× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος έφερε τον Μπεμπεδέλλη στην Συνεταιριστική Λέσβου ‑ Λήμνου;

Η Εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου μίλησε για «ομερτά» των κατηγορουμένων αφού κανείς δεν λέει ποιός έφερε τον Μπεμπεδέλλη στην τράπεζα

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/3/2023

Ποιος έφερε τον Μπεμπεδέλλη στην Συνεταιριστική Λέσβου ‑ Λήμνου;
' χρόνος ανάγνωσης

Λίγο πριν τις 4.00 το απόγευμα, της Πέμπτης 2 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η προτελευταία συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου  Λήμνου. Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων με εξαίρεση ενός μέλους του Δ.Σ. της Τράπεζας της περιόδου 2004 – 2005. Το συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ. προτάθηκε να κριθεί αθώο καθώς δεν είχε καταλάβει τι γίνονταν στην Τράπεζα και η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ήταν περιστασιακή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την αγόρευση της η Εισαγγελέας της έδρας μίλησε για «ομερτά» μεταξύ των κατηγορουμένων προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ποιος είχε φέρει στην Τράπεζα τον κ. Μπεμπεδέλλη και γιατί αυτή ήταν τόσο «απλόχερι» μαζί του. Γιατί δηλαδή πλήρωνε τις ακάλυπτες επιταγές του. Αλλά και γιατί αργότερα, η Συνεταιριστική, προχώρησε σε συμβάσεις δανεισμού του για να καλύψει το άνοιγμα που είχε δημιουργηθεί από την πληρωμή των ακάλυπτων επιταγών του. Από τα όσα ανέφερε η Εισαγγελέας μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως η συγκεκριμένη περίπτωση σκανδαλώδους χρηματοδότησης δεν ήταν αποτέλεσμα λαθών η έλλειψης γνώσης των κατηγορουμένων αλλά μια ενέργεια που είχε δόλο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αντίπερα όχθη οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να αποδομήσουν την Εισαγγελική πρόταση, δίνοντας έμφαση πως για κανέναν από τους κατηγορουμένους δεν έχει αποδειχθεί πως  έχει λάβει χρήματα ή άλλα οφέλη που να συνδέονται με τις χορηγήσεις στον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Μπεμπεδέλλη. Κατά συνέπεια για τους συνηγόρους υπεράσπισης δεν υπήρχε δόλος στις ενέργειες τους. Δικαιολόγησαν δε τα υψηλά ποσά των χρηματοδοτήσεων με το επιχείρημα πως προσπαθούσαν να φέρουν πελάτες στην Τράπεζα και να δώσουν χορηγήσεις για να αυξήσουν τα κέρδη της Συνεταιριστικής.

 

Ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο έδωσαν έμφαση οι συνήγοροι υπεράσπισης ήταν αν υπέστη ζημία η Συνεταιριστική ή όχι. Συγκεκριμένα υποστήριξαν πως από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της Τράπεζας δεν μπορεί να γίνει λόγος για ζημία. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης επικαλέστηκαν δικαστικές αποφάσεις άλλων δικαστηρίων που αθώωσαν κατηγορουμένους σε ομοειδείς υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν πως για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες και το 2004 υπήρχε επαρκές νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας. Καθώς υπήρχε το καταστατικό της Τράπεζας, που προέβλεπε συγκεκριμένους ρόλους τόσο για τον διευθυντή όσο και για το διοικητικό συμβούλιο. Κατά την άποψη τους υπεύθυνοι για ότι έγινε στην Τράπεζα είναι όλοι οι κατηγορούμενοι. Το πρόβλημα, δημιουργήθηκε, από την στιγμή που η Συνεταιριστική αντί να δίνει μικροδάνεια σε ένα μεγάλο αριθμό μελών αποφάσισε να δίνει μεγάλα δάνεια σε επιχειρήσεις. Χωρίς να διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους που θα της επέτρεπαν να ελέγχει την πορεία των δανείων αυτών.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κατηγορώ της Εισαγγελέως

 

Η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της μίλησε για ελλιπείς εισηγήσεις για τα δάνεια που δόθηκαν στον κ. Μπεμπεδέλλη. Κατά την άποψη της τα μέλη του Δ.Σ. γνώριζαν ότι πληρώνονταν οι επιταγές πελατών από τα διαθέσιμα της Τράπεζας από το Μάιο του 2004. Η άποψη αυτή στηρίζεται πρακτικό του Δ.Σ. της Τράπεζας.

 

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης της η Εισαγγελέας αναφερόμενη στο τρόπο που λειτούργησε το Δ.Σ. τόνισε: «Στην ουσία χάρισαν χρήματα στον κ. Μπεμπεδέλλη».  Κι ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπήρχαν σφραγισμένες επιταγές πελατών του κ. Μπεμπεδέλλη που είχαν δοθεί στην Συνεταιριστική. Η  Συνεταιριστική έδωσε εντολή σε δικηγόρο να στραφεί κατά των εκδοτών των επιταγών αλλά όχι κατά όσων είχαν οπισθογραφήσει τις επιταγές. Με την κίνηση αυτή προστάτεψε τον κ. Μπεμπεδέλλη με τρόπο προκλητικό.

 

Σχετικά με την λειτουργία της Συνεταιριστικής η Εισαγγελέας είπε: «υπήρχε πραγματικό χάος στην Τράπεζα», «Ο διευθυντής έκανε μόνος του τους φακέλους των δανείων με πλήρη προχειρότητα». Επίσης ανέφερε πως «πρώτα καταρτίζονταν και υπογράφονταν οι συμβάσεις και μετέπειτα λαμβάνονταν οι αποφάσεις του Δ.Σ.». Ωστόσο, είπε η Εισαγγελέας, «ήταν το Δ.Σ. που λάμβανε τις αποφάσεις» και σε άλλο σημείο σημείωσε: «όλοι ξέρανε τι γινόταν. Ας μην ρίχνουν όλες τις ευθύνες στον Διευθυντή»

 

Αναφερόμενη στον κ. Μπεμπεδέλλη η Εισαγγελέας τόνισε πως: «δεν έδειξε καλή διάθεση και δεν συνεργάστηκε με την Τράπεζα για να αποπληρώσει τις οφειλές τους».  Επίσης καυτηρίασε την απουσία του από το δικαστήριο σημειώνοντας: «Δεν ήρθε να δώσει εξηγήσεις. Δεν θέλει να δώσει καμία απάντηση. Ήταν αυτός που κατέστρεψε την Τράπεζα».

 

Το χρέος του ομίλου Μπεμπεδέλλη

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Εισαγγελέας το χρέος των επιχειρήσεων Μπεμπεδέλλη στην Συνεταιριστική ήταν στα 3.077.000 ευρώ όταν έκλεισαν οι λογαριασμοί του. Κάτι που σημαίνει πως σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς από την στιγμή που δεν έχει εξοφληθεί βαρύνεται με πρόσθετους τόκους. Το ύψος του χρέους αμφισβήτησε ο συνήγορος του κ. Μπεμπεδέλλη τονίζοντας ότι έχει πληρώσει κάποια χρήματα και

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναψε η φλόγα στο Αγαλμα της Ελευθερίας

Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου έκανε τις αναγκαίες ενέργειες ώστε η φλόγα να είναι ορατή κάθε βράδυ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναρπαστικό πρόγραμμα για παιδιά στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Με θέμα «Σπήλαια, υπόγειες καρστικές μορφές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο μύθος της Νυφίδας ζωνταντεύει

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Νυφίδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βλάβη στο σύστημα έκδοσης αδειών κυκλοφορίας του Υπουργείου

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Λέσβου ζητά την κατανόηση των πολιτών
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Φυσικές καταστροφές και θεομηνίες στην Ιστορία της Λέσβου»

Ο Σύλλογος Σκαμιωτών «Παναγιά η Γοργόνα» διοργανώνει εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές που σφράγισαν την πορεία του νησιού – Διακεκριμένοι επιστήμονες φωτίζουν το παρελθόν και το παρόν
ΧΩΡΙΑ

Ξεχειλίζει η οργή στον Πολιχνίτο για το νερό

Η απουσία λύσεων και η θεαματική αποχώρηση του Αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Αλάνη φούντωσαν την αγανάκτηση – Οι κάτοικοι οργανώνονται και διεκδικούν
ΧΩΡΙΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ακαδημαϊκό Γρηγόριο Παπαμιχαήλ στο Ίππειος

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Ο Άγιος Προκόπιος» διοργάνωσε με επιτυχία, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Γρηγόριο Παπαμιχαήλ, ο οποίος καταγόταν από το Ίππειος.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου συγχαίρει τα παιδιά για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια

Ο Σύλλογος παρακαλεί τους γονείς των πολυτέκνων των οποίων τα παιδιά εισάχθηκαν στο πανεπιστήμιο να επικοινωνήσουν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκσκαφές στο οικόπεδο του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα

Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες του πολύπαθου έργου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια γλυκιά βραδιά στον Μανταμάδο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου μάς προσκαλεί σε μια παραδοσιακή γιορτή με λουκουμάδες, μουσική και κάψιμο στεφανιών
ΧΩΡΙΑ

Προτάσεις για το νερό στον Πολιχνίτο

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Α. Κελεπερτζής προτείνει δύο άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση της θερινής λειψυδρίας