× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ξηρασία ξαναχτυπά την Ισπανική ελαιοκομία

Σε υψηλές τιμές τα Ελληνικά ελαιόλαδα παρά την μειωμένη ζήτηση λόγω Καθολικού Πάσχα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/4/2023

Η ξηρασία ξαναχτυπά την Ισπανική ελαιοκομία

Στις 670.285 τόνους ανέρχονταν τα συνολικά αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία, στο τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Πληροφόρησης και Ελέγχου Τροφίμων της Ισπανίας. Τον Μάρτιο του 2023 οι συνολικές πωλήσεις ελαιολάδου της Ισπανίας ανήλθαν στους 76.146  τόνους. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, με πωλήσεις 67.500 τόνων ελαιολάδων τα Ισπανικά αποθέματα θα εξαντληθούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες πιθανότατα θα αποδειχθούν επαρκείς για να καλύψουν την ζήτηση ελαιολάδου τόσο στην Ισπανία όσο και στην παγκόσμια αγορά. Όμως η επόμενη ελαιοκομική περίοδος (2023/2024) θα ξεκινήσει με εξαιρετικά μειωμένα αποθέματα (σχεδόν μηδενικά).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί ιδιαίτερα των νότιων περιοχών της χώρας, σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν πως είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα της ξηρασίας είναι τόσο έντονο στην Ισπανία που το υπουργείο Γεωργίας της χώρας συγκάλεσε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ξηρασία για τις 19 Απριλίου. Προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την ανομβρία στις αγροτική παραγωγής της χώρας.

 

Η μειωμένη παραγωγή καρπού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην Ισπανία, την ναυαρχίδα της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου θα ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά του προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ειδικότερα, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές στην παραγωγή ελαιολάδου των άλλων ελαιοπαραγωγικών χωρών της μεσογείου, αναμένεται να μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου το χειμώνα 2023/2024, αυξημένες τιμές για τους παραγωγούς και παραπέρα μείωση της παγκόσμια κατανάλωσης ελαιολάδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πορεία των τιμών παραγωγού

 

Στην Ελλάδα τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου είναι ελάχιστα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών έχει πουλήσει το ελαιόλαδο που είχε παράγει. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κρατούν κάποια αποθέματα απούλητα ελπίζοντας να πετύχουν καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Συνεπώς οποιαδήποτε αύξηση των τιμών που θα έλθει τους επόμενους μήνες ελάχιστα θα ωφελήσει τους παραγωγούς. Κερδισμένοι θα είναι έμποροι και ελαιομεσίτες, που έχουν αξιόλογες ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες τους.  

 

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδα καταγράφηκαν στον Ελλαδικό χώρο πωλήσεις ελαιολάδου από 5,20 ως και 5,45 ευρώ ανά κιλό. Παρότι ήταν μια περίοδος «νεκρή» για την αγορά του ελαιολάδου, λόγω του Καθολικού Πάσχα. Βέβαια οι παραναφερόμενες τιμές αφορούσαν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα από την Λακωνία και την Κρήτη.

 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί, θα έχουν την δυνατότητα, για δεύτερη χρονιά, να πουλήσουν τα ελαιόλαδα που θα παραχθούν, όλων των ποιοτικών κατηγοριών, σε ικανοποιητικές τιμές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά