× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ακαρπη η συνάντηση κτηνοτρόφων με τους τυροκόμους

Ενώ μπαίνει νέος «παίκτης» από την ηπειρωτική Ελλάδα στη αγορά γάλακτος

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 20/11/2019

Ακαρπη η συνάντηση κτηνοτρόφων με τους τυροκόμους

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών τυροκομικών μονάδων που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερης ενιαίας τιμής για το αγροτικό προιόν του γάλακτος. Συντονιστής της συνάντησης ήταν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Κουφέλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνάντηση συμμετείχαν μόνο 7 από τους 13 κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς που είχαν υπογράψει το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης για την κατώτερη τιμή γεγονός που εξαρχής αποδυνάμωσε την διαπραγματευτική ισχύ της πλευράς των κτηνοτρόφων ενώ από την μεριά  ιδιοκτητών των τυροκομικών μονάδων απουσίαζαν μόνο δυο. Την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων εκπροσωπούσαν ο πρόεδρος της Δημήτρης Καραγιάννης και ο Αντιπρόεδρος Στρατής Κόμβος. Τόσο οι παρόντες εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών όσο και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν από τους τυροκόμους να συμφωνήσουν στα 0,85 λεπτά ως κατώτερη τιμή ασφαλείας για την πώληση του γάλακτος. Οι τυροκόμοι από την μεριά τους δεν αποδέχτηκαν αυτή την τιμή επικαλούμενοι την ρευστότητα στην αγορά, στο ότι η τιμή πώλησης της φέτας έχει πέσει και στην μέτριας ποιότητας γάλα που λαμβάνουν από τους παραγωγούς.

Επίσης έριξαν ευθύνες στην Περιφέρεια για το γεγονός ότι δεν έχει κάνει εκείνες τις προωθητικές ενέργειες των τυροκομικών προϊόντων της Λέσβου κάτι που γίνεται σε άλλες Περιφέρειες όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες των τυροκομικών μονάδων τόνισαν ότι έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και πρέπει από κοινού να απομονώσουν τους «κακούς» κτηνοτρόφους αλλά και τους «κακούς» τυροκόμους.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Καραγιάννης από την Ομοσπονδία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τυροκόμοι και κτηνοτρόφοι έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και όπως δεν έγιναν οι κτηνοτρόφοι συμμέτοχοι στα κέρδη των τυροκόμων έτσι δεν μπορούν τώρα να ζητούν να γίνουν συμμέτοχοι στη ζημιά τους. Στη συνέχεια ο Στρατής Κόμβος υπογράμμισε ότι για να βελτιωθεί η παραγωγή πρέπει να έχουν κοπάδια, καλές ζωοτροφές, καλές μάντρες κτλ πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν με τις τιμές που δίνουν οι τυροκόμοι στο γάλα. Ακόμα ανέφερε ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν να πληρώσουν ένφια, φόρους για τα χωράφια, για τις στάνες, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ότι βρίσκονται σε απόγνωση με τις τιμές που θέλουν οι ιδιοκτήτες των τυροκομείων να αγοράσουν το γάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη παρέμβαση που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Κουφέλος συμφώνησε με τα επιχειρήματα των κτηνοτρόφων που δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται για τη δουλειά τους όπως θα έπρεπε. Από την μεριά τους οι τυροκόμοι δεν φάνηκαν να συγκινούνται από τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας και των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και αντέτειναν ότι η τιμή που μπορεί να δοθεί ως κατώτερη για την αγορά του γάλακτος είναι από 0,75 έως 0,77 λεπτά.

Εν τω μεταξύ νέα δεδομένα στην αγορά γάλακτος δημιουργεί η εμφάνιση στο νησί τυροκόμου από την Ηπειρωτική Ελλάδα ο οποίος έχει προβεί στη μίσθωση δυο τυροκομείων και έχει κάνει ήδη επαφές για αγορά 10 τόνων γάλα την ημέρα σε πρώτη φάση ενώ υπόσχεται να δώσει 2 λεπτά επιπλέον της μέσης τιμής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ