× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προτεραιότητα να αποκτήσουν τουριστικό προϊόν τα νησιά του βορείου Αιγαίου

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια δράσης της στρατηγικής μελέτης για τον τουρισμό στο βόρειο Αιγαίο που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/2/2023

Προτεραιότητα να αποκτήσουν τουριστικό προϊόν τα νησιά του βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Δράση στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να δημιουργηθεί το τουριστικό προϊόν με βάση τις ανάγκες των τουριστών και τέλος σωστή προβολή. Αυτά ήταν τα βασικά στοιχεία για να αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν από τα σχέδια δράσης της στρατηγικής μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τα νησιά της Περιφέρειας.

Όλα τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ, στην Μυτιλήνη, σήμερα Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο στις 10.30 το πρωί. Η μελέτη και τα σχέδια δράσης εντάσσονται στην «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030», δηλαδή είναι τμήμα μιας ευρύτερης μελέτης για την ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Την ανάγκη οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα των νησιών να λειτουργήσουν με βάση μεσομακροπρόθεσμους στόχους, πέρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης στο σύντομο χαιρετισμό του στάθηκε στο σχεδιασμό του φετινού προγράμματος τουριστικής προβολής και την κατανομή πόρων σε κάθε περιφερειακή ενότητα για να αξιοποιηθούν με βάση τις ανάγκες κάθε νησιού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προσδοκίες των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων για έσοδα από την Τουρκική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, αναφερόμενος «Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030» υπογράμμισε πως έγινε με στόχο να επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε νέες περιοχές της χώρας, την αύξηση της τουριστικής δαπάνης ανά ταξίδι και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

O επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος και η Διευθύνων Σύμβουλος του Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα υπογράμμισαν πως το τουριστικό προϊόν στις μέρες μας είναι ένα σύνολο εμπειριών που παίρνουν οι ταξιδιώτες σε κάθε επίσκεψη τους. Κι όχι ένα πακέτο που αφορά το φαγητό, την διαμονή και μετακίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισαν, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τους επισκέπτες τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και αν ο περιβάλλον χώρος αυτών είναι καθαρός και φροντισμένος.  Επίσης η καθαρές παραλίες (χωρίς αποτσίγαρα, πλαστικά και σκουπίδια) είναι κρίσιμο ζήτημα για όσους φθάνουν στα νησιά μας για να χαρούν τον ήλιο και την θάλασσα. 

Παράλληλα αναφέρθηκαν στην ανάγκη να αξιοποιούνται οι φυσικοί πόροι που έχει κάθε νησί πρέπει να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο διαμόρφωσης του τουριστικού προϊόντος. Ακόμη υπογράμμισαν στην ανάγκη να αναβαθμιστούν οι ιδιωτικές υποδομές (π.χ. ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) αλλά και οι δημόσιες υποδομές (π.χ. νοσοκομεία, λιμάνια, δρόμοι κλπ). 

Κόντρα ξενοδόχων με Νύκτα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην παρέμβαση του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας μίλησε για συνεργασία με τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων. Η αναφορά του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση σημαντικής μερίδας ξενοδόχων της Λέσβου που τόνισαν πως ποτέ η Περιφέρεια δεν υιοθέτησε τις δικές τους προτάσεις. 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Βαγγέλης Μυρσινιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων που εκφράζουν τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα και παράλληλα η υλοποίηση των αποφάσεων που θα λαμβάνονται να ανατίθενται σε επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο που τους ανατίθεται.

Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηρίζονται οι τουριστικοί πράκτορες που προσπαθούν να φέρουν τουρίστες από νέες αλλά και παραδοσιακές αγορές.

Δείτε τα βίντεο με τις σημαντικότερες τοποθετήσεις:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος

Συγχαρητήρια από τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Λέσβου για την επιτυχία στις εξετάσεις αξιολόγησης
Στη Γ’ Εθνική Κατηγορία ο διαιτητής Κωνσταντίνος Ζήκος
ΥΓΕΙΑ

«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»

Ερώτηση Δουδωνή σε Γεωργιάδη για υποστελέχωση νοσοκομείου Λήμνου
«Σε κατάσταση επισφάλειας η Λήμνος λόγω υποστελέχωσης του Νοσοκομείου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία

Έμφαση στην ενίσχυση του μηχανισμού, τον συντονισμό φορέων και τα νέα μέσα για τη φετινή περίοδο
Στη Μυτιλήνη ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική προετοιμασία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά

Πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Δήμους
2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τσιμεντόστρωση στο Πυργί

Υπέγραψε τη σύμβαση ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
Τσιμεντόστρωση στο Πυργί
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια

Όσα ανέλυσαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» η Ανθή Παζιάνου η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ για την επόμενη μέρα
Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια
ΧΩΡΙΑ

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό

Μετά από βλάβη που σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στις καθημερινές εκκλήσεις των πολιτών για αποκατάσταση της ζημιάς. Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής
2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των ακτών ενώ φέτος αναμένεται να προστεθούν και νέα μηχανήματα για Άτομα με Αναπηρία σε 4 τουλάχιστον παραλίες
Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Συνάντησαν τον Παναγιώτη Χριστόφα στο γραφείο του και συζήτηση μαζί του για το σχολείο και τη γειτονιά τους
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου

Σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για την αντιμετώπισή της
Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου