× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παράγοντας κάρβουνα για τον οβελία

Με μια οικογένεια καρβουνάδων στην Πλάτη Μιστεγνών

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 14/4/2023

Παράγοντας κάρβουνα για τον οβελία
ΦΩΤΟ ΑΠΕ/ΜΠΕ ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Ηλίας Τυρίκος είναι 24 χρόνων. Μεγάλωσε στο καμίνι δίπλα στον πατέρα του, στη μάνα του και στον άλλο του αδελφό να φτιάχνουν όλοι μαζί κάρβουνα. Κι ο πατέρας του ο κυρ Γιάννης, και αυτός, μεσήλικας πια, όλη του τη ζωή, κάρβουνα φτιάχνει. Εκεί.... Όλη η φαμίλια στην κοινοτική έκταση της Πλάτης στο χωριό τους τα Μυστεγνά.

Είναι μια από τις τελευταίες φαμίλιες καρβουνάδων της Λέσβου. Καρβουνάδες που δουλεύουν με τον ίδιο αρχαίο τρόπο, αναλλοίωτο στο διάβα των αιώνων. Στήσιμο της ξυλείας στην «καρβουνιάστρα», κάλυψη του σωρού με πευκοβελόνες και μετά με χώμα. Κι ύστερα η φωτιά. Η φωτιά που «ξέρει τη δουλειά της». Θα σβήσει μόνη της μόλις τα ξύλα θα έχουν γίνει κάρβουνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την παραγωγή των παραδοσιακών ξυλοκάρβουνων που ιδιαίτερα χρησιμοποιούνται στις μέρες μας, για το ψήσιμο του πασχαλιάτικου οβελία, χρησιμοποιούνται ξύλα από συγκεκριμένα είδη δέντρων. Κι αυτό γιατί δεν έχουν όλα τα ξύλα τη δυνατότητα να κάνουν καλό κάρβουνο. Κυρίως καλά κάρβουνα κάνουν τα ξύλα από δένδρα που ο κόσμος τους μεγαλώνει αργά. Στην Ελλάδα τέτοια δένδρα είναι η βελανιδιά, το πουρνάρι και φυσικά, η ελιά. Και στη Λέσβο στο νησί της ελιάς, κάρβουνα κυρίως φτιάχνονται από λιόξυλα.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια εκτός από τα φυσικά κάρβουνα, στην αγορά κυκλοφορούν και τα βιομηχανικά ξυλοκάρβουνα, οι λεγόμενες «μπρικέτες». Πρόκειται για υπολείμματα διάφορων ξύλων, πρεσαρισμένα και σταθεροποιημένα με την κυτταρίνη του ξύλου. Είναι τα κάρβουνα που «βρωμάν», λέει ο Ηλίας Τυρίκος που «υπερασπίζεται» τα προϊόν του σαν «καθαρό»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιες μέρες η ζήτηση του καλού κάρβουνου πληθαίνει. Η οικογένεια του Ηλία Τυρίκου παράγει περίπου 400 με 500 τσουβάλια κάρβουνα. Στο σύνολο τους διατίθεται στη ντόπια αγορά.

Συνολικά στη Λέσβο οι παραδοσιακοί καρβουνάδες είναι λιγότεροι από δέκα. Παλεύουν «μέσα στη μουτζούρα και στη φωτιά» για ένα μεροκάματο. Μα όπως λέει κι ο Ηλίας Τυρίκος «τα κάρβουνα δε φτάνουν για να ζήσεις. Προσθέτουν κάτι τις στο εισόδημα από άλλες αγροτικές κυρίως ασχολίες».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων φέρνει η απεργία

Δείτε πως διαμορφώνονται οι ώρες αναχώρησης και άφιξης στα πλοία με προορισμό την Λέσβο στις 14 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι υποσχέσεις αντικατέστησαν τις πληρωμές επιδοτήσεων

Με επικοινωνιακό μασάζ προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο έντονες αντιδράσεις των αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Διαρροές για πιθανή παραίτηση Τσιάρα

Έτοιμος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν επισπευσθούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που φοβάται πως θα χρεωθεί ο ίδιος όλο το πρόβλημα και θα «καεί» πολιτικά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λέσβος σε επιφυλακή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης προαναγγέλλει προληπτικούς ψεκασμούς στα λιμάνια και επικρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για καθυστερήσεις και αδράνεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στο Συνεταιρισμό Στύψης

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κυβερνητική σύσκεψη για την ευλογιά των προβάτων

Συσκέπτονται όσοι δεν σκέπτονται
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παράταση των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές

Το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Η γαλλική παραγωγή κρασιού του 2025 σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

Τα κρασοστάφυλα της φετινής χρονιάς είναι κατά 16% λιγότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς μειώνει τις τιμές σε πάνω από 140 φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά 13%

13% φθηνότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά λόγω απορρόφησης του ΦΠΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επαγγελματισμός και καλές τιμές κερδίζουν τους Τούρκους τουρίστες

Ο τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής μίλησε στο «Ν» για την τουριστική σεζόν του 2025 καταγράφοντας τα θετικά και τα αρνητικά σημεία της
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Με το ζόρι το λάδι της χρονιάς στη Λέσβο» ελπίδες από την κτηνοτροφία

Σε μια ουσιαστική συζήτηση αναλύεται η δύσκολη ελαιοκομική χρονιά, οι καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι νέες προοπτικές στον τομέα του γάλακτος και των τυροκομείων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ