× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτεταμένες καλλιεργητικές φροντίδες στους ελαιώνες της Λέσβου

Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου αλλάζει την εικόνα των ελαιοκτημάτων του νησιού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/4/2023

Εκτεταμένες καλλιεργητικές φροντίδες στους ελαιώνες της Λέσβου

Μια λαϊκή παροιμία λέει «το αγώι ξυπνάει το αγωγιάτη». Η παροιμία αυτή, την άνοιξη του 2023, βρίσκει την εφαρμογή της στην ελαιοκομία της Λέσβου και τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Η άνοδος των τιμών του ελαιολάδου, σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες έχει οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς να προχωρήσουν σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες στους ελαιώνες τους. Ένα ακόμη στοιχείο που ενθάρρυνε τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στις καλλιεργητικές φροντίδες ήταν οι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν την ελπίδα πως την επόμενη ελαιοκομική περίοδο θα υπάρξει σημαντική παραγωγή καρπού και ελαιολάδου στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, όσοι κινούνται στο επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νησιού, διαπιστώνουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες κλαδέματος και καθαρισμού από άγρια βλάστηση στα ελαιοκτήματα. Κλαδευτικά αλυσοπρίονα, κονταροπρίονα και κάθε άλλο κλαδευτικό εργαλείο βενζινοκίνητο ή χειροκίνητο χρησιμοποιείται για το κλάδεμα. Πέρα από την καλή τιμή του ελαιολάδου, ένας πρόσθετος λόγος για το κλάδεμα των λιόδεντρων της Λέσβου είναι οι καλές τιμές πώλησης των καυσόξυλων, κι η στροφή πολλών κατοίκων του νησιού σε αυτή την μορφή ενέργειας για την αντιμετώπιση των αναγκών θέρμανσης των κατοικιών τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες ελαιοκτημάτων που σπεύδουν να καθαρίσουν τα ελαιοκτήματα τους από την άγρια βλάστηση ώστε να μπορεί να γίνει συγκομιδή το φθινόπωρο. Λιγότερο συχνά βλέπει κανείς να γίνεται όργωμα στους ελαιώνες του νησιού με τρακτέρ ή σκαπτικά μηχανήματα. Η λίπανση ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι πιο καλά οργανωμένοι ελαιοπαραγωγοί, έχουν προχωρήσει, στα μέσα του Απριλίου σε προανθικούς ψεκασμούς, ώστε να βοηθήσουν την ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιοδέντρων τους.

 

Οι προαναφερόμενες καλλιεργητικές φροντίδες είναι συνηθισμένες για αυτή την περίοδο. Όμως η έκταση που έχουν λάβει την φετινή χρονιά είναι τέτοια που δείχνει πως μπαίνουν σε παραγωγική φάση ελαιώνες που είτε είχαν εγκαταλειφθεί, είτε υποκαλλιεργούνταν για πολλά χρόνια. Η τάση αυτή είχε εμφανιστεί με αρκετά έντονο τρόπο την άνοιξη του 2022. Όμως την φετινή άνοιξη η τάση αυτή πήρε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Έτσι, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για αξιόλογη αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου στο νησί, εφόσον οι καλές τιμές του ελαιολάδου διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Aνοιξε το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ