× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι εποχικές καλλιεργητικές φροντίδες για τους ελαιώνες

Ο γεωπόνος Θεόδωρος Αγγελέλλης μιλάει για τα προβλήματα της ελαιοκομίας στην Λέσβο, το κλάδεμα και την λίπανση των δέντρων

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/1/2023

Οι εποχικές καλλιεργητικές φροντίδες για τους ελαιώνες

Η λίπανση, το κλάδεμα και οι άλλες καλλιεργητικές φροντίδες κατά την χειμερινή περίοδο ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στο ρ/σ «Ν» 99 FM ο γεωπόνος Θεόδωρος Αγγελέλλης την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.


Ο κ. Αγγελέλλης τόνισε πως οι βροχοπτώσεις είναι ένας εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την παραγωγή καρπού στα ελαιόδεντρα ιδιαίτερα σε περιοχές με ξερικούς ελαιώνες όπως η Λέσβος. Υπογράμμισε πως το 2022 ήταν μια χρονιά που οι βροχοπτώσεις στο νησί ήταν μειωμένες κατά 20% περίπου σε σχέση με τον μέσο όρο. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησαν συνθήκες πολύ μεγάλου στρεσαρίσματος στα δέντρα.


Μεγάλο πρόβλημα είναι και ο ήπιος χειμώνας για την εξέλιξη της ανθοφορίας και της καρπόδεσης την άνοιξη. «Η ελιά είναι ένα υποτροπικό φυτό αλλά χρειάζεται το κρύο για να γίνει διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Για να το πούμε πιο απλά είχαμε επανειλημμένες καλές ελαιοπαραγωγικά χρονιές μετά από χειμώνες με πολύ κρύο» υπογράμμισε ο γεωπόνος και πρόσθεσε: «εκτός από το κρύο σημαντικό ρόλο στην ανθοφορία και την καρποφορία παίζει αν το δέντρο έχει αποθηκεύσει στον οργανισμό του θρεπτικά στοιχεία και αν είναι κλαδεμένο».

Κλάδεμα στον ελαιώνα

Αναφερόμενος στο κλάδεμα ο κ. Αγγελέλλης τονίζει: «Οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσει κάθε ελαιοπαραγωγός για το πότε θα ξεκινήσει το κλάδεμα στο χωράφι του είναι πολλοί. Δύο από τους βασικότερους παράγοντες, όταν πρόκειται να γίνουν μεγάλες τομές, είναι το κρύο και ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών από μικροοργανισμούς που κατατρώνε το κορμό του δέντρου. Όταν γίνονται μεγάλες τομές τα δέντρα χάνουν ένα μέρος των θρεπτικών στοιχείων που έχουν αποθηκεύσει και έτσι γίνονται πιο ευάλωτα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι μεγάλες τομές, ιδιαίτερα σε περιόδους βροχοπτώσεων, αν δεν καλυφθούν άμεσα από πάστα κλαδέματος, μολύνονται από παθογόνους οργανισμούς που καταστρέφουν τον κορμό και τα μπράτσα του δέντρου. Με αποτέλεσμα την καταστροφή του δέντρου.


Γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τα πρόωρα κλαδέματα. Κι οι μεγάλες τομές θα πρέπει να καλύπτονται από πάστες κλαδέματος και να έχουν στρατηγική. Να γίνονται για ανανέωση των δέντρων και όχι ευκαιριακά».

Πότε βάζουμε λίπασμα στις ελιές

«Η λίπανση είναι απαραίτητη για να έχουμε αγροτική παραγωγή. Αυτό ίσχυε πάντα. Η λίπανση είναι μια επένδυση που κάνει ο αγρότης και περιμένει να πάρει κάτι περισσότερο από τα χρήματα που έδωσε» αυτό δήλωσε ο κ. Αγγελέλλης και τόνισε πως «η λίπανση των ελαιώνων συνήθως γίνεται αργά. Όμως στην εποχή μας η λίπανση μπορεί να γίνει και τον Ιανουάριο αρκεί να πρόκειται για λιπάσματα υψηλής τεχνολογίας με παρεμποδιστές κλπ. Τα νέας τεχνολογίας λιπάσματα που δίνονται στα δέντρα την κατάλληλη εποχή έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν υλικά και λιπάσματα που είναι ήδη αργά για να πέσουν στο έδαφος. Η κοπριές πέφτουν το χειμώνα, το κάλιο πρέπει να το δώσουμε στα δέντρα νωρίς (Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο). Ο τρόπος που πέφτουν τα λιπάσματα στα δέντρα έχει μεγάλη σημασία. Αν ρίξουμε ένα λίπασμα επιφανειακά ενώ πρέπει να ενσωματωθεί στο έδαφος. Τότε δεν θα λειτουργήσει σωστά. Κι αυτό σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης που έκανε ο ελαιοπαραγωγός θα πάει χαμένη.

Τα λάθη που γίνονται στην λίπανση, δημιουργούν ένα αρνητικό προηγούμενο, και προκαλούν φοβία στους ελαιοπαραγωγούς».

Χρήσιμα εργαλεία για την σωστή λίπανση των ελαιώνων είναι οι φυλλοδιαγνωστικές και εδαφολογικές αναλύσεις που δίνουν στους γεωπόνους και τους ελαιοπαραγωγούς την δυνατότητα να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε ότι αφορά την θρέψη των δέντρων.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μεγάλη αύξηση τζίρου στα ξενοδοχεία και στην εστίαση της Λέσβου

Το 2023 οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού είδαν τα έσοδα τους να αυξάνονται κατά 30,4%, ενώ το τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε κατά 26,1%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μικρή αποκλιμάκωση της δηλωμένης ανεργίας

Στους 16.566 οι άνεργοι του Βορείου Αιγαίου τον Ιανουάριο του 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο Βόρειο Αιγαίο το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ της ΕΕ

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας,πλην της Αττικής το 2022 είχαν κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Να αποκατασταθούν οι ζημιές σε δρόμους, παραλίες και μονοπάτια

Επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προς τους Δήμους της Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΑΓΟΡΑ

Συνάντηση Εμπορικού συλλόγου Μυτιλήνης με στελέχη της Eurobank

Αφορμή της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων του εμπορικού κλάδου, για τη χρηματοδότηση της Τράπεζας Eurobank με ευνοϊκούς όρους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πάνω από 200 τρακτέρ στο Σύνταγμα, παραλύει η Αθήνα

Εφτασαν τα τρακτέρ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 200 τρακτέρ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της πόλης ενώ όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο συλλαλητήριο στις 18:30.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο 2ο συνέδριο «Βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας» η Αντωνέλλη

Σημαντικό γεγονός για τη Μεσογειακή λεκάνη, καθώς μετέχουν τουλάχιστον 23 χώρες με επίσημες αντιπροσωπείες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυναμική κινητοποίηση αγροτών στη Μυτιλήνη

Απέκλεισαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα τις εισόδους του λιμανιού της πόλης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναφορά ΚΚΕ κατά της επέκτασης ιχθυοτροφείων στο Σκαλοχώρι

Και η Κομνηνάκα για την αποτροπή χωροθέτησης προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΟΡΑ

Δώρα για τα γενέθλια της tortuguita

Aπό τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου σε αγαπημένα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μεγάλο φαγοπότι με τα οικολογικά σχήματα

Αποκαλυπτική συνέντευξη του μελετητή και αντιπροέδρου της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννη Φλωρίδη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αφιέρωμα του περιοδικού Marie Claire στο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Με περίπου 150 μέλη σήμερα και προϊόντα ανταγωνιστικά σε πανελλαδικό επίπεδο, η ανοδική πορεία του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί νέοι επιλέγουν να παραμείνουν στον Μεσότοπο Λέσβου