× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πέθανε ο Ξενοφών Μαυραγάνης

Έφυγε από τη ζωή, ο «Ξενάκης», δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνιστής της ανανεωτικής αριστεράς

Δημοσίευση 31/3/2023

Πέθανε ο Ξενοφών Μαυραγάνης
' χρόνος ανάγνωσης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δικηγόρος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνιστής της ανανεωτικής αριστεράς Ξενοφών Μαυραγάνης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό με σημαντικά προβλήματα υγείας.

Ο Ξενοφών Μαυραγάνης γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1940 και σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάσθηκε ως δικηγόρος και δημοσιογράφος (Μακεδονία-Θεσσαλονίκη-Η Αυγή-Η Καθημερινή- Απογευματινή). Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ, στη συνέχεια του ΚΚΕ εσωτερικού και τέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδέες του για τις οποίες ουδέποτε διαπραγματεύτηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενεγράφη ως μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ΕΣΗΕΜ-Θ τον Φεβρουάριο του 1971 και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη νεότερη διαδρομή της Ένωσης, τόσο από τη θέση του ως νομικού συμβούλου, που διατήρησε για πολλά χρόνια, όσο και με τη συμμετοχή του σε όργανα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στα οποία πανθομολογούμενα κόμιζε τη συσσωρευμένη γνώση του, την ευθυκρισία του και το κύρος του. Εξέδωσε σειρά διηγημάτων με τελευταία τη συλλογή της αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με τίτλο «Πάντα ξένοι». Διηγήματα και ποιήματά του δημοσίευσε στις ετήσιες εκδόσεις του «Λεσβιακού Ημερολογίου», όσο και στα περιοδικά "Ένεκεν", "Φρέαρ" και "Φράκταλ".

Είχε συμμετοχή στην ετήσια έκδοση "Λέσβος 1912-2012, εκατό χρόνια ελευθερίας" (Μυτιλήνη 2012, έκδοση Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως Πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» συνέβαλε στην πλήρη επισλκευή του χώρου και στην αναγέννηση της.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου με το ψηφοδέλτιο «Με πυξίδα τον Πολίτη» και την Εριφύλη Χιωτέλλη. 

Αρθρογράφος και στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο αείμνηστος Ξ. Μαυραγανης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο παλιό στούντιο του «Ν», στις 22 Ιουλίου 2020 στην Ανθή Παζιάνου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης