× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πικρή γεύση για τους μεριδιούχους της Συνεταιριστικής

Μείωση ποινών για όλους κατηγορουμένους της υπόθεσης Μπεμπεδέλλη, αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 4/3/2023

Πικρή γεύση για τους μεριδιούχους της Συνεταιριστικής

Η κορυφαία από τις σκανδαλώδεις χορηγήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου, κλείνει με μικρές ποινές για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου (της περιόδου 2004  - 2005), από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για την γνωστή από το 2005 ως υπόθεση Μπεμπεδέλλη, από το όνομα του ανθρώπου που έδινε ακάλυπτες επιταγές στην Τράπεζα και εκείνη τις πλήρωνε από τα διαθέσιμα της. Μειώσεις ποινών πέτυχαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του διευθυντή και του «δανειολήπτη».  Αυτοί που σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένοι είναι οι μεριδιούχοι της Τράπεζας που θα ήθελαν αυστηρότερες ποινές για όσους τα δικαστήρια έκριναν ότι ενόχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Δύο μέλη του Δ.Σ. καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση, ένα μέλος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και άλλα δύο μέλη καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση. Ένα από τα δύο μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζα που καταδικάσθηκε σε 12 μήνες φυλάκισης σύμφωνα με την πρόταση της Εισαγγελέως θα έπρεπε να αθωωθεί. Οι διαφοροποιήσεις των ποινών δείχνουν την διαφοροποίηση στο επίπεδο ευθύνης που είχαν στην λήψη των αποφάσεων που είχαν τα μέλη του Δ.Σ. κατά την εκτίμηση των δικαστών.  Για όλα τα μέλη του Δ.Σ. ισχύει τριετής αναστολή των ποινών.  

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ποινές φυλάκισης βγαίνει από την δίκη σε δεύτερο βαθμό ο διευθυντής της περιόδου 2004 - 2005. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 5 ετών. Συγκεκριμένα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών και σε αυτή την ποινή δόθηκε αναστολή. Αρχικά η Εισαγγελέας είχε ζητήσει για να δοθεί αναστολή ο διευθυντής να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ. Όμως μετά από παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης Στρατή Ηλιογραμμένου το δικαστήριο έκανε δεκτό ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει αυτό το ποσό.

 

Μεγάλη μάχη δόθηκε για την ποινική μεταχείριση του ανθρώπου που πήρε τα 3 εκατ. ευρώ από την Συνεταιριστική Τράπεζα, με την μορφή της πληρωμής ακάλυπτων επιταγών του από τα διαθέσιμα της Τράπεζας. Η Εισαγγελέας της έδρας ζητούσε αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τον κ. Μπεμπεδέλλη. Στην αντίπερα όχθη ο συνήγορος υπεράσπισης Ευάγγελος Καντιανής, όπως ήταν φυσικό, επιδίωκε ευνοϊκότερη μεταχείριση για τον πελάτη του. Η ποινή  από κάθειρξη 5 ετών μετατράπηκε σε  φυλάκισης 4 ετών. Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μην αναστείλει την εκτέλεση της ποινής. Όμως δέχθηκε την μετατροπή της σε χρηματική αποζημίωση της Τράπεζας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να καταβάλει 5 ευρώ για κάθε ημέρα φυλάκισης με προσαύξηση κατά 110%. Το συνολικό ποσό θα πρέπει καταβληθεί σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο και να ζητήσουν αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.  Επίσης το δικαστήριο διέταξε την επιστροφή των εγγυήσεων που είχαν καταβάλει οι κατηγορούμενοι για να μην προφυλακιστούν.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μακροχρόνιας διάρκειας της δίκης. Επίσης κατά περίπτωση αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά προτέρου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης. Για να πετύχουν την μείωση των ποινών των κατηγορουμένων οι συνήγοροι υπεράσπισης σε πάρα πολλές περιπτώσεις επικαλέστηκαν τις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα.

 

Δηλώσεις συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Μπεμπεδέλλη, ο ποινικολόγος Ευάγγελος Φ. Καντιάνης, σε δήλωση του στο «Ν» σημειώνει: «Σήμερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου και μετά από πολύωρες, συνεχείς και εξαντλητικές συνεδριάσεις, ολοκλήρωσε την εκδίκαση της «πολύκροτης» υπόθεσης των δανειοδοτήσεων του εντολέως μου. Το Δικαστήριο μετέτρεψε, την ποινή καθείρξεως των 5 ετών σε ποινή φυλακίσεως 4 ετών, κρίνοντας τον ένοχο ως ηθικό αυτουργό στην απιστία που τέλεσε ο διευθυντής της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου» για δανειοδοτήσεις που έλαβε, ύψους 3.077.000 ευρώ. Αναγνώρισε δε, ως ώφειλε, στο πρόσωπό του, τις ελαφρυντικές περιστάσεις του προτέρου συννόμου βίου, της μη εύλογης διάρκειας της ποινικής διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα, εφάρμοσε τη διάταξη του άρθρου 49 παρ.1α ΠΚ επιβάλλοντας του μειωμένη ποινή. Την ανωτέρω ποινή μετέτρεψε προς 5 ευρώ ημερησίως, καθορίζοντας προθεσμία πληρωμής αυτής  το διάστημα των  2 ετών.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο είχε ήδη απαλλάξει τη σύζυγο του εντολέως μου για το ίδιο αδίκημα. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί, σεβόμενος απόλυτα την απόφαση του Δικαστηρίου, την αταλάντευτη θέση του δανειολήπτη, ότι οι δανειοδοτήσεις που έλαβε, δεν απετέλεσαν αντικείμενοπαράνομων διεργασιών μεταξύ αυτού και οιουδήποτε μέλους του ΔΣ της τραπέζης, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντού αυτής».

 

Ο ποινικολόγος Ευάγγελος Φ. Καντιάνης συνήγορος

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Μανώλης Χατζηχαλκιάς αρκέστηκε στο να δηλώσει: «Βγήκε σήμερα η απόφαση. Η δικαιοσύνη μίλησε. Εμείς προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε όσο μπορούσαμε τα συμφέροντα της Τράπεζας». Επίσης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί των ποινών.

 

Οι μεριδιούχοι

 

Από αυτά που ακούστηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο δικαστήριο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως μέχρι σήμερα η Τράπεζα  δεν εισέπραξε παρά μόνο κάποια μικροποσά από την συνολική οφειλή του κ. Μπεμπεδέλλη. Γεγονός που δημιουργεί νέα ερωτηματικά για το πως εξελίσσεται η διαδικασία εκκαθάρισης της Τράπεζας.  Αυτή η κατάσταση εμπεδώνει το αίσθημα της αδικίας σε βάρος τους από την πλευρά των μεριδιούχων.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ