× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αριστα» έργα ημετέρων, με μια τυρόπιτα και με ειρωνείες

Η ντροπή της διαδικασίας επιλογής Διευθυντών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λέσβο και η ηχηρή σιωπή της αρμόδιας Διεύθυνσης (που δηλώνει «αναρμόδια») και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 10/4/2023

«Αριστα» έργα ημετέρων, με μια τυρόπιτα και με ειρωνείες

Η συνέντευξη κρινόμενου για θέση Διευθυντή σε σχολείο εκπαιδευτικού είναι προγραμματισμένη για τις 8,30 το πρωί. Ακολουθούν ανά 15 λεπτά άλλες συνεντεύξεις. Από την αρχή οι πάντες είναι στη θέση τους κρίνοντες και κρινόμενοι. Οι πάντες πλην του αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Αξιολόγησης Διευθυντών κ. Αποστόλου Βαρελτζή, ο οποίος αντικαθιστά το μονίμως απουσιάζον τακτικό μέλος.

Στις 9,30 το πρωί ο και αιρετός της ΔΑΚΕ μεγαλοπαράγοντας και ενώ κρίνοντες και κρινόμενοι αναμένουν την άφιξη του για να ξεκινήσουν, εμφανίζεται με μια τυρόπιτα στο χέρι. Στις διαμαρτυρίες όσων περίμεναν και όσων θα περίμεναν στη συνέχεια απαντά «Περιμένετε λίγο ακόμα, να φάω την τυρόπιτα».  

Αυτά και άλλα πολλά τραγελαφικά και απαράδεκτα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που «νομιμοποίησε» τα όσα είχαν προαποφασίσει με το επίχρισμα της επιλογής των «αρίστων», το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ  εκπαιδευτικών. Και φυσικά ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και «γενικός δερβέναγας» της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Στο σχετικό ρεπορτάζ του «Ν» το περασμένο Σαββάτο το οποίο είχε τεράστια αναγνωσιμότητα και αναπαρήχθη από πολλές δεκάδες ηλεκτρονικά ΜΜΕ όλης της χώρας, εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διαδικασία χαρακτήρισαν «φαρσοκωμωδία» τη διαδικασία επιλογής. Κι ακόμα «πιο μαύρη ίσως σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης στη Λέσβο». Αλλά και κατάντια μιας υπηρεσίας που θα έπρεπε να διακρίνεται για τη διαφάνεια και την έσωθεν και έξωθεν καλή μαρτυρία.

Από το περασμένο Σαββάτο άνοιξαν πολλά στόματα. Και όχι μόνο για την τυρόπιτα, τις ειρωνείες και τις προσβολες προς όσους συμμετείχαν στη διαδικασία. Άνθρωποι από το χώρο της εκπαίδευσης από όλους τους πολιτικούς χώρους που προσβλήθηκαν από τις διαδικασίες, που εξευτελίστηκαν προσωπικά και επιστημονικά, διαμαρτύρονται και προπάντων ΜΙΛΑΝΕ!

Μια σειρά από τέτοιες καταγγελίες για την διαδικασία επιλογής συνοψίζονται στα παρακάτω:

  1. Συγκροτήθηκε το  Τοπικό Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, με τρία μέλη που είχαν συγγένεια Α’ Βαθμού με υποψηφίους Διευθυντές. Αντικαταστάθηκαν αφού είχαν αποκτήσει πρόσβαση στους φακέλους των υποψηφίων.  
  2. Στο τοπικό συμβούλιο επιλογής συμμετέχει αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ), ενώ σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η συμμετοχή αιρετών! Μέχρι τώρα δεν έχει παραιτηθεί από κανένα συμβούλιο.
  3. Στον  προσωρινό πίνακα μοριοδότησης των υποψηφίων,  υπήρξε «σφαγή» σε υπηρεσιακά και επιστημονικά κριτήρια δεκάδων υποψηφίων. Απορριφθήκαν μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, ερευνητικό και συγγραφικό έργο κ.α. Σε σύνολο 89 υποψηφίων κατατέθηκαν 76 ενστάσεις! Ο αριθμός των ενστάσεων απέδειξε πόσο διάτρητη ήταν η διαδικασία.
  4. Από τις 76 ενστάσεις ικανοποιήθηκαν ελάχιστες, ενώ δεν υπήρξε καμία γραπτή αιτιολόγηση της απόρριψης των ενστάσεων! Δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε συμπληρωματικά – διευκρινιστικά  έγγραφα που κατέθεσαν υποψήφιοι για προσμέτρηση προσόντων, αν και ήταν η ενέργεια τους σύμφωνη με σαφή οδηγία του υπουργείου.
  5. Δικαιολογητικά που έγιναν δεκτά σε όλη των Ελλάδα από τα αντίστοιχα συμβούλια επιλογής, εδώ απορρίφθηκαν.
  6. Υποψήφιοι που είχαν συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων όπου προβλέπεται ακριβώς ο ίδιος τρόπος μοριοδότησης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, μοριοδοτήθηκαν με πολύ λιγότερα μόρια!
  7. Η Επιτροπή της Λέσβου, ήταν η μοναδική Επιτροπή στην Ελλάδα που χρειάστηκε να κάνει τρεις φορές ανάρτηση τον αναμορφωμένο πίνακα με τη μοριοδότηση των υποψηφίων! Με την 2η ανακοινοποίηση να γίνεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Και στους τρεις πίνακες που κοινοποιήθηκαν υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές στη μοριοδότηση που επηρεάζουν την σειρά κατάταξης των υποψηφίων.  Για ποιο λόγο χρειάστηκε η επιτροπή να αλλάξει τον τελικό πίνακα δύο φορές την ημέρα της κοινοποίησης του;
  8. Στον πρώτο πίνακα δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ οι λόγοι απόρριψης των σχετικών  δικαιολογητικών και οι υποψήφιοι δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν την ένσταση. Μόνο σε συγκεκριμένους υποψήφιους δόθηκαν από μέλη της επιτροπής κατευθύνσεις και οδηγίες για το πως να υποβληθεί η ένσταση

Η σφαγή των συνεντεύξεων

Η συνεντεύξεις αποτελούν μνημείο προχειρότητας και προσβολής της αξιοπρέπειας και του επαγγελματισμού των υποψηφίων

Σε άλλους έκαναν μία ερώτηση και σε άλλους 15. Άλλους τους κρατούσαν πέντε λεπτά και άλλους μια ώρα. Σε άλλους έλεγαν «ευχαριστούμε είσαστε γνωστός για το έργο σας» και άλλους τους απείλησαν με μήνυση γιατί έγραψαν στην ένσταση «επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Ο αιρετός της ΔΑΚΕ  Απόστολος Βαρελτζής ρωτούσε πιεστικά και μονότονα «Τι θα κάνετε με τον εκπαιδευτικό που δεν δέχεται την αξιολόγηση;»

Τα μέλη της Επιτροπής επιτέθηκαν ομαδικά  σε κρινόμενο που διαμαρτυρήθηκε  για τη μοριοδότηση αφού ζήτησαν  από τη γραμματέα να κλείσει το μικρόφωνο με το οποίο μαγνητοφωνούσαν τη συνέντευξη, αναγκάζοντας ένα μέλος της επιτροπής να φωνάξει «σταματήστε, είναι ντροπή αυτό που κάνετε».

Ποιος είναι αρμόδιος για όλες τις παραπάνω ασχημίες.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νίπτει τα χείρας του και δηλώνει αναρμόδιος; Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης έχει να πει κάτι για όλα τα παραπάνω;

Ποιος διοικεί αυτόν τον τόπο;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

19 θάνατοι από τον ιό του δυτικού Νείλου

Συνολικά 143 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην χώρα από τον ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ

Ιστορίες ανθρώπινης προσφοράς, από το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

Τρεις εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας την Παρασκευή βοήθησαν στη διάσωση τραυματισμένου μετανάστη που είχε εγκλωβιστεί στα βράχια στο ακρωτήριο του Αγίου Φωκά την περασμένη Παρασκευη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Πάνω από 5.000 οι φιλοξενούμενοι στον Καρά‑ Τεπέ

90 αφίξεις την Τρίτη στη Λέσβο και 68 μεταφορές προς την ενδοχώρα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δύο τροχαία και μία κλοπή σε μια μέρα

Τέσσερις συλλήψεις στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για τα θύματα γερμανικής κατοχής

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στα Τσαμάκια
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η επόμενη γενιά... στην ορεινή ποδηλασία

«Take a Kid Mountain Biking Day» από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέα επενδυτική πρόταση από Κούσκο, για τον «Κήπο της Παναγίας» στην Αγιάσο

Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας θα συνάψει μνηνόνιο συνεργασίας με τη Μητρόπολη για την αξιοποίηση του γνωστού ακινήτου με ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Δείτε αναλυτικά το πλάνο ανάπτυξης της περιοχής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνάντηση των Αστυνομικών της Λέσβου με τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη

Στην συνάντηση οι Αστυνομικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιβάρυνση του προσωπικού από την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μεταναστευτικό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου από την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Λέσβου

Πραγρατοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της 5ης εβδομάδας Αστυνομικού Αθλητισμού στο γήπεδο «Παναγιώτης Σαλταμάρας»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Στο μέλος της Διοίκησης Νίκο Τσαγκαρέλλη για το θάνατο της μητέρας του Κωνσταντίνας Τσαγκαρέλλη και σύζυγο του Θωμά Τσαγκαρέλλη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

40 πρόσφυγες και μετανάστες διέσωσε το Λιμενικό

Μεταφέρθηκαν σε χώρο καραντίνας του καταυλισμού του Καρά Τεπέ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

15 παραβάσεις συν μία για μουσική σε κατάστημα

Αστυνομικοί προληπτικοί και κατασταλτικοί έλεγχοι στο βόρειο Αιγαίο το Σαββατοκύριακο