× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ελαιόλαδο πιστοποιείται… από το χωράφι στο ράφι

Για τα δύο καινοτόμα προγράμματα πιστοποίησης ή και νοθείας τροφίμων στα οποία πρωταγωνιστεί, μίλησε στο «Ν» ο συντοπίτης μας, καθηγητής του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαΐδης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/3/2023

Το ελαιόλαδο πιστοποιείται… από το χωράφι στο ράφι
Το βραβείο Olive Trophy απέσπασε ο Ν. Θωμαΐδης

Το πρόγραμμα προώθησης ελαιολάδου της Λέσβου που είχε ξεκινήσει επί θητείας περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου και για το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα ο συντοπίτης μας από τη Γέρα, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλας Θωμαϊδης ήταν η αφορμή για ένα προωθημένο πρόγραμμα πιστοποίησης του ελαιολάδου, αλλά και άλλων τροφίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Χημείας, μας μίλησε για τις δύο δράσεις, αλλά και για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζει η επιστημονική του ομάδα, στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα που ξεκίνησε για το ελαιόλαδο της Λέσβου, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, ώστε να χαρτογραφηθεί. Με μία ψηφιακή υπηρεσία που σύντομα θα ανεβεί στο διαδίκτυο, οι τυποποιητές και οι παραγωγοί ελαιολάδου θα μπορούν να αναδεικνύουν την προέλευσή του, λεπτομέρειες για την ποικιλία και την παραγωγή, οι οποίες θα συνιστούν και την πιστοποίησή του με στόχο την περαιτέρω προώθηση και την αειφόρα παραγωγή.

Πριν από 10 ημέρες, ο καθηγητής απέσπασε το βραβείο Olive Trophy λόγω της συνεχούς προσφοράς της ερευνητικής του ομάδας στην ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς με τις προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης που διαθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα η ομάδα του κ. Θωμαϊδη από το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ, μαζί με άλλα επτά Ιδρύματα, εκ των οποίων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην εθνική υποδομή FoodOmics με βασική αποστολή την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών τροφίμων ανά τον κόσμο.

Ως βασική ομάδα των ερευνητών που απαρτίζουν την FoodOmicsGR,
«η ομάδα μου και εγώ προσωπικά, για 10 και πλέον χρόνια έχουμε την τεχνογνωσία για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των προϊόντων ελιάς, φέτας, μελιού και οίνου, και την καταπολέμηση της νοθείας τους, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας.

Ειδικότερα, έχουμε ασχοληθεί με ένα από τα εμβληματικότερα ελληνικά προϊόντα το ελαιόλαδο. Έχουμε προχωρήσει σε χαρακτηρισμό όλων των ποικιλιών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από κάθε γωνιά της χώρας. Αυτές οι πληροφορίες έχουν ενσωματωθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα παρέχοντας έναν ενδελεχή χάρτη των χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας. Ακόμα έχουμε αναπτύξει μεθόδους στο εργαστήριο μας για τον εντοπισμό της νοθείας με μεγάλη ακρίβεια» αναφέρει ο κ. Θωμαΐδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις η ΟΕΒΕ Λέσβου

Δηλώσεις στο «Ν» του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Μπουλμπούλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία σε ΔΕΥΑΛ και αεροδρόμιο από το ΠΕΚ

Τα στελέχη του ΠΕΚ καλούν του εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ζητούν να κηρύξει απεργία η ΔΟΕ για τις 17 Απριλίου

Ανακοίνωση – παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Ανεπαρκές και γερασμένο το προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου δεν έχουν πάρει την κανονική τους άδεια από το 2022 και σε πολλούς οφείλονται ρεπό άνω των 60 ημερών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Είμαστε στο δρόμο του αγώνα δηλώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις της Λέσβου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πέθανε ο 27χρονος Γιώργος Βογιατζής

Στον ντόπιο, φοιτητή και μεταπτυχιακό του Τμήματος Ωκεανογραφίας εύχονται «καλό ταξίδι στους Ωκεανούς των Ουρανών»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΥΓΕΙΑ

Ευχαριστήριο για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

«Αποτελεί παράδειγμα νοσηλευτικού ιδρύματος»