Σε Ισπανία και Ιταλία ταξιδεύουν τα Ελληνικά αρνιά
Από 6 ,00 ως 6,50 η τιμή κτηνοτρόφου στη Λέσβο στα τέλη Μαρτίου. Ελπίζουν σε αύξηση της τιμής στα 7,00 ευρώ όσοι κτηνοτρόφοι δεν πούλησαν. Δείτε τις τιμές χονδρικές σε Ελλάδα και Ισπανία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/4/2023

Σε λάτιν ρυθμούς κινείται η Ελληνική αγορά αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος αυτές τις μέρες. Τόσο οι έμποροι κρέατος όσο και οι κτηνοτρόφοι συμφωνούν στην εκτίμηση πως οι εξαγωγές αρνιών και κατσικιών που γίνονται αυτές τις μέρες προς την Ιταλία και την Ισπανία δίνουν την δυνατότητα τα σφάγια της πασχαλινής περιόδου να πουληθούν σε καλές τιμές. Η ζήτηση από τις χώρες αυτές είναι μεγάλη δεδομένου ότι το Καθολικό Πάσχα είναι στις 9 Απριλίου. Την ίδια ώρα οι Έλληνες καταναλωτές μειώνουν όλο και περισσότερο τις αγορές αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος καθώς οι τιμές τους είναι απαγορευτικές για το εισόδημα τους.
Τα διαθέσιμα σφάγια στην Ελληνική αγορά θα είναι μειωμένα τις μέρες του Πάσχα. Αιτία είναι οι εξαγωγές προς την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και ο μειωμένος αριθμός αρνιών και κατσικιών που είναι διαθέσιμα προς πώληση. Οι κτηνοτρόφοι πούλησαν την φετινή χρονιά όσο γρηγορότερα μπορούσαν τα αρνιά και τα κατσίκια τους για να πάρουν όσο μπορούσαν περισσότερο γάλα από τα κοπάδια τους.
Οι τιμές του κρέατος
Οι χονδρικές τιμές αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος στην Αθήνα την Παρασκευή 31 Μαρτίου κυμαίνονταν από τα 8,00 ευρώ (κατώτερη) ως τα 9,30 ευρώ (ανώτερη) , ενώ η επικρατούσα τιμή ήταν 9,00 ευρώ ανά κιλό.
Σε δήλωση του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, στις 29 Μαρτίου υποστήριξε πως η τιμή παραγωγού για τα αρνιά και τα κατσίκια διαμορφώνεται από 7,5 ως 8,5 ευρώ ανά κιλό. Και πρόσθεσε πως αυτές οι τιμές είναι αυξημένες κατά 1,00 ως 1, 5 ευρώ ανά κιλό σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία από την Κεντρική Αγορά της Αθήνας δεν επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός. Διότι αν από τις χονδρικές τιμές αφαιρεθεί ο ΦΠΑ, το κόστος σφαγής, το κόστος μεταφοράς, το κόστος συντήρησης και το εύλογο χονδρεμπορικό κέρδος η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 6,00 ανά κιλό.
Κτηνοτρόφοι της Λέσβου που μίλησαν στο «Ν» τόνισαν πως τις προηγούμενες ημέρες η καθαρή τιμή παραγωγού (χωρίς φόρους και κρατήσεις) κυμαίνονταν μεταξύ των 6,00 και 6,50 ευρώ ανά κιλό αρνίσιου κρέατος. Όσοι δεν πούλησαν μέχρι την τελευταία ημέρα του Μαρτίου ελπίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί η τιμή παραγωγού και θα φθάσει στα 7,00 ευρώ.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στην Λέσβο πουλήθηκε μια ποσότητα αρνιών προς 3,30 ευρώ ανά κιλό (ζωντανά). Κάτι που σημαίνει πως η τιμή παραγωγού για τα σφάγια διαμορφώθηκε στα 6,60 ευρώ ανά κιλό. Επίσης αναφέρουν πως αρνιά και κατσίκια από την Λήμνο πουλήθηκαν ζωντανά προς 4,00 ευρώ ανά κιλό.
Οι χονδρικές τιμές στην Ισπανία
Στις 29 Μαρτίου οι τιμές χονδρικής για ζωντανά αρνιά στην Ισπανία είχαν διαμορφωθεί ως εξής:
Βάρος από 9,1 ως 11 κιλά 4,80 ευρώ ανά κιλό.
Βάρος από 11,1 ως 15 κιλά 4,30 ευρώ ανά κιλό.
Βάρος από 15,1 ως 19 κιλά 3,84 ευρώ ανά κιλό.
Βάρος από 19,1 ως 23 κιλά 3,78 ευρώ ανά κιλό.
Βάρος από 23,1 ως 25,4 κιλά 3,78 ευρώ ανά κιλό.
Οι τιμές προέρχονται από την αγορά της Talavera de la Reina και έχουν δημοσιευθεί από την EFEAGRO