× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν μπορεί να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα λόγω λάθους στην ορθογραφία...»

Τρίτη προσπάθεια από τους «Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας» για σωστές πινακίδες ονοματοδοσίας στη μνήμη των εκτελεσμένων στα Τσαμάκια

Δημοσίευση 23/3/2023

«Δεν μπορεί να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα λόγω λάθους στην ορθογραφία...»

Δύο φορές μέχρι σήμερα, στάλθηκε στην δημοτική αρχή, υπόμνημα του συγγραφέα Γιώργου Γαλέτσα, για τις επιβαλλόμενες συμπληρώσεις και διορθώσεις, των ονομάτων των 42 εκτελεσμένων συμπατριωτών, σε οδούς της Μυτιλήνης. Στις 20-12-2018 με αριθμό πρωτοκόλλου 58887   και στις 9-5-2022 με αριθμό πρωτοκόλλου 14261.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανένας όμως δεν ασχολήθηκε και οι πινακίδες με τα ονόματα των εκτελεσμένων, όσες έχουν μπει, έχουν άλλες λάθη και άλλες έχουν εξαφανιστεί.

Με επιστολή τους οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας», στο Δήμαρχο Μυτιλήνης, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου επανέρχονται με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 23 Μαρτίου που το 1942 έγινε η πρώτη ομαδική εκτέλεση τεσσάρων συμπατριωτών από τους ναζί κατακτητές στα Τσαμάκια, και σημειώνουν ότι «δυστυχώς καμιά διαδικασία δεν έγινε μέχρι τώρα».

Όπως στην επιστολή τονίζεται: «Το 1994 με προτάσεις  της επιτροπής ονοματοθεσίας οδών, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης τα ονοματεπώνυμα των 33 Πατριωτών, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στα Τσαμάκια και αναγράφονταν στην τότε αναθηματική στήλη, να δοθούν σε νέους δρόμους των οικισμών Βαρειάς, Ακρωτηριού, Νεάπολης, Πληγονιού κ.λ.π. (προάστια που τότε επεκτεινόταν) και πράγματι τούτο έγινε με τις απαιτούμενες αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιβαλλόμενες ενέργειες που καθυστερούν χρόνια, παρά τις προτάσεις μας, είναι οι παρακάτω:

- Να δοθούν σε δρόμους των ίδιων περιοχών και τα υπόλοιπα εννέα ονοματεπώνυμα, που τότε δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αναθηματική πλάκα, αλλά προέκυψαν από νεώτερη ιστορική έρευνα.

- Να τοποθετηθούν νέες πινακίδες οδοσήμανσης,  με το σωστό ονοματεπώνυμο, στα πέντε λανθασμένα  ονοματεπώνυμα. Τα όποια προβλήματα προκύψουν στους κατοίκους των μικρών αυτών πέντε  δρόμων, μπορούν να αντιμετωπίζονται με σχετικές βεβαιώσεις  του Δήμου. Θεωρούμε αδιανόητο να τιμούμε ανύπαρκτα πρόσωπα, επειδή  τα ονόματά τους είχαν γραφεί αλλοιωμένα με πένα και μελάνι, στις ληξιαρχικές πράξεις του κατοχικού Δήμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Επειδή πολλά ακίνητα, στο ξεκίνημα  ή στις διασταυρώσεις των δρόμων αυτών ήταν αδόμητα, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί χαμηλά ή πάνω σε φράχτες ή έχουν χαθεί, θα πρέπει μετά από έλεγχο τόσο στις παλιές όσο και οι νέες πινακίδες,  όπου αυτό απαιτείται, να τοποθετηθούν σε μεταλλικό ιστό και να αναφέρουν μετά το όνομα «Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς».

Οι «Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, δηλώνουν ότι είναι στη  διάθεσή  των αρμοδίων για  οποιαδήποτε ενημέρωση, όπως και για την υπόδειξη των παραπάνω δρόμων.

Και καταλήγουν παραθέτοντας τη νομοθεσία και νομολογία για την δεοντολογία ονοματοδοσίας και μετονομασίας οδών, σημειώνοντας πως ελπίζουν «η πρότασή μας αυτή, να μην έχει την ίδια τύχη με τις προηγούμενες προτάσεις μας, για την αποκατάσταση του χώρου στο Μνημείο των 42 Εκτελεσμένων στα Τσαμάκια, που κρύφτηκε με στύλους και ντουλάπες της ΔΕΗ και με κάδους απορριμμάτων, κακώς δε αποτελεί πευκόφυτη αλάνα στάθμευσης μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια