× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παράγοντας κάρβουνα για τον οβελία

Με μια οικογένεια καρβουνάδων στην Πλάτη Μιστεγνών

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 14/4/2023

Παράγοντας κάρβουνα για τον οβελία
ΦΩΤΟ ΑΠΕ/ΜΠΕ ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Ηλίας Τυρίκος είναι 24 χρόνων. Μεγάλωσε στο καμίνι δίπλα στον πατέρα του, στη μάνα του και στον άλλο του αδελφό να φτιάχνουν όλοι μαζί κάρβουνα. Κι ο πατέρας του ο κυρ Γιάννης, και αυτός, μεσήλικας πια, όλη του τη ζωή, κάρβουνα φτιάχνει. Εκεί.... Όλη η φαμίλια στην κοινοτική έκταση της Πλάτης στο χωριό τους τα Μυστεγνά.

Είναι μια από τις τελευταίες φαμίλιες καρβουνάδων της Λέσβου. Καρβουνάδες που δουλεύουν με τον ίδιο αρχαίο τρόπο, αναλλοίωτο στο διάβα των αιώνων. Στήσιμο της ξυλείας στην «καρβουνιάστρα», κάλυψη του σωρού με πευκοβελόνες και μετά με χώμα. Κι ύστερα η φωτιά. Η φωτιά που «ξέρει τη δουλειά της». Θα σβήσει μόνη της μόλις τα ξύλα θα έχουν γίνει κάρβουνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την παραγωγή των παραδοσιακών ξυλοκάρβουνων που ιδιαίτερα χρησιμοποιούνται στις μέρες μας, για το ψήσιμο του πασχαλιάτικου οβελία, χρησιμοποιούνται ξύλα από συγκεκριμένα είδη δέντρων. Κι αυτό γιατί δεν έχουν όλα τα ξύλα τη δυνατότητα να κάνουν καλό κάρβουνο. Κυρίως καλά κάρβουνα κάνουν τα ξύλα από δένδρα που ο κόσμος τους μεγαλώνει αργά. Στην Ελλάδα τέτοια δένδρα είναι η βελανιδιά, το πουρνάρι και φυσικά, η ελιά. Και στη Λέσβο στο νησί της ελιάς, κάρβουνα κυρίως φτιάχνονται από λιόξυλα.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια εκτός από τα φυσικά κάρβουνα, στην αγορά κυκλοφορούν και τα βιομηχανικά ξυλοκάρβουνα, οι λεγόμενες «μπρικέτες». Πρόκειται για υπολείμματα διάφορων ξύλων, πρεσαρισμένα και σταθεροποιημένα με την κυτταρίνη του ξύλου. Είναι τα κάρβουνα που «βρωμάν», λέει ο Ηλίας Τυρίκος που «υπερασπίζεται» τα προϊόν του σαν «καθαρό»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιες μέρες η ζήτηση του καλού κάρβουνου πληθαίνει. Η οικογένεια του Ηλία Τυρίκου παράγει περίπου 400 με 500 τσουβάλια κάρβουνα. Στο σύνολο τους διατίθεται στη ντόπια αγορά.

Συνολικά στη Λέσβο οι παραδοσιακοί καρβουνάδες είναι λιγότεροι από δέκα. Παλεύουν «μέσα στη μουτζούρα και στη φωτιά» για ένα μεροκάματο. Μα όπως λέει κι ο Ηλίας Τυρίκος «τα κάρβουνα δε φτάνουν για να ζήσεις. Προσθέτουν κάτι τις στο εισόδημα από άλλες αγροτικές κυρίως ασχολίες».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Η δυναμική συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος για την υποστήριξη γραφείου

Από την Εταιρεία Γαλακτοκομική Λέσβου ΑΒΕΕ με έδρα τα Χύδηρα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ραγδαία αύξηση των πλειστηριασμών στο Βόρειο Αιγαίο

Το «Ν» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα μια εικόνα που επιμελώς αποκρύπτεται. Δεκάδες οικογένειες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν χάσει σπίτια και άλλα ακίνητα από πλειστηριασμούς.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται αξιοποίηση για το Κληροδότημα Σημαντήρη από Κούσκο

Το σχέδιο αξιοποίησης του κληροδοτήματος από την Optimum Target, οι τεράστιες δυνατότητες της έκτασης και το καμπανάκι για τον κίνδυνο απώλειάς του αν παραμείνει ανενεργό
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κλέψε... την επιδότηση του παππού και μίλα για εξυγίανση

Νέα τακτική εγκαινιάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας. Έρχεται μεγάλη ανατροπή στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις ύψους 3 δις απαιτούνται για την ακτοπλοΐα

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, στην ομιλία του στο 3ο συνέδριο Reimagine Tourism υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λειτουργεί υπό το υψηλότερο επίπεδο ΦΠΑ στην Ευρώπη
ΕΛΛΑΔΑ

Δυσαρέσκεια Τσιάρα για Χατζηδάκη

Ενδοκυβερνητικές κόντρες με φόντο τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις αγροτικές κινητοποιήσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απογοητευτικά στοιχεία για τον τζίρο του λιανεμπορίου στο βόρειο Αιγαίο

Οι επιχειρήσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είδαν αξιόλογη αύξηση του κύκλου εργασιών τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται τα αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ως τις 5 Δεκεμβρίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Λέσβος μπορεί να γίνει τόπος βιωματικής μάθησης»

Σε εξέλιξη η τριήμερη δράση που αναδεικνύει το νησί ως προορισμό εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλο και λιγότερο το ελαιόλαδο που φτάνει στο πιάτο μας

Παρά την αύξηση των αγορών, η κατανάλωση μειώθηκε δείχνει έρευνα που έγινε στην Ισπανία