Μία βάρκα με 27 πρόσφυγες και προσφύγισσες εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας εντόπισαν με γυμνό μάτι εθελόντριες και εθελοντές, μέλη της οργάνωσης «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» το πρωί της Κυριακής, στις 11.30 να βγαίνουν στο λιμανάκι της Βαρειάς στη Μυτιλήνη.
Οντας τα μέλη της Συνύπαρξης κοντά στο Καγιάνι, μπόρεσαν να τους δουν από ψηλά και στο μεταξύ ειδοποίησαν την Αστυνομία. Μάλιστα όπως μας λέει η πρόεδρος της Συνύπαρξης, Βήλυ Τεντόμα Ζερβού, κάποια στιγμή χάθηκαν από τα μάτια τους, και συνειδητοποίησαν ότι άρχισαν να ανηφορίζουν. Τους εντόπισαν στη συνέχεια στο Ακρωτήρι, σε χωράφια όπου κατάφεραν να μιλήσουν μαζί τους, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέτρησαν 27, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, με καταγωγή από την Παλαιστίνη, τη Σομαλία, και την Υεμένη.
Αργότερα κατέφτασαν και αστυνομικές δυνάμεις για να τους παραλάβουν. Σύμφωνα με μαρτυρία εθελόντριας, μία προσφύγισσα δήλωσε φοβισμένη να μπει στο περιπολικό και φέρεται να είπε: «Δεν θέλω να ξαναμπώ σε αυτό το αυτοκίνητο, δύο φορές έχω έρθει και με έχουν διώξει».
Οι εθελοντές πάντως κατέγραψαν το περιστατικό και βοήθησαν όσο περνούσε από το χέρι τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές βρίσκονται σε αναζήτηση για να βρουν όλα τα άτομα.