× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

15 μήνες με αναστολή στην Αφγανή μητέρα που πήγε να αυτοπυρποληθεί

Ομόφωνα ένοχη για εμπρησμό από πρόθεση (πλημμέλημα) έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βορείου Αιγαίου την προσφύγισσα που επιχείρησε να αυτοκτονήσει τον Φεβρουάριο του 2021 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/2/2023

15 μήνες με αναστολή στην Αφγανή μητέρα που πήγε να αυτοπυρποληθεί

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2021 όταν έγκυος Αφγανή προσφύγισσα επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί στη σκηνή της στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, απασχόλησε σήμερα, Τετάρτη έπειτα από αναβολή το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βορείου Αιγαίου. Ομόφωνα οι δικαστές αθώωσαν την κατηγορούμενη για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση και από το οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και την έκριναν ένοχη για την πλημμελημματική μορφή του εμπρησμού από πρόθεση και για απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας επέβαλαν ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή και άρση περιοριστικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η 28χρονη μητέρα -τεσσάρων παιδιών σήμερα- βρέθηκε κατηγορούμενη για εμπρησμό από πρόθεση και καταστροφή δημόσιων αγαθών, έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας της. Η ίδια δεν παρέστη στη δίκη, καθώς έχει αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγας και ζει στη Γερμανία, από όπου δήλωσε την πρόθεσή της να παραβρεθεί αλλά οι ψυχολόγοι που την παρακολουθούν συνέστησαν να μην έρθει.

Εκπροσωπήθηκε από την Έφη Δούσση και τον Βασίλη Κερασιώτη, δικηγόρους της οργάνωσης HIAS, ενώ παρόντες ήταν και κατέθεσαν ο σύζυγός της που διέμεναν μαζί στη σκηνή και σήμερα στη Γερμανία με τα παιδιά τους, η ψυχολόγος που την παρακολούθησε μετά τη γέννα της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Δήμητρα Μάντζαρη  και ένας μηχανικός που εργάζονταν στον καταυλισμό που εξέθεσε την κατάσταση των σκηνών.

Κατ’ αρχάς ορκίστηκαν τέσσερις ένορκοι και ξεκίνησε η διαδικασία με την ακρόαση του συζύγου της κατηγορουμένης, μαρτυρία που κούρασε το δικαστήριο γιατί έπρεπε να μεσολαβήσουν δύο διερμηνείς (ένας φαρσί και μία στα αγγλικά) και ήταν ξεκάθαρο ότι δεν καθυστερούσε η απόδοση λόγω παρερμηνειών στις μεταφράσεις και για τις ερωτήσεις του εισαγγελέα και για τις απαντήσεις του μάρτυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πενταμελής -αρχικά- οικογένεια έφτασε στη Λέσβο από το Αφγανιστάν, κι ενώ από τις πρώτες ημέρες αναγνωρίστηκε το καθεστώς διεθνούς προστασίας, διέμεναν για πολλούς μήνες στο ΚΥΤ Μόριας. Η 25χρονη τότε μητέρα είχε υποβληθεί σε τρεις καισαρικές τομές και ήταν επιβαρυμένη με τα τρια παιδιά, αλλά και από τις συνθήκες στο ΚΥΤ Μόριας, αρχικά με τα επεισόδια, στη συνέχεια με τον εγκλεισμό και την πανδημία και μετά με την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας από αλλεπάλληλους εμπρησμούς τον Σεπτέμβριο του 2020. Η οικογένεια μεταφέρθηκε στον Καρά Τεπέ.

Κι ενώ η κατηγορούμενη είχε συμπληρώσει τους 8 μήνες κύησης και επρόκειτο να ταξιδέψει στη Γερμανία, λόγω του προχωρημένου της εγκυμοσύνης, αναβλήθηκε η μετεγκατάσταση, γεγονός που την τάραξε ψυχολογικά. Όπως είχε πει στην απολογία της μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2021, είχε δει έγκυους να αιμορραγούν και κακές συνθήκες ιατρικής φροντίδας στον Καρά Τεπέ και φοβόταν. Σε μια πράξη απελπισίας, έβγαλε άπαντες από τη σκηνή και έβαλε φωτιά με αναπτήρα στα ρούχα της. Για καλή της τύχη, ένας γείτονας, ένοικος του καταυλισμού επενέβη άμεσα και σώθηκε η ζωή της. Μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, γέννησε λίγες ημέρες μετά, και στη συνέχεια νοσηλευτηκε στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου.

Δεν διανοούνταν ποτέ η ίδια ότι η απόπειρα αυτοπυρπόλησής της θα την έφερνε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη ως κατηγορούμενη για εμπρησμό με κίνδυνο την υγεία άλλων ανθρώπων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της ως προς το αδίκημα της φθοράς, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτό ότι η σκηνή κάηκε από αμέλεια και ότι η ίδια δεν μπορούσε καθόλου να το έχει προβλέψει».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Με κινητοποίηση θα υποδεχθούν οι γιατροί τον υπουργό Υγείας

Ο Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου ανακοίνωσε στάση εργασίας για την Τρίτη 30 Απριλίου και καλεί σε κινητοποίηση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης

Από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά Χανίων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΥΓΕΙΑ

«Υποδοχή» στον Αδωνι ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο

Καλεί σωματεία και φορείς να θέσουν αιτήματα και διεκδικήσεις
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες