ευρώ ανά κιλό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.